Moss kommune.

Fortviler over kuttforslag. – Virker jo så lite, men det er så stort!

Ved å endre åpningstiden til 07.00 - 16.45 i kommunale barnehager, kan Moss kommune spare én million kroner i 2025. Å stenge en ekstra uke om sommeren, kan spare inn enda én million.

Publisert

 Forslagene dukket opp i forbindelse med kommunens økonomikonferanse 23. mai i år, et par uker etter at Statsforvalteren hadde opphevet kommunens vedtak om økonomiplan for 2025-2027, og Moss måtte finne seg i å bli plassert på ROBEK-lista.

Rammer pendlere

Alenemor Mailen Arntsen ble oppmerksom på forslaget først da hun overhørte noen foreldre i sønnens barnehage, som hadde plukket det opp lokalavisen.

Hun reagerer med fortvilelse.

– En halvtime virker jo så lite, men det er så stort! sier Arntsen til Moss Avis (krever abonnement).

– Jeg vet at det er mange foreldre som står der 06.45 på morgenen for å kunne levere og starte på jobb klokken 07.00, fortsetter hun.

Ifølge avisen må hun selv vurdere å ansette noen som kan passe på sønnen hennes i et kvarter på morgenen og ettermiddagen, hvis pendler-logistikken ikke går opp. Arntsen sier hun ikke forstår tankegangen til Moss kommune, som vil ha flere innbyggere og framstiller byen som et godt bosted for de som pendler til Oslo.

– Har kartlagt

Enhetsleder for kommunens barnehager, Ellen Pedersen, beskriver kuttforslaget som et mindre onde enn andre alternativ.

– Vi har kartlagt hvor mange barn som oppholder seg i barnehagene i den tiden som vi har foreslått at vi skal redusere med og det er et fåtall av våre barnefamilier som bruker barnehagetilbudet i den tiden. Likevel skjønner jeg at det er utfordrende med logistikk på morgenen og ettermiddagen for de det gjelder, sier hun til Moss Avis.

Enhetslederen understreker at kuttforslaget ikke er vedtatt, men at politikerne ikke har kommet med noen motforestillinger til forslaget som vil innebære endringer i vedtektene til kommunens barnehager. Saken vil derfor gå videre til høring i samarbeidsutvalgene i barnehagene, hvor representanter fra foreldrene og de ansatte kan komme med innspill, skriver lokalavisen.

Moss har 12 kommunale barnehager og 22 private barnehager. Sistnevnte har etter dagens lovverk individuelle vedtekter som blant annet fastsetter åpningstid.

Tre millioner i året

Til økonomikonferansen 23. mai, der formannskap og gruppeledere møtte, presenterte kommunedirektøren  en spareplan med mange punkter på ulike felt.

På barnehage ble besparelsene anslått å kunne utgjøre til sammen tre millioner kroner for hvert av årene 2025 og 2026, forutsatt politisk godkjenning:

  • Redusere åpningstider 30 minutter per dag (1 mill. hvert år)
  • Stenge en ekstra uke om sommeren (1 mill. hvert år)
  • Flere tellinger av barn i private barnehager (1 mill. hvert år).
    Dette tredje punktet, er allerede politisk behandlet.
Utdrag fra dagens vedtekter for kommunale barnehager i Moss.
Powered by Labrador CMS