Lillesøsteren til Penny (4) ble født tre måneder for tidlig. I en lang periode har mamma Emelie, pappa Fredrik og lillesøster Lilly bodd på familiehuset Hjältarnas hus i Umeå tilknyttet sykehuset.

Hva skjer med familien når et barn får en alvorlig sykdom?

Årets TV-aksjon er en mulighet til å gi barnehagebarna innsikt i og forståelse for akkurat det. 

Publisert Sist oppdatert

I år går pengene til Barnekreftforeningen, og arbeidet med å etablere familiehus ved universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo. Her skal barn med alvorlig sykdom og familien deres få bo sammen mens barnet får behandling.

Nå inviteres barnehagene med på årets TV-aksjon. 

– Barn og unge med alvorlig sykdom må ofte legges inn på sykehus med spisskompetanse i uker og måneder av gangen. For mange familier innebærer det at de må reise langt for at barnet skal få livsviktig behandling, sier Trine Nicolaysen, generalsekretær i Barnekreftforeningen.

Alvorlig sykdom hos barn og ungdom fører med seg både praktiske og følelsesmessige utfordringer for hele familien, påpeker hun.

– I mange tilfeller blir enten mor eller far med til sykehuset, mens den andre forelderen blir igjen på hjemstedet sammen med barnets søsken. For aleneforeldre med flere barn, er det en nærmest uløselig kabal. Ofte blir søsken passet av besteforeldre og blir adskilt fra foreldrene, selv om de i denne vonde tiden har behov for ekstra nærhet, støtte og omsorg.

– Familiehusene skal gi både foreldre og søsken et sted å bo i nærheten av sykehuset, slik at familiene ikke blir splittet i livets aller vanskeligste periode. I familiehusene kan foreldrene ta vare på alle barna sine, seg selv og hverandre, og søsknene kan bli inkludert, sett og ivaretatt, sier Nicolaysen.

50-årsjubileum

Det er ikke et hvilket som helst år Barnekreftforeningen har fått TV-aksjonen. I år fyller den nemlig hele 50 år.

Siden oppstarten i 1974 er det samlet inn over elleve milliarder kroner omregnet til dagens kroneverdi, ifølge arrangørene.

Aksjonen går av stabelen 20. oktober, og landets barnehager inviteres til å bli med.

– Hvorfor bør barnehagene involvere seg?

– TV-aksjonen er en viktig arena for å bygge kunnskap og fremme forståelse for temaer som vanligvis ikke får mye oppmerksomhet i samfunnet. I år vil barnehagebarna få innsikt i og forståelse for hvordan familier påvirkes når et barn får en alvorlig sykdom, sier Nina E. Larsen, leder for NRK TV-aksjonen.

– Har du noen tips til aktiviteter barnehagene kan gjennomføre i forbindelse med aksjonen?

– Det finnes utallige muligheter for hvordan barnehager kan bidra. Mange arrangerer løp, mens andre har basar, kafé eller konsert for å samle inn penger.

– Årets aksjon er søndag 20. oktober, så man kan fint koble aktiviteten opp mot FN-dagen 24. oktober, sier Larsen.

– Mangel på informasjon kan forsterke engstelse

I forbindelse med TV-aksjonen har Salaby (Gyldendal) utviklet et eget opplegg for barnehagebarn knyttet til årets tema.

– Her finner man blant annet historien om Lars og kosedyret hans Laffen. Dette er en illustrert fortelling med lydstøtte, som kan brukes enten til høytlesning eller spilles av som lydbok. Lars og Laffen har vært lenge på sykehus og vi får være med når de to skal tilbake til barnehagen etter behandlingen, forteller Astrid Magnus Eskeland, pedagog og redaktør i Salaby.

– For barnehager som ønsker å fordype seg ekstra i tematikken finnes også filmer hvor en lege og en sykepleier svarer på spørsmål som barn kan ha om det å være syk.

– Hvordan bør man gå frem når man skal snakke med barnehagebarna om årets tema?

– Et godt utgangspunkt vil være å lytte til barna, hva som interesser dem og hva de lurer på – og gi tydelige, men alderstilpassede svar, sier Eskeland.

– Noen kan lure på om vi kan skremme barna ved å snakke om ting, og da kan det være greit å huske at mangel på informasjon generelt kan være med på å forsterke redsel og engstelse. Ofte er fantasien og konklusjoner barn trekker fra «eget hode» også mye verre enn de svarene barna kan få av en voksen. Sannferdig informasjon om vanskelige tema, kan gjøre at tanker og fantasier blir mindre hos barn. Barn snapper opp informasjon gjennom ulike fora og har som oftest ikke kunnskap nok for å kunne sette det de hører inn i en sammenheng, legger hun til.

En fin aktivitet kan være å ta utgangspunkt i barns rett til å ha det bra, og snakke om hva vi trenger for å ha gode hverdager, enten vi er i barnehagen eller på et sykehus, mener Eskeland.

Du finner mer informasjon om hvordan barnehagen kan engasjere seg på tvaksjonen.no.

Powered by Labrador CMS