I fjor fikk ikke Linda en eneste sykmelding på bordet
– Jeg har fått spørsmål om hvordan vi skal klare å toppe dette i 2025. Men det viktigste er ikke å slå rekorder, men at de ansatte har det bra.
Det sier Linda Holmli, daglig leder i Elvegården barnehage i Verdal.
I løpet av hele fjoråret fikk hun ikke en eneste sykmelding fra sine ansatte, og hadde et samlet sykefravær på 1,6 prosent.
– Det er flest dager hvor ansatte må være hjemme med sykt barn. Vi har ingen sykmeldinger og svært få egenmeldingsdager. Jeg tror jeg kan alle fraværsdagene i hodet, sier hun til Trønder-Avisa, som omtalte saken først.
Verdal kommune har åtte kommunale og fem private barnehager. Mens sykefraværet i de kommunale barnehagene var oppe i 13,6 prosent i første kvartal i år, var det langt lavere i de private: 8,9 prosent. I tredje kvartal var fraværet 12,6 prosent i de kommunale mens det i de private barnehagene lå på 9,5 prosent.
Heller ikke i 2023 var fraværet spesielt høyt i Elvegården barnehage. Da lå det på 4,3 prosent, godt under snittet for barnehagesektoren.
– Vi har ligget generelt lavt etter korona.
På landsbasis fortsetter barnehagesektoren å toppe fraværstatistikken, så hvordan får de det til? Holmli forteller at det handler om flere ulike ting: De har toppet bemanningen med ansatte i praksis eller i varig tilrettelagt arbeid gjennom NAV. Det bidrar blant annet til at de 23 barna i barnehagen kan deles opp i tre små avdelinger, og at det blir lettere å avlaste hverandre hvis noen ikke er helt i form. At hun selv jobber i en kombinert stilling som leder og på avdeling, mener hun har mye å si. Også det at barnehagen satser tungt på å fylle på med kunnskap og kompetanse - og har gode pedagoger med lang ansiennitet.
– Men det aller viktigste er at vi er en så fin gjeng, der alle bidrar og tar ansvar. Det gjør at vi har et kjempegodt arbeidsmiljø.
Alle blir sett
Hun får støtte fra pedagogisk leder Monika Grostad.
– Uten tvil ligger årsaken i det gode og inkluderende arbeidsmiljøet vi har skapt sammen. Det er en form for humor på huset som er veldig bra. Blant annet leker vi mye sammen og kaster snø og spyler hverandre ned med vann på sommeren. Vi har en måte å kommunisere på med glimt i øyet, men den aller viktigste årsaken er at alle får være seg selv, og blir godtatt som den personen man er. Alle ansatte har forskjellig bagasje med seg fra tidligere i livet. Der fyller vi ut hverandre veldig godt, sier Grostad til Trønder-Avisa.
Hun legger vekt på trivselstiltakene i barnehagen, som blant annet har satt ned sin egen sosialkomité.
– Det er helt innenfor å komme på jobb å melde at man har en tung dag. Noen vil ha en klapp på skulderen eller ha en klem, mens andre bare vil si det rett ut. Mye av årsaken til et godt arbeidsmiljø kommer av at vi har blitt tett som arbeidsteam, og drar på mange organiserte turer sammen - blant annet gjennom fine overnattingsturer og bowling.
Hun forteller at en av årsakene til at hun søkte seg jobb i Elvegården barnehage, var fordi det var en liten privat barnehage.
– Tilbakemeldingen var at jeg ble ansatt på grunn av min kompetanse, men også for den personen jeg er. Da ble det veldig vinn-vinn for min del. Jeg får en jobb, men jeg får også en arbeidsgiver som ser meg som menneske. Det gjør meg trygg på at jeg kan komme på jobb å være akkurat slik jeg er, og slipper å «tune inn» og tilpasse meg. Det er veldig viktig, sier hun til avisen.
Bruker tid på de ansatte
Nettopp det er et viktig poeng for lederen.
– At jeg jobber delvis på avdeling, gjør at jeg når de ansatte i det daglige på en annen måte enn om jeg bare skulle jobbet på kontoret. Jeg bruker også mye tid på de som jobber her, og setter av tid til å kunne hjelpe med ulike ting hvis det skulle være behov for det. I dag har jeg blant annet en som har hatt en vannlekkasje hjemme og trenger litt hjelp med det, mens en annen trenger hjelp til å skrive en søknad, sier hun, og legger til:
– Men det man investerer i tid, får man igjen i form av arbeidsinnsats. Mine viktigste verktøy er de som jobber her, det er virkelig en god gjeng!
Grunnbemanningen i barnehagen er 5,3 ansatte, men Holmli forteller at de vanligvis ligger mellom 10 og 12. I tillegg til de fast ansatte har hun i dag tre ansatte i varig tilrettelagt arbeid, mens to har praksisplass gjennom Veksttorget.
– I fjor hadde vi også en ansatt på lønnsmidler som kom fra Ukraina. Det var en virkelig berikelse for arbeidsmiljøet, og noe som ga oss et nytt perspektiv.
At de ansatte har ulik bakgrunn og erfaring, drar hun fram som et stort pluss.
– Barna har behov for å møte ulike typer mennesker. De som er her ekstra er kjempegode ressurser, og kommer inn med ekstra energi, engasjement og ulik kompetanse. Og ungene er så glade i dem. Alle hos oss er like viktige, uansett hvilken bakgrunn de har.
Holmli forteller at barnehagen får gode skussmål fra NAV og Veksttorget. At de får høre at de «får til folk», og de hører om ansatte som får bevist at de har verdi også som arbeidstakere. Enkelte som har hatt praksis i barnehagen har fulgt den veien videre, og endt opp med fagbrev.
– Det handler også litt om å ta et utvidet samfunnsansvar. Å kunne tilby en arbeidsplass der de ansatte blir sett og møtt for dem de er. Det er også mye rimeligere for samfunnet at de er i jobb hos oss enn at de står utenfor arbeidslivet.
Alle bidrar
Det betyr også at alle som jobber i barnehagen har ansvar; ikke bare for barna, men også sin egen og de andres arbeidsdag - og hverandre.
– Jeg tror de ansatte kjenner på at de har et ansvar, at det ikke bare er mitt ansvar som leder. Og det tar de. Hvis noen har en dårlig dag, har de veldig blikk for hverandre. Det er noe de også speiler til barna, som også får gode dager. Det smitter over. At vi er ekstra mange på jobb, gjør også at vi ikke blir så sårbare når pedagogene har kortere dager.
– Selv om de pedagogiske lederne har det formelle ansvaret, så får assistentene være med når vi skal planlegge eksempelvis periodeplaner. Ser vi en assistent som brenner for noe, så får han eller hun være med og sette sine planer ut livet. Da er det viktig at de støttes underveis, sier Monika Grostad til Trønder-Avisa.
Akkurat nå planlegges det nye overnattingsturer i barnehagen. Turer som lederen ser på som en god investering.