Denne uken var 24 styrere fra Estland på besøk i flere barnehager i Norge, blant annet for å se hvordan norske barnehager bruker utetiden.

Fikk besøk av 24 styrere fra Estland: – De ble overrasket over at barna fikk leke i sølevann

Allerede for ti år siden startet Engesvea FUS barnehage et samarbeid med en barnehage i Tallinn. Denne uken nådde det internasjonale samarbeidet nye høyder da 24 styrere fra Estland var på studiebesøk i Norge.

Publisert

Styrerne var i Norge blant annet for å besøke norske barnehager og se hvordan norske barnehager bruker utetiden.

– Jeg har vært opptatt av at gjestene skulle få se et mangfold av norske barnehager; at norske barnehager er veldig forskjellige og at foreldre kan velge ut fra hva de tror er bra for sitt barn, sier daglig leder Mette Ekrum Mathiesen i Engesvea FUS barnehage i Lillehammer.

Hun var vertskap for de 24 barnehagestyrerne som hadde tatt turen fra hovedstaden i Estland.

– De har vært i både små og store barnehager i Lillehammer og Oslo. I private og kommunale barnehager. De har vært i Reggio Emilia-inspirerte barnehager, friluftsbarnehager og barnehager med særlig fokus på mat og helse, forteller Mathiesen.

Leker i søla

Daglig leder i Engesvea FUS barnehage i Lillehammer, Mette Ekrum Mathiesen.

– De estiske styrerne ble veldig overrasket over hvor mye vi var ute, at barna sov ute i vogner og at vi i tillegg satt og spiste ute, forteller Mathiesen etter at styrerne har vært på besøk i barnehagen hennes.

Gjestene ble også overrasket over å se at barna fikk lov til å sitte midt i en sølepytt, lage sølekaker og bli våte, ifølge den daglige lederen.

– De lurte blant annet på hvordan vi har fått foreldrene med på tankegangen om at det er greit å la barna være ute i all slags vær. I løpet av besøket har vi snakket om bekledning og om hvordan vi informerer foreldrene før barnehagestart om rutiner og hva slags klær barna trenger for å kunne være ute i barnehagen, sier hun.

Har samarbeidet i flere år

Samarbeidet med Estland startet allerede for ti år siden, opplyser Mathiesen.

– Da hadde min barnehage naturmaterialer som tema. Vi hadde lyst til å hente impulser litt utenfor det tradisjonelle norske og var kjent med at Estland var veldig gode på ull. Vi fikk kontakt med en barnehage i Tallinn som inviterte oss på besøk. Vi dro dit og traff en fantastisk dame, Riina Lall, som driver en kommunal barnehage. Vi fikk masse nye impulser, og de var også veldig interesserte i oss og i hvordan vi jobber, forteller hun.

Den norske barnehagen ble spurt om de kunne tenke seg å være med på et samarbeid med barnehagen i Tallinn, som gikk ut på å sende en «magic box» frem og tilbake mellom barnehagene. Det ville de.

– Barna både fant og laget forskjellige ting som ble puttet i boksen og sendt frem og tilbake. Boksen kunne inneholde alt fra fine steiner plukket på stranden, til kjente figurer fra norske og estiske fortellinger, sier Mathiesen.

Dro på studiebesøk til hverandre

Etter halvannet år med magic box-samarbeid ble de to barnehagene enige om å gjennomføre en lærerutveksling.

Styrerne fra Estland ble overrasket over at barna i Engesvea FUS barnehage sov ute i barnehagen.

– Vi fikk to estiske barnehagelærere til oss og sendte to av våre barnehagelærere til Estland. Vi var en uke hos hverandre, deltok i det daglige arbeidet, og fikk kjenne litt på forskjeller og likheter og hva vi kunne lære av hverandre, forteller Mathiesen.

– Da fikk vi se at de har et stort læringsfokus og at foreldrene er veldig opptatt av hva barna lærer i barnehagen, sier hun.

I likhet med styrerne som var på besøk i barnehagen denne uken, ble også de estiske barnehagelærerne som kom til Engesvea FUS barnehage for fem år siden overrasket over hvor mye tid barn og ansatte tilbrakte utendørs.

– De ble overrasket over at vi var ute uansett vær og at vi syntes det var helt greit å bli møkkete, forteller den daglige lederen.

Hun forteller at den estiske barnehagen har gjort en del endringer etter dette studiebesøket i Norge.

– Nå har de ansatte fått arbeidsklær de kan være ute i på vinteren og de har fått en lekeplass hvor barna kan være aktive uten at det er et stort læringsfokus, forteller Mathiesen.

Involverer foreldrene i stor grad

– Hva lærte dere av studieturen til barnehagen i Estland?

Det var en stor gjeng som hadde tatt turen til Norge denne uken.

– De er knallgode på bruk av gjenbruksmaterialer, sier Mathiesen.

– De har også et stort foreldreengasjement i prosjektene de gjennomfører. Hvis barnehagen anlegger en grønnsakshage på våren, kommer foreldrene gjerne med planter og vil hjelpe til. Foreldrene engasjerer seg i prosjektene i stor grad. Der har vi kanskje litt å gå på i Norge.

– Vi er flinke til å invitere foreldrene inn i barnehagen, men kanskje helst når vi skal ha sommeravslutning eller en forestilling. Vi er kanskje ikke like gode på å invitere foreldrene inn i det pedagogiske arbeidet. Den estiske barnehagen har gitt oss mye inspirasjon til hva foreldrene kan bidra med og hvordan vi kan få foreldrene litt mer på banen, sier Mathiesen.

Fortsetter samarbeidet

I løpet av besøket i Norge denne uken fikk de 24 styrerne fra Estland også møte en seniorrådgiver fra Innlandet Fylkeskommune.

– Han ga dem en innføring i rammene og styringsverktøyene våre; om tilsyn, økonomi, bemanningsnorm og pedagognorm. De fikk også utdelt rammeplanen vår på engelsk, forteller Mathiesen.

Torsdag reiste styrerne hjem etter en innholdsrik uke.

– Jeg har fått tilbakemelding om at de er takknemlige for å ha sett så mange forskjellige barnehager, og at de har sett at mange av barnehagene har gode lokaler, voksne som er til stede med barna, leker og har gode arbeidsklær som gjør at de kan være ute i all slags vær, sier Mathiesen.

Hun forteller at de vil fortsette samarbeidet med estiske barnehager.

– I august skal jeg møte Riina igjen for å legge planer for det kommende barnehageåret. Flere av styrerne som var på besøk har også sagt at de ønsker å komme tilbake med sine lærere i løpet av neste år. Mailadresser er utvekslet, og noen av barnehagene styrerne besøkte i Norge, planlegger også et besøk til Tallinn for å lære mer om hvordan de jobber der, avslutter Mathiesen.

Powered by Labrador CMS