– De aller fleste vil nå kunne drive på det laveste tiltaksnivået i trafikklysmodellen, men kommunen må fremdeles vurdere situasjonen lokalt, sier kunnskapsminister Tonje Brenna. Bildet er tatt ved regjeringens pressekonferanse 13. januar.
Foto: Ingrid B. Myklebust/Statsministerens kontor
Fjerner anbefalingen om gult nivå i barnehagene
Nå skal kommunene selv bestemme tiltaksnivået i skole og barnehage. Det betyr at de aller fleste skoler og barnehager vil kunne drive på grønt nivå.
Det er et av de viktigste lettelsene i smitteverntiltak for sektoren som legges fram nå i kveld. Endringene gjelder fra klokken 23.00 i kveld - for barnehagene i praksis når de åpner i morgen tidlig.
– De aller fleste vil nå kunne drive på det laveste tiltaksnivået i trafikklysmodellen, men kommunen må fremdeles vurdere situasjonen lokalt. Grønt nivå vil gi en tilnærmet normal barnehage- og skolehverdag for barn og elever. Sammen med redusert isolasjonstid og avvikling av karanteneplikten vil det bety at flere barn, elever og ansatte kan være i barnehage og skole, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.
Kravet om smittevernfaglig forsvarlig drift videreføres for barnehage, skole og høyere utdanning. Ved lokalt behov kan kommunene med tilstrekkelig testkapasitet gjøre tester tilgjengelig på skoler og ved universiteter, høyskoler og fagskoler. Formålet er å gjøre tester enkelt tilgjengelig for personer som utvikler symptomer.
Her er hele oversikten over hvilke tiltak som gjelder nå.
Dette er grønt nivå i barnehage og skole:
- Ingen syke skal møte i barnehagen eller på skolen
- God hygiene, god ventilasjon og normalt renhold
- Kontaktreduserende tiltak:
- Unngå fysisk kontakt mellom personer (håndhilsning og klemming)
- Avstand mellom ansatte
- Vanlig organisering av avdelinger/grupper og barnehage- og skolehverdag.
Avstandsreglene gjelder ikke i barnehagen
Samtidig beholder regjeringen noen av tiltakene en stund til, blant annet anbefalingen om å holde en meter avstand og kravet om å bruke munnbind når det er vanskelig å holde avstand.
– Tiden framover vil bli krevende. Svært mange av oss vil bli smittet. FHI anslår at kanskje så mange som mellom tre og fire millioner personer kan bli smittet av omikron før sommeren, og vi må planlegge for opp mot 20 prosent sykefravær. Vi beholder derfor noen tiltak for å forhindre at altfor mange blir syke og borte fra jobben samtidig, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
Samtidig gjelder ikke anbefalingen om en meter avstand for barn i barnehage og på barneskole, og heller ikke for voksne som arbeider med barn, unge og sårbare grupper.
– Nå er det på tide å omstille oss og leve mer som normalt. I snart to år har vi fått høre at vi skal være redd for korona, framover skal vi leve med viruset. Vi tar sikte på å fjerne tiltakene helt innen 17. februar hvis utviklingen ikke blir vesentlig forskjellig fra det vi når ser for oss, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Les mer om de generelle tiltakene på regjeringens hjemmesider.
Skal bare testes ved symptomer
Sykefraværet i utdanningssektoren har økt nærmest dramatisk i ukene etter jul, og i tillegg til sykefraværet har også reglene for isolasjon- og karantene bidratt til høyt sykefravær.
Nå kommer endringene, disse er aktuelle for barnehagene:
Anbefalingen om jevnlig testing i barnehage, skole og utdanningssektoren har allerede opphørt.
Smittekarantene avvikles for alle, men husstandsmedlemmer og tilsvarende nære anbefales å teste seg. Øvrige nærkontakter uten symptomer behøver ikke å teste seg, men de bør være ekstra oppmerksomme på symptomer.
Barn i grunnskolealder eller yngre anbefales kun test ved symptomer, også selv om det skulle være smitte i husstanden.
Isolasjonstiden forkortes fra 6 til 4 dager. Endringen i isolasjonstiden gjelder også for personer som allerede er smittet og i isolasjon i dag. Smittede som har symptomer må i tillegg ha vært feberfri i minst 24 timer før isolasjonen kan avsluttes. Regjeringen vurderer isolasjonskravet løpende.
Her er smittevernveilederen for barnehager.