
Stadig flere minoritetsspråklige barn går i barnehage
De siste fem årene har det vært en jevn økning minoritetsspråklige barn i barnehage. I fjor var økningen fem prosent fra 2016.
Det var 48 700 minoritetsspråklige barn i barnehage i 2017. Det er 2400 flere enn i 2016, noe som er en økning på 5 prosent.
Det viser ferske tall fra Utdanningsdirektoratet.
Viktig tema
Nettopp integrering var et viktig tema for Jan Tore Sanner (H) da han i midten av januar overtok nøklene til sjefskontoret i Kunnskapsdepartementet.
– Det er også viktig å se på barnehagene opp mot våre ambisjoner innenfor integrering. Vi vet at blant minoritetsspråklige barn er det en mindre andel som går i barnehage enn blant majoritetsspråklige barn. Det er viktig for meg å gjøre noe med, sa kunnskapsministeren til barnehage.no i den forbindelse.
Sanner pekte på at en av de store utfordringene i sin nye jobb, nettopp er knyttet til integreringsfeltet.
– Vi må sørge for at flere med minoritetsspråklig bakgrunn starter tidligere i barnehage. Det er viktig for å forebygge sosiale forskjeller, og uten tidlig språkforståelse vil barn slite allerede tidlig i skoleløpet. Dette med integrering er et område jeg kommer til å løfte. Vi gjennomfører allerede forsøk i flere kommuner med å få flere barn med innvandrerbakgrunn i barnehage på et tidlig tidspunkt. Vi vet at det i kartleggingsprøver i 1. klasse er stor forskjell på om barn har vært få år eller flere år i barnehagen. Så barnehagen legger et fantastisk godt grunnlag for barn, både når det gjelder sosiale ferdigheter og det videre utdanningsløpet.
Flest i store byer
Totalt er 17 prosent av barn i norske barnehager minoritetsspråklige. Blant de 10 største kommunene er det Drammen og Oslo som har størst andel minoritetsspråklige barn i barnehage. De fleste av de største kommunene ligger over landsgjennomsnittet.
Det er flere minoritetsspråklige barn i kommunale barnehager enn i private. I private barnehager er 13 prosent av barna minoritetsspråklige, mens andelen er 21 prosent i kommunale barnehager.
16 400 minoritetsspråklige barn i barnehage får særskilt språkstimulering. Det utgjør 34 prosent av de minoritetsspråklige barna som går i barnehage. Andelen varierer mellom kommunene.