Fra venstre: Robert Kvinge, Mats-Kristian Stokke Presterud, Kjersti Bernes Drageide og Kristian Meyer. Alle sitter i arbeidsgruppen for menn i barnehagen i Bergen.

– Det bør være et mangfold av både menn og kvinner i barnehagen

Barn som vokser opp i dag kan gå igjennom et helt utdanningsløp uten å oppleve mannlige rollemodeller. Det er uheldig, mener gruppa som blant annet arbeider for å rekruttere flere menn til bergensbarnehagene.

Publisert Sist oppdatert

– Barnehagen er barnas første møte med verdenen utenfor hjemmet. Her legges grunnlaget for sosial, emosjonell og kognitiv utvikling. Når både kvinner og menn er til stede, får barna et bredere perspektiv. Det bidrar til å bryte kjønnsstereotypier og styrke målet om et likestilt samfunn helt fra start av.

Det sa vikarierende barnehagebyråd i Bergen, Christian Haugen (FrP), da han ønsket velkommen til konferansen «Menn i barnehagen».

– Selv om vi ser en liten økning av menn i barnehagene finnes det fortsatt barrierer. Mange møter skepsis og noen opplever urettferdige mistanker. Vi må utfordre holdninger og vise at menn har en naturlig og verdifull plass i barnehagen. Vi må også legge bedre til rette for at flere menn velger dette yrket, innledet Haugen.

Barnehagebyråd Christian Haugen (FrP).

Samarbeider om rekruttering

Fredag er over 300 mannlige ansatte og barnehagelærerstudenter samlet i Høgskulen på Vestlandet sine lokaler på Kronstad.

Temaet for konferansen er menns rolle i barnehagen, utfordringer knyttet til rekruttering og fordommer, samt hvordan man kan skape et godt arbeidsmiljø for alle ansatte i sektoren.

– Det bør være et mangfold av både menn og kvinner i barnehagen, sier Kjersti Bernes Drageide.

Hun sitter i Arbeidsgruppen for menn i barnehagen, som står bak konferansen. Gruppa ble opprettet på initiativ fra Bergen kommunes samarbeidsforum og består av representanter fra kommunale og private barnehager samt Fagforbundet og Utdanningsforbundet.

– Vi er ganske mange medlemmer i gruppa og fant ut at vi måtte dele oss. Den ene halvparten jobber nå med rekruttering, den andre med tiltak for å beholde menn som allerede jobber i barnehagen, opplyser Drageide som er hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet Bergen.

Hun forteller at konferansen er ett ledd i gruppas arbeid:

– Vi ønsket å lage et fora der mannlige ansatte kan få kjenne på samhold – hvor man kan ta opp eventuelle utfordringer, men også ha fokus på mangfold og hvorfor menn er viktige i barnehagen.

En av ti

Barnehagepersonalet bør gjenspeile samfunnet, påpeker Drageide.

– Og når det kommer til andel mannlige ansatte i dag, tenker jeg at vi absolutt kan bli bedre.

Ifølge Statistisk sentralbyrå utgjorde menn 10,9 prosent av alle ansatte i norske barnehager i 2024, en økning på 0,5 prosent fra året før. De siste fem årene har andelen mannlige barnehageansatte ligget og vaket rundt ti prosent.

– Jeg tror at det å ha et mangfold i personalgruppa gjør noe med arbeidsmiljøet, men også den faglige kvaliteten.

– En mann er ikke bare en mann, men også et individ. Menn har ulike personligheter, interesser, tanker og erfaringer – akkurat som kvinner. Derfor er det ikke nok å telle antall menn. Vi må også legge til rette for at ulike menn trives og blir værende i barnehagen. Målet er ikke kjønnsbalanse for balansen sin skyld, men fordi et mangfold av mennesker gir barna et rikere erfaringsgrunnlag. Når barn møter voksne med ulike uttrykk, bakgrunner og verdier, får de også flere måter å forstå seg selv og andre på. Det bidrar til sosial utvikling, språklig variasjon og bedre samspill i barnegruppa, sier Drageide.

