Siden 2008 har barnehager fra hele Oslo kunnet besøke barnerommet på Litteraturhuset.

– Viktig at barn får oppleve ekte leseglede

Over 100.000 barnehagebarn har besøkt Litteraturhuset i Oslo sitt barnerom. Det måtte feires.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2008 har barnehager fra hele Oslo kunnet komme på gratis lese- og fortellerstund på Litteraturhuset. Nå har tallet på besøkende passert 100 000, opplyses det i en pressemelding.

Milepælen ble nylig markert med en lese- og fortellerstund, hvor Oslo-ordfører Anne Lindboe (H) deltok sammen med små og store fra barnehagene Skogly i Bydel Nordre Aker og Krydderhagen i Bydel Grünerløkka.

Begge barnehagene kjenner Litteraturhusets barnerom godt, og har vært på besøk mange ganger med ulike grupper med barn.

– Nå gleder jeg meg skikkelig til å bli lest for, gjør dere? spurte ordføreren før fortellerstunden startet.

– JA! Runget det fra barnehagebarna.

De fikk høre Litteraturhusets faste husforteller Jasdeep Singh Kalirai lese bøkene Nesejakten av Andreas Rand og illustratør Annette Saugestad Helland, og Jeg er ikke søt! av Jonathan Allen, oversatt av Fredrik B. Strand.

I tillegg bidro Sarah Camille Osmundsen med en fortelling preget av sang, hvor også barna fikk stemme i.

Oslos ordfører Anne Lindboe (H).

Støttet av kommunen

Litteraturhusets barnerom er åpent for påmeldte barnehager fire dager i uka. Barna får leke i barnerommet og spise medbrakte matpakker, før eventyr og fortellinger blir lest av en profesjonell forteller.

Målet er å gi barn et positivt forhold til bøker og lesing allerede fra barnehagealder, og slik stimulere til økt leselyst.

– I en tid hvor vi ser at leseferdighetene blant norske barn stuper, er det ekstra viktig å sørge for at barn får et positivt møte med bøker og lesing, og at de får oppleve ekte leseglede, uttaler daglig leder for Litteraturhuset, Susanne Kaluza, i pressemeldingen.

Oslo kommune har vært en viktig støttepartner for barnerommet siden oppstarten. Med støtte fra kommunen har Stiftelsen Litteraturhuset kunnet spre leseglede til barnehagebarn over hele byen.

Jasdeep Singh Kalirai er Litteraturhusets barneromsansvarlig og faste husforteller.

– Må begynne tidlig

Norske barn og unge har lavere leselyst og dårligere leseferdigheter enn før, viser de internasjonale undersøkelsene PISA og PIRLS.

Ordfører Anne Lindboe mener det er essensielt med tidlig innsats for å skape en lesende befolkning:

– For å bli en god leser så må man begynne tidlig. Der er både barnehagen og dette barnerommet på Litteraturhuset utrolig viktig. Her kan barna samles og bli lest for, og da vet vi at det er større sjanse for at de får interesse for å lese og blir gode lesere som voksne, sier hun.

Henter inspirasjon

Barnehagebarna som besøker barnerommet er alt fra ett til seks år gamle.

De ansatte i Krydderhagen barnehage forteller at barna husker fortellerstundene i lang tid etterpå.

– De vil gjerne tilbake til Litteraturhuset, men også at vi skal skaffe de bøkene som er blitt lest til barnehagen, sier barnehageansatt Jannicke Karlsen.

Pedagogisk leder Sonia Schyberg forteller at hun og kollegene henter mye inspirasjon fra fortellerstundene på Litteraturhuset.

– Vi ser hvordan det blir tilrettelagt og tar med det tilbake til barnehagen. Det har påvirket oss til å bli flinkere til å bruke mer kroppsspråk og ha mer høytlesning. Vi forsøker forskjellig stemmebruk, og prøver å dramatisere boka litt også, sier Schyberg.

Fortellinger fra hele verden

Jasdeep Singh Kalirai, Litteraturhusets barneromsansvarlig og faste husforteller, leser for barna tre dager i uka. I tillegg er det eksterne fortellere innom hver onsdag.

Med på feiringen av at barnerommet hadde nådd 100 000 besøkende, var Sarah Camille Osmundsen, som har figurert som ekstern forteller mange ganger. I sin fortelling inkorporerte Osmundsen franske ord ettersom hun selv har familiebakgrunn fra Martinique, hvor det offisielle språket er fransk.

Et viktig poeng for barnerommet på Litteraturhuset er nettopp at barna skal møte et mangfold av fortellere og høre fortellinger fra ulike kulturer over hele verden.

– Det gir dem en åpning til verden på en nær måte. De har møtt et menneske på nært hold og sett det i øynene. De får høre et annet språk og får en nærhet til det som ikke fremmedgjør, men som åpner opp, sier Osmundsen i pressemeldingen.

Forteller Sarah Camille Osmundsen bidro med en fortelling preget av sang, hvor også barna fikk stemme i.

Én av fire leser ikke høyt for barna sine

Leserundersøkelsen, som gjennomføres annethvert år av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen, viser at stadig færre foreldre leser høyt for barna sine.

I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under ti år at de leste høyt for barna sine. I 2023 er tallet 75 prosent. Det er 18 prosentpoeng ned på seks år, og åtte prosentpoeng siden forrige undersøkelse ble gjennomført i 2021, skriver Forleggerforeningen på sine nettsider.

Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før. I 2017 svarte 55 prosent av foreldrene at de leste for egne barn minst to-tre ganger i uka. I 2023 var tallet 63 prosent.

Oslo-ordfører Anne Lindboe er særlig opptatt av at tilbudet på Litteraturhuset når ut til barnehagebarn i byen, uavhengig av bydel og personlig bakgrunn:

– Det er så fint at dette tilbudet inkluderer barn fra hele Oslo, og at man legger ekstra energi og innsats i å nå barn i områder hvor vi ser at det ikke leses så mye. Det er utrolig viktig at alle barn i Oslo får leseglede, får oppleve historiefortelling, og selv kan utvikle seg til gode lesere helt uavhengig av hva slags familie du kommer fra eller hva bakgrunnen din er, sier hun.

Daglig leder for Litteraturhuset, Susanne Kaluza, forteller at det også er et poeng at barnehager fra forskjellige bydeler kan møtes hos dem.

– Ofte er det barnehager fra ulike deler av byen her samtidig, som får en sjanse til å leke og bli litt kjent. Og så får de oppleve lesestunden sammen.

Hun retter en stor takk til Oslo kommune som muliggjør satsingen.

Powered by Labrador CMS