Søndag 1. september feiret Ellingstad barnehage på Nesodden 25-årsjubileum.

Fyller 25 år: Fikk ikke barnehageplass til sønnen – startet egen barnehage

Da barnehageplass var vanskelig å oppdrive på midten av 1990-tallet bestemte Runa Kjensli seg for å starte sin egen barnehage. 1. september i år kunne Ellingstad barnehage på Nesodden feire 25-årsjubileum.

Publisert

Det hele startet med at Runa Kjensli og Anne de Capua påsken 1994 satt og drodlet om hvordan det ville være å starte sin egen barnehage.

– Anne var nettopp ferdig med barnehagelærerutdanningen og jeg hadde jobbet et år som dagmamma fordi jeg ikke fikk barnehageplass til sønnen min i barnehagen hvor jeg selv jobbet, forteller Kjensli.

Samtidig hadde hennes far overtatt et småbruk etter sine foreldre som han ikke visste helt hva han skulle gjøre med, annet enn at han ikke ønsket å selge. Han syntes de to venninnenes plan om å starte barnehage var en god idé, og det var nettopp i småbrukets våningshus at Ellingstad barnehage senere skulle se dagens lys.

– Jeg var dagmamma for to barn til på den tiden, inkludert min sønn hadde vi allerede tre barn som var klare til å begynne, forteller Kjensli.

Barnehagen pyntet til fest.

– Vi laget et AS hvor faren min var styreleder og eier sammen med oss to venninnene. Med god hjelp av barnehagekonsulenten i kommunen og en positiv politiker kunne barnehagen åpne dørene 1. september samme år, da med en søskengruppe med til sammen 15 barn. Etter hvert skjønte jeg også at skulle jeg fortsatt drive barnehage måtte jeg ta utdanning jeg også, noe jeg gjennomførte på deltid, sier Kjensli som har vært styrer i barnehagen de siste 15 årene.

Flyttet til «låven»

Krav til brannsikkerhet og avstand fra fylkesvei gjorde det etter hvert vanskelig å fortsette i det gamle huset.

– Etter en lang søknadsprosess fikk vi tillatelse til å bygge om småbrukets låve til en barnehage. Da måtte vi også utvide skulle vi klare oss økonomisk, forteller styreren.

Høsten 2010 kunne barnehagen flytte inn i de nye lokalene bygget på grunnmuren til den gamle låven.

Barnehagen gikk samtidig fra å være en enavdelings barnehage til å bli en toavdelings barnehage med en småbarns- og en storbarnsavdeling.

– Vi begynte med 14 små og 18 store barn. Senere gjorde vi om til en mindre småbarnsavdeling og en større storbarnsavdeling, forteller Kjensli.

Flere krav

Mye har endret seg i sektoren i løpet av de 25 årene barnehagen har eksistert, kan Kjensli konstatere.

– Det er kommet flere føringer og krav. Det gjør det mer krevende å drive barnehage i dag, sier styreren.

– Jeg er ofte ute på avdelingene og ser at nok bemanning er viktig. Vi har for eksempel en egen stilling som blant annet dekker inn den ubundne arbeidstiden til pedagogene, legger hun til.

Gjennom dagen var det ulike aktiviteter for både små og store.

Kjensli forteller at det kan være tøft å drive en liten enkeltstående barnehage.

– Ansvaret hvis det skulle skje noe er nok det som tynger mest. At alt må være på plass til enhver tid, nok personale og at økonomien skal strekke til, sier styreren. Hun sier hun er heldig som har et godt og stabilt personell.

Siden oppstarten i 1994 har det blitt mange lange dager på den engasjerte styreren og barnehageeieren.

– Jeg har forståelse for at noen kan la seg friste til å selge til større barnehagekjeder, når det blir uforutsigbare og usikre rammer og føringer vi skal drive barnehage etter, sier hun.

Men å være en liten barnehage har også sine fordeler, påpeker Kjensli.

– Først og fremst blir barna godt kjent med alle de andre barna og de voksne. En annen fordel er at vi har nær kontakt med foreldrene. Vi har ikke hatt en eneste dugnad uten at jeg har tenkt på hvor flinke foreldrene er til å stille opp, sier hun.

– Tidligere hadde vi høner i barnehagen. Da hadde vi et eget «høneutvalg» som vi kalte HU. Det besto av veldig engasjerte foreldre som byttet på å ha hønevakt i feriene, sier styreren muntert.

Bor i huset

I dag rommer de nye barnehagelokalene to avdelinger med til sammen 33 barn mellom null og seks år.

Og Kjenslis sønn, som hun på begynnelsen av 1990-tallet slet med å få tak i barnehageplass til, har overtatt gårdshuset som barnehagen opprinnelig holdt til i.

– Det er jo litt gøy. Først ble ikke huset solgt fordi han trengte barnehageplass, og nå har han kjøpt huset til seg selv, sier hun.

Jubileumskake ble servert.

Stor feiring

At den lille barnehagen nå har eksistert i to og et halvt tiår ble feiret med stor fest 1. september - på dagen 25 år etter at barnehagen åpnet.

Alle nåværende og tidligere barn, foreldre og ansatte var invitert, samt andre som hadde lyst til å komme.

– Dagen startet med et show med Brillebjørn. Vi hadde aktiviteter for store og små ute i barnehagen og i skogen ved lavvoplassen, der det var natursti og grilling. Inne var det hengt opp bilder og barnehagens historie surret og gikk på storskjermer. Det hele ble avsluttet med et stort kakebord med jubileumskake og kaker bakt av foreldrene. Det fikk Anne de Capua, som var med på å starte barnehagen, æren av å åpne, forteller Kjensli.

– Det ble en kjempeflott fest med nesten 200 mennesker innom i løpet av dagen. Været var også på vår side, så alt ble gjennomført som planlagt. Og det var ekstra gøy at så mange tidligere barn var innom. Det var også foreldre som kom uten barna fordi de fortsatt savnet barnehagetiden, forteller styreren.

Powered by Labrador CMS