Delegasjonen fra Ministry of Gender, Labour and Social Development i Uganda fikk høre om hvordan barnehagene i Bydel Stovner jobber med å fremme inkludering og sosial utjevning.

På besøk for å lære om det norske barnehagesystemet

– Det er fantastisk å se hvordan barnehagene ivaretar barna, og hvordan barna lærer samtidig som de leker og nyter naturen, sier Angela Nakafeero, kommissær for likestilling og kvinners rettigheter i Uganda.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag i forrige uke tok Bydel Stovner imot en offisiell delegasjon fra Uganda som ønsket å lære mer om barnehagesystemet i Norge.

Besøket var en del av Likestilling for utvikling (Lifu), et program under Kunnskapsbanken i Norad, opplyser bydelen i en pressemelding.

Kunnskapsbanken skal legge til rette for langsiktig kunnskapssamarbeid med utviklingsland på områder hvor Norge har relevant kompetanse og erfaring. Barnehage er et område der Uganda særlig har etterspurt norsk kunnskap, for å bedre barns oppvekstvilkår og fremme likestilling.

Innblikk i en vanlig barnehagedag

Under besøket fikk representantene fra Uganda høre om to prosjekter i Bydel Stovner. Det første dreier seg om hvordan Oslo-bydelen jobber knyttet til barn som ikke går i barnehage. Det andre prosjektet, Språksterk, har som mål å styrke barns språkutvikling.

Språksterk er et samarbeid mellom Universitetet i Oslo, bydelene i Groruddalen og PPT. Prosjektet fokuserer blant annet på praksisbasert profesjonsutvikling for ansatte i barnehagene, aktiviteter og arbeidsmåter for å styrke barnas deltakelse, lek og utforskning i barnehagen, og barnehage-hjem-samarbeid for å støtte barnas språkutvikling.

I Vestlisletta barnehage fikk representantene fra Uganda se hvordan Språksterk-prosjektet fungerer i praksis. Samtidig fikk de et innblikk i hvordan en vanlig dag i barnehagen er strukturert, og hvordan de bruker sang og musikk.

I Uganda snakkes det over 40 språk. Blant barna i Stovner-barnehagene snakkes det også et stort antall morsmål. Under besøket fikk gjestene høre om hvordan Vestlisletta barnehage jobber med språkutvikling i et mangfoldig språkmiljø. Til venstre i bildet lytter Angela Nakafeero og Golooba Rogers interessert til det som blir sagt.

Lek i naturen

Delegasjonen fra Uganda uttrykte begeistring for det de fikk se.

Golooba Rogers, som har tittelen Senior Probation and Welfare Officer, reflekterte over hvordan det norske samfunnet verdsetter hvert enkelt barn:

– Her på Stovner har vi sett at de bruker sosial utvikling som et virkemiddel for å skape likeverdige samfunn, uttaler han i pressemeldingen.

Angela Nakafeero, kommissær for likestilling og kvinners rettigheter i Uganda, syntes det var inspirerende å se hvordan barna lærer gjennom lek og utforskning av naturen:

– Det er fantastisk å se hvordan barnehagene ivaretar barna, og hvordan barna lærer samtidig som de leker og nyter naturen.

Powered by Labrador CMS