Her er den nye kunnskapsministeren
Som ordfører var hun populær, men mistet makten. Nå overtar Kari Nessa Nordtun (37) etter Tonje Brenna (35) i toppen av Kunnskapsdepartementet.
Nordtun er utdannet jurist ved Universitetet i Bergen. I nær seks år var hun hos Sjødin, Meling & co, og har blant annet erfaring som bistandsadvokat for fornærmede og etterlatte etter Utøya-terroren.
Siden 2017 har hun vært ansatt ved Advokatfirmaet Elden DA. I denne perioden har hun hatt permisjon fra advokatyrket for å drive politisk arbeid.
Først som gruppeleder for Stavanger Ap. Fra 2019 som ordfører i samme by, hvor også hennes far Tore Nordtun bar ordførerkjedet for Ap parti tilbake på starten av 90-tallet.
Nessa Nordtun er mor til tre gutter. Nummer tre kom til verden våren 2022.
«Eg lige Kari»
Som ordfører har hun vært godt likt av mange, og under kommunevalgkampen ble sterkt personfokus, noe slagordet «Eg lige Kari» vitner om, trukket fram som en av årsakene til at Arbeiderpartiet så ut til å gjøre det langt bedre i Stavanger enn i resten av landet.
En annen var beslutningen om å bruke 200 millioner kroner på å finansiere en periode med gratis buss for kommunens innbyggere fra og med starten av juli i år.
Hos private barnehager gjorde hun seg bemerket med negativt fortegn da hun mens fjorårets streik pågikk, varslet at hun kom til å be kommunedirektøren se på muligheten til å redusere tilskudd til streikerammede barnehager. Noe som ble fulgt opp med et uvanlig politisk vedtak om avkortning.
Mistet makten
Nordtun fikk soleklart flest personstemmer lokalt under kommunevalget 2023.
Men: Til tross for at Ap gikk fram 6,7 prosentpoeng, og fikk en oppslutning på 32,1 prosent i Stavanger etter fire år med Nordtun ved roret, tapte samarbeidspartnerne lokalt så mye oppslutning at maktbalansen vippet over i de borgerliges favør, og Høyres Sissel Knutsen Hegdal ble ny ordfører.
I forkant av dagens statsrådutnevnelse har det vært mange spekulasjoner. Fredag skrev Stavanger Aftenblad at Kari Nessa Nordtun var ute av tenkeboksen etter å ha vært sterkt ønsket av Jonas Gahr Støre i lang tid.
Nordtun er medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre. Hennes navn var også blant de 14 da Aps programkomité, som skal levere utkast for nytt partiprogram for perioden 2025 til 2029, nylig ble presentert. Komiteen ledes av Tonje Brenna.
Støres presentasjon
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa følgende om henne på pressekonferansen hvor i alt 7 nye statsråder ble introdusert mandag:
«Kari Nessa Nordtun er vår nye kunnskapsminister.
Kari kommer fra Stavanger, hvor har vært svært dyktig ordfører de siste fire årene.
Kari har vist at hun kan inspirere, motivere og få med seg folk, og det tror jeg er en viktig grunn til at Arbeiderpartiet ble det største partiet i Stavanger ved dette valget – ingen liten bedrift.
Kari bidro til å styrke skolen, skolefritidsordningen, oppvekstvilkårne for barna, i de årene hun styrte byen. Og erfaringen med hva som skal til for å skape en god skole i kommunene tar hun med seg inn i departementet. Vi vil ha en sterk offentlig fellesskole
der elevene møtes i de samme klasserommene, uavhengig av bakgrunn. En viktig oppgave blir å styrke barnehagen og skolen som fellesskapsarena for alle. Vi vet også at flere kjeder seg på skolen, de leser dårligere enn før, og mange foreldre er urolige over hvor mye skjermbruk kan gjøre med barna våre. Derfor er jobben nå å få tilbake konsentrasjonen i skolen. Gi elevene muligheten til å jobbe mer praktisk og variert, og få tilbake gleden av å lære.»
Høyre-representanten gratulerer
Kari-Anne Jønnes (H), som sitter i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, gratulerer den nye statsråden med sin nye posisjon i rikspolitikken:
– Jeg vil gratulere Kari Nessa Nordtun som statsråd med ansvar for de aller minste, nemlig barnehagebarna. Jeg ser fram til gode og ryddige prosesser framover, og jeg har en klar forventning om at statsråden inviterer til reelle forhandlinger med mål om et nytt barnehageforlik. Sektoren trenger det og barna fortjener det. De siste to årene har eiere og drivere av private barnehager opplevd større usikkerhet og mer uforutsigbarhet. Skal vi sikre fortsatt full barnehagedekning trenger vi både private og kommunale barnehager.