Et bredere mangfold i personalgruppa – når det gjelder kjønn, alder, kulturell bakgrunn og livserfaring – gir flere perspektiver inn i faglige diskusjoner, påpeker hun.

– Det kan styrke refleksjonene rundt lek, tilknytning, språk og grensesetting. Samtidig blir det lettere å utfordre fastlåste normer og stereotypier. Når menn får være hele mennesker i barnehagen, ikke bare «den fysiske lekekameraten», åpner det også for en bredere samtale om omsorg, trygghet og profesjonsidentitet. Vi i arbeidsgruppa tror dette kan øke den faglige kvaliteten i barnehagen.

Oppsummerer mannsutvalgets funn

På konferanseprogrammet denne fredagen står blant annet et foredrag av de tre barnehagelærerne Kine Iren Bergsvik, Hilde Landro og Janette Hatløy, som holder kurs om barn og seksualitet og har skrevet bøkene Hele Meg, om kropp og grenser i barnehagen og Lilly blir kjent med kroppen.

– De vil snakke om hvordan barnehageansatte kan forebygge overgrep og styrke barns selvfølelse, men også om hvordan det kan oppleves å være mannlig ansatt når det er medieoppslag om overgrepssaker i barnehagen. I slike perioder, og på grunn av det mediene skriver eller uttalelser fra enkelte foreldre i sosiale medier, kan man føle seg mistenkeliggjort og synes det er utfordrende å jobbe i barnehage. Vi har derfor bedt Hele meg-gjengen komme med råd om hvordan man kan ivareta personalet når det for eksempel er vanskelige saker i media, forteller Drageide.

I tillegg vil lederen av mannsutvalget, Claus Jervell, oppsummere funn fra rapporten Likestillingens neste steg som kom i fjor.

– Der tas det blant annet opp hvor viktig det er å ha menn i yrker som jobber med barn, både for likestilling og for fremtidig rekruttering av menn til disse yrkene, sier Drageide.

– Det er veldig viktig for oss at når man går fra konferansen, så skal man ikke bare ha med seg det som kan være utfordrende, men også hvor viktig man er som en del av et mangfold i barnehagen.

– Håper vi dekker et behov

Drageide forteller at de har klart å stelle i stand konferansen med få midler:

– Høgskolen stiller med gratis lokaler og barnehagemyndigheten dekker de få utgiftene som er. Vi kjører samme program to ganger, slik at barnehager med flere mannlige ansatte skal ha mulighet til å sende alle sammen uten at alle må være borte fra avdeling samtidig.

– Vi håper vi møter et behov der ute og at vi kan arrangere flere slike konferanser.

– Hvilke andre tiltak jobber arbeidsgruppa med?

– Vi har et ønske om å på sikt skape flere plasser der menn kan samles og snakke om ting man er opptatt av.

– Tidligere hadde vi lekeressurs som et rekrutteringstiltak i Bergen kommune, der ungdomsskoleelever fikk tilbud om å jobbe en periode i barnehage. Dette er også noe man vurderer å starte opp igjen med.

– Verdens beste jobb

De siste årene har søkertallene til barnehagelærerutdanningen gått kraftig ned. Det har ført til at universitets- og høgskolesektoren i stor grad har flyttet fokuset fra å rekruttere flere menn, til rekruttering generelt, påpeker Drageide.

– Vi trenger flere dyktige folk i barnehagesektoren. Vi trenger også et mangfold. Og menn er en del av det mangfoldet som er lite representert i barnehagen.

Barn som vokser opp i dag kan gå igjennom et helt utdanningsløp uten å oppleve mannlige rollemodeller. Det er ikke godt nok, mener Drageide og resten av arbeidsgruppa.

– Derfor er det viktig å jobbe for at også gutter ser på barnehagen som en fremtidig yrkesarena. Dette er tross alt verdens beste og viktigste jobb. Da må vi også ha de beste folkene – uavhengig av kjønn, sier hun.

Powered by Labrador CMS