Laget film: Ønsker å rekruttere flere minoritetsspråklige barn til barnehagene
I Horten kommune er andelen av barn med minoritetsspråklig bakgrunn som går i barnehage lavere enn andelen på landsbasis. Dette ønsker kommuneledelsen å gjøre noe med.
Som et av flere tiltak for å rekruttere flere minoritetsspråklige barn til barnehagene sine, har kommunen laget en informasjonsfilm der barnehageforeldre med bakgrunn fra forskjellige land forteller på eget morsmål om sine erfaringer med den norske barnehagen.
– Vi ønsket å lage en film der stikkord som trygghet, glede, foreldresamarbeid og vennskap formidles gjennom bildene i filmen, slik at man uansett hvilket språk man snakker, kan få en følelse av at barnehagen er et sted hvor barna blir godt ivaretatt, sier Stephanie Michalowski-Mertins, HOPP koordinator for Hortensbarnehagene.
Det er Feberfilm AS som står bak produksjonen av informasjonsfilmen.
Se filmen øverst i saken.
Fikk midler fra Udir
Horten kommune ønsker at flest mulig av de minoritetsspråklige familiene skal benytte seg av barnehagetilbudet.
– Siden august i fjor har vi jobbet med et prosjekt for å rekruttere flere minoritetsspråklige barn til barnehagene våre, forteller prosjektleder Michalowski-Mertins.
– Vi ble oppfordret av Utdanningsdirektoratet (Udir) om å søke øremerkede midler til et slikt prosjekt ettersom Horten lå under landsgjennomsnittet, sier hun.
I 2017 hadde 71,2 prosent av minoritetsspråklige barn i barnehagealder i Horten kommune barnehageplass. På landsbasis gikk 81,4 prosent av alle minoritetsspråklige barn i alderen 1-5 år i barnehage.
Oppfordringen fra Udir ble fulgt opp. Kommunen søkte midler og fikk om lag 360 000 kroner. En del av pengene har gått til å lage informasjonsfilmen, opplyser Michalowski-Mertins.
Snakket med flere familier
I oppstarten av prosjektet oppsøkte Michalowski-Mertins arenaer som voksenopplæringen, helsestasjonen og Åpen barnehage, for å komme i kontakt med minoritetsspråklige familier i kommunen. Slik kom hun også i kontakt med familiene som senere medvirket i filmen.
– Jeg intervjuet flere minoritetsspråklige familier som har barn i barnehage om hva de liker med barnehagen, hvorfor de har søkt barnehageplass, hvordan de opplevde søknadsprosessen, og om hvilke anbefalinger de vil gi andre foreldre. I disse samtalene kom det også frem at manglende informasjon ofte er en årsak til at noen kan være skeptiske til å sende barna sine i barnehagen, sier Michalowski-Mertins.
– Det er viktig at foreldrene får informasjon om hva barnehagen faktisk er, for man ønsker jo ikke å sende barna sine til et sted man ikke kjenner seg trygg på, fortsetter hun.
Derfor har midlene fra Udir ikke bare gått til å lage filmen, men også til å utvikle annet informasjonsmateriell, opplyser Michalowski-Mertins.
– Vi har laget brosjyrer og plakater på flere språk. I tillegg har vi arrangert informasjonsmøter, både hos voksenopplæringen og på biblioteket, der vi forteller om hva barnehage er.
– Snart skal vi ha et nytt møte på biblioteket, som er et naturlig samlingspunkt i Horten. På møtene vises filmen og jeg har med meg familiene som har medvirket i den, forteller hun.
Håper å nå frem til flest mulig
– Har du tro på at filmen vil bidra til at flere minoritetsspråklige familier velger barnehage?
– Filmen vises mange steder; på biblioteket, hos voksenopplæringen og på helsestasjonen. Vi håper den vil nå frem til alle i målgruppen og at den vil ha effekt, sier Michalowski-Mertins.
Saken ble først omtalt i Gjengangeren.
Viderefører tilskuddsordning
Regjeringen har besluttet å videreføre ordningen hvor utvalgte kommuner kan søke om midler til tiltak for å rekruttere flere minoritetsspråklige barn til barnehage. Det er satt av 20,5 millioner kroner til dette i 2019.
– Barnehage er det beste tiltaket for å gi barn gode norskkunnskaper. Barnehagen er viktig som integreringsarena, og gir barna faglig og sosial utvikling som de trenger for å lykkes på skolen, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.
Midlene skal gå til kommuner som har særlige utfordringer med rekruttering av minoritetsspråklige barn, og som har 80 eller flere minoritetsspråklige barn som ikke går i barnehage, opplyser Kunnskapsdepartementet.
I 2019 vil 24 kommuner bli invitert til å søke. I fjor søkte 17 av de 22 kommunene som ble invitert.
Vilkåret for bruk av midlene er at kommunene driver aktivt informasjons- og rekrutteringsarbeid.
Se hvilke 24 kommuner som er invitert til å søke tilskudd i 2019 her.