Nordlys over Tromsø.

Vurderer åpningstid fra 07.30 til 15.30

I Tromsø får sykefraværsstatistikken i barnehagene organisasjonspsykologen til å etterlyse kraftige grep. I Kvænangen 20 mil unna, lanseres et prøveprosjekt som foreldrene vil kunne merke.

Publisert Sist oppdatert

Kvænangen kommune står i akutt mangel på ansatte i kommunens barnehage. Nå kan kutt i åpningstiden bli forsøkt som løsning.  

Det melder Framtid i Nord (krever innlogging).

– Vi har egentlig bemanningen på plass, men høyt sykefravær på grunn av slitasje. Her er det også vanskelig å få tak i vikarer, redegjorde kommunedirektør Karin Kristensen i siste formannskapsmøte.

– Må høre med foreldrene

Ett av tiltakene som kan bli innført for å forsøke å lette byrden, er å korte ned barnehagens åpningstid fra 9 til 8 timer. I første omgang som et prøveprosjekt fra august til desember i år.

– Vi må finne ut om det i det hele tatt lar seg gjøre, og vi må høre med foreldregruppa om det passer. Så det er med forbehold. Men vi tenker jo at barnehagen kanskje kan være åpen fra halv åtte til halv fire, sa Kristensen, ifølge lokalavisa.

Kvænangen kommune ligger øst for Tromsø.

Kvænangen i Troms har i underkant av 1200 innbyggere og i underkant av 50 barnehagebarn. Barnehagetilbudet drives i kommunal regi og består av til sammen fire avdelinger, lokalisert på to steder. Burfjord og Badderen.

Per i dag er åpningstiden 7.30 – 16.30 mandag til fredag, men den kan utvides til 6.45 og 16.30 ved behov. Utvidet åpningstid må bestilles arbeidsdagen i forkant.

Ønsker seg reformtiltak

Sykefravær var også tema i Nordlys (krever abonnement) denne uken.

I artikkelen framgår at sykefraværet blant ansatte i Tromsø kommune lå på 10,9 prosent i 2023, og at seksjon for barnehage hadde høyest fravær av alle, med 15,5 prosent.

Organisasjonspsykolog Benedicte Langseth-Eide har forsket på sykefravær, og etterlyser store reformtiltak for hverdagen til landets yngste.

– Den beste predikatoren for god psykisk helse langt i livet, er en god barnehage. Jeg tenker at hvis Norge hadde vært lur, så hadde de jo tatt et alvorlig grep, både i barnehage og skole, sier hun til Nordlys.

– Det er ikke alle som er enige i at løsningen ligger i å øke grunnbemanningen, men barnehagene rundt om i Norge i dag, særlig etter pandemien, får ikke tak i ansatte og vikarer. Det er mange steder i Norge der barnehagene må stenge tidligere flere dager, fordi de ikke får tak i nok folk. De står i en kjempe skvis, fortsetter Langseth-Eide.

– Tøff belastning over tid

Organisasjonspsykologen mener barnehageansatte har stått i for tøff belastning over tid.

– De føler at de aldri strekker til. Det går ut over mestringsfølelsen over tid, ut over jobbengasjement og produktivitet. Noen takler jo å stå i det, men de blir utbrent. De har for lite ressurser til å gjøre jobben sin, sånn som de ønsker å gjøre den, sier Langseth-Eide til Nordlys.

Hun nevner ikke åpningstid, men økt grunnbemanning og økt lønn blant tiltakene hun har tro på for å motvirke høyt sykefravær og sviktende rekruttering.

Diagrammet under viser legemeldt sykefravær i henholdsvis offentlige og private barnehager i Tromsø de siste fem årene.

Kilde: SSB / Barnehagemonitor.no
Powered by Labrador CMS