Kommunedirektøren vender tommelen ned for KrFs forslag om kommunal kontantstøtte i Klepp.

Fraråder innføring av kommunal kontantstøtte

Klepp KrF mener kommunen bør innføre kommunal kontantstøtte. Kommunedirektøren fraråder en slik ordning.

Publisert Sist oppdatert

I dag kan foreldre over hele landet få utbetalt kontantstøtte fra den måneden barnet fyller 13 måneder til og med den måneden barnet fyller 19 måneder – gitt at barnet ikke har fulltidsplass i barnehage.

Hå kommune i Rogaland er en av få kommuner som har en ordning med kommunal kontantstøtte som gjør at foreldre som ønsker å være enda lenger hjemme med barnet sitt, kan motta støtte fra barnet er 20 måneder til det er tre år, skriver Stavanger Aftenblad.

Før sommeren vedtok kommunestyret i Klepp at de skulle vurdere en tilsvarende ordning som i nabokommunen. Forslaget ble fremmet av Tore Bore i KrF.

I et debattinnlegg publisert i Jærbladet reagerer Bore og flere representanter fra Klepp KrF på at regjeringen har valgt å kutte over en tredjedel av stønadsperioden til kontantstøtten og redusert denne fra 11 til 7 måneder, med virking fra 1. august i år.

Før dette kunne man ta ut kontantstøtte fra barnet var 13-23 måneder.

«Barn og familier er ulike. Og noen barn er ikke klare for å starte i barnehagen i det de fyller ett år. Noen har godt av å være litt mer hjemme med foreldrene sine» skriver KrF-politikerne i debattinnlegget.

Kommunedirektør Torild Lende Fjermestad har nå vurdert saken og fraråder at Klepp innfører en kommunal kontantstøtteordning, skriver Stavanger Aftenblad.

I sin vurdering peker hun på at kontantstøtte på kort sikt er billigere å finansiere enn tilsvarende barnehageplasser, men at dette må veies opp mot langsiktige effekter på arbeidsmarkedet og positive effekter av barnehagedeltakelse på barns læring og utvikling.

«Forskning viser en klar sammenheng mellom uttak av kontantstøtte og lav yrkesdeltakelse, utenforskap og sosiale forskjeller. I et samfunnsøkonomisk perspektiv taler dette klart mot innføring av en kommunal kontantstøtteordning. Det er også i kommunens interesse å kunne utnytte arbeidskapasiteten i befolkningen, der man allerede erfarer utfordringer med rekruttering av enkelte faggrupper. Klepp kommune har lave inntekter, og vi må prioritere lovpålagte tilbud. Kommunal kontantstøtte er ikke lovpålagt» skriver Fjermestad.

De kommende ukene skal saken behandles i hovedutvalg for barn og unge, formannskapet og til slutt i kommunestyret.

Powered by Labrador CMS