Forskjellsbehandlingen har for lengst passert det som er forsvarlig og rimelig, mener PBL-direktør Jørn-Tommy Schjelderup.

Ny rapport: Norge sparte 6 milliarder på bruk av private barnehager

Forskjellen på hvor mye private og kommunale barnehageplasser koster det offentlige øker betydelig, og var i fjor større enn noen gang tidligere målt. Prisen kan bli høy å betale, advarer PBL.

Publisert

I flere år har konsulentselskapet Agenda Kaupang sammenlignet det offentliges utgifter per oppholdstime i kommunale og private barnehager. Det har de gjort på oppdrag fra PBL (Private Barnehagers Landsforbund), og i dag ble rapporten for 2023 offentliggjort.

Samtidig møtte styreleder Eirik Husby og administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup til høring av foreslått Statsbudsjett 2025, i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

Nedleggelsene bekymrer

Der ble det vist til rapportens funn, om at samfunnets gjennomsnittlige besparelse på det offentliges bruk av private barnehager de siste fem år har vært 4,3 milliarder kroner årlig, målt i 2023-kroner.

Skjermknips fra høringen.

Budskapet til komiteen, var at private barnehager gjerne vil bidra med tjenester av høy kvalitet, som kjennetegnes av gode tariffordninger og som i tillegg gir en betydelig økonomisk gevinst til storsamfunnet. 

– Men skal private barnehager bidra, så må sektoren berges, sa Husby. 

– Kort sagt: Stortinget må bruke millioner i dag for å spare milliarder i morgen. 45 prosent av barnehagene går i underskudd og over tusen av våre medlemsbarnehager får ikke dekket sine pensjonskostnader i 2024. Ukentlig så får vi henvendelser om nye nedleggelser, og det må stoppe, fortsatte styrelederen.

Han pekte på at stortingspolitikerne kan bidra ved å rette opp i underdekning av pensjonskostnader, og kostnader til barnehagebygg. Og ved å gjeninnføre mulighet for husbankfinansiering. 

Økende forskjell

Analysen til Agenda Kaupang viser at det har vært en jevn vekst i utgiftene per korrigerte oppholdstime i både kommunal og privat sektor, men differansen har økt i 2022 og 2023 sett opp mot tidligere år.

Beløp oppgitt i 2023-kroner.

Verdt å merke seg er det også at kommunal sektor har levert flest oppholdstimer de siste par årene, etter at de private barnehagene sto for flest timer i årene 2015 til 2021.

81 kroner per 100-lapp

Det offentlige betalte i fjor 80 kroner per oppholdstime i kommunale barnehager, og under 65 kroner per oppholdstime i private barnehager. 

Det betyr at for hver 100 kroner kommunene i 2023 brukte på drift av en barnehageplass i egen regi, gikk det om lag 81 kroner til en barnehageplass i privat regi, ifølge PBL.

– Forskjellsbehandlingen har for lengst passert det som er forsvarlig og rimelig. Dette er ikke bærekraftig, og politikerne må snarest ta ansvar for å rette opp i de enorme skjevhetene vi ser her, sier Schjelderup i en artikkel på arbeidsgiver- og interesseorganisasjonens nettsider.

Han er klar på at forskjellen er resultat av villet politikk. Begrunnelsen er som følger:

«Mens det offentlige har betydelige økte kostnader til pensjon, vedtok Stortinget høsten 2021 å kutte pensjonstilskuddet til private barnehager med 600 millioner kroner.

Og mens kommunene i revidert statsbudsjett for 2023 ble kompensert for uventet høy lønns- og prisstigning, avsto Stortinget fra å justere tilskuddene til de private barnehagene tilsvarene.»

Powered by Labrador CMS