DEBATT

Seks milliarder mer for kommunale barnehager – hvorfor straffe de private?
Mens de private barnehagene har klart å holde kostnadene nede, har kostnadene ved drift av kommunale barnehager økt dramatisk, skriver Torbjørn Sølsnæs.
- Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.
Vi står i en situasjon der kommuneøkonomien er under press. Selv om kommunene fikk fem milliarder kroner ekstra høsten 2024, gikk de med fire milliarder i underskudd. Vi må se på hvordan vi kan jobbe mer effektivt, for å sikre at vi også i fremtiden kan finansiere den offentlige velferden.
Og derfor spør vi: Hvorfor kutter man i private barnehager, når det er de kommunale barnehagene som koster oss seks milliarder kroner mer å drifte hvert år?
Ifølge en rapport fra Agenda Kaupang (2024) er det en klar økonomisk ubalanse i det norske barnehagesystemet. Private barnehager leverer ikke bare bedre kvalitet, men de gjør det også langt mer kostnadseffektivt enn kommunale barnehager. Faktisk koster det seks milliarder kroner mer å drifte kommunale barnehager sammenlignet med private barnehager. Dette er penger som kunne vært brukt mer effektivt for å sikre barnehagedekning for alle barn. Eller fjernet hele det kommunale underskuddet i 2024.
Gapet blir større
Kostnadene ved drift av kommunale barnehager har økt dramatisk. Siden 2017 har kostnadene i de kommunale barnehagene økt med 5,8 prosent mer enn den generelle prisveksten i kommunene, ifølge Telemarksforskning. Tilsvarende tall for private barnehager er kun 1,1 prosent. Det betyr at de private barnehagene har klart å holde kostnadene nede, mens de kommunale barnehagene har hatt en betydelig dyrere utvikling. I dag er kostnadene i de kommunale barnehagene hele 12,3 prosent høyere enn i de private. Og igjen: Dette fører ikke til høyere lønninger, lavere sykefravær, bedre kvalitet eller mer fornøyde unger og foreldre. Dette er en økonomisk uholdbar situasjon for kommunene.
Det er ingen tvil om at politikerne står overfor en stor utfordring: Hvordan sikre bærekraftig økonomi i barnehagesektoren? Svaret er ikke å kutte i tilskuddene til private barnehager, men heller å sikre mer likebehandling og forutsigbarhet i finansieringen.
Hvor er likebehandlingen?
Private barnehager har en lovfestet rett til likebehandling. Det er et viktig prinsipp, som skal sikre både ansatte, barn og foreldre like rettigheter og muligheter uansett driftsform på barnehagen.
Men i praksis er det ikke slik. De private barnehagene blir stadig utsatt for økonomiske kutt og økte reguleringer, selv om de opererer mer effektivt og leverer bedre kvalitet barnehagene drevet i kommunal egenregi.
Private barnehager er ikke bare viktige for barnehagedekningen i Norge, de er også en stor arbeidsgiver for tusenvis av dyktige ansatte. De spiller en nøkkelrolle i at både kommune-Norge og næringslivet kan fungere. De er fundamentet for at tusenvis av foreldre kan gå på jobb og bidra til vår felles økonomi, og samtidig sikre at barna får en kvalitetsbarnehage.
En samfunnsøkonomisk feilprioritering
Det er på høy tid at politikerne stiller seg det vanskelige spørsmålet: Hvordan kan man tillate at milliarder av samfunnets midler hvert år brukes på barnehagedrift uten at vi får synlige resultater i bedre kvalitet? Private barnehager spiller en viktig rolle i å skape økonomisk handlingsrom for kommunene, og sitter på løsningene for mer effektiv drift Samtidig trenger de forutsigbarhet og bedre finansiering. Det er på høy tid å rette opp i de økonomiske ubalansene og sørge for at private barnehager ikke taper kampen mot de kommunale – som allerede koster seks milliarder kroner mer i året å drifte.
Dette er et spørsmål om økonomisk logikk. Hvorfor kutte i private barnehager som allerede driver mer effektivt, når det er de kommunale barnehagene som påfører oss unødvendige kostnader? Hvis vi skal bygge en bærekraftig bransje for framtiden, må vi sørge for at private barnehager har de samme økonomiske forutsetningene som de kommunale. Da kan vi skape et barnehagesystem som både er bærekraftig og økonomisk fornuftig.