– Barna i vår barnehage måtte gjennom to hurtigtester i løpet av noen dager. Etterpå opplever vi at barn som lenge har vært trygge, plutselig får separasjonsangst og er utrygge igjen, sier Krüger.
Fra 16. august 2021 ble det åpnet for at testing kan erstatte smittekarantene for barn i barnehagen. Det betyr at også nærkontakter til smittede i barnehager og på skoler kan slippe karantene, dersom de følger krav til testing. I den oppdaterte smittevernveilederen er det presisert at det er lokale helsemyndigheter som har ansvaret for organiseringen av testingen, og at barnehageansatte ikke skal gjennomføre testingen.
Torsdag ble det registrert 1415 nye smittetilfeller i Norge. Samtidig sendes det denne uka ut over én million vaksinedoser til kommunene - og neste uke sendes det ut nær én million doser, ifølge en sak i Dagbladet. Samtidig strever mange kommuner med å slå ned utbrudd som følge av den nye teststrategien:
– I noen kommuner som har flere utbrudd i en rekke skoler, så er det et stort press. Vi har vært i kontakt med Fredrikstad, Bergen, Ålesund, Stavanger og flere andre kommuner som opplever at smittesporingskapasiteten er vanskelig å håndtere samtidig som man skal teste såpass mange personer, sier fagdirektør Frode Forland ved FHI til Dagbladet.
Torsdag 19. august fikk et barn i Trimveien barnehage i Horten påvist covid-19.
– Kvart over ni på kvelden ble jeg oppringt av smittesporingsteamet, og fikk beskjed om å stille til Teams-møte med dem og kommunalsjef for oppvekst. Beskjeden var at vi hadde et barn som var smittet.
May Krüger er styrer i Trimveien barnehage, som har i alt 37 barn og 12 ansatte.
– I møtet fikk vi beskjed om at hele barnehagen måtte vaskes ned, og at alle, både store og små, skulle testes fra klokken ni neste morgen, og at vi skulle være klare til å åpne igjen klokken tolv samme dag, sier hun.
Det ble en travel natt. Ansatte og foreldre skulle varsles. I løpet av natta skulle lista over barn og ansatte leveres legevakta. Om morgenen begynte smittesporingsteamet i kommunen å ringe rundt for å få oversikt.
– De ansatte ble veldig stressa. Noen hadde fått én vaksinedose, men mange ingen. Det er bare jeg som er fullvaksinert av alle oss i barnehagen. Selv om vi ble testa om morgenen, var det mange som ikke fikk svar på testen før om ettermiddagen, og det ble usikkerhet knyttet til å gå på jobb uten å vite resultatet.
I informasjonen som ble sendt til foreldrene, står blant annet:
«Legevakten har satt opp tidspunkt for testing med hurtigtest av alle nærkontakter fredag 20. august fra klokken 09.00. Nye retningslinjer sier at barn under 18 år kan slippe karantene mot at de tester seg for covid-19. Dersom testen ikke påviser covid-19, kan barnet ditt komme tilbake i barnehagen.
For å unngå karantene fra og med mandag må barnet ta ny test søndag. Tidspunkt for test på søndag vil dere få når dere kommer for testing på fredag.»
Press på TISK-systemet
Samme dag som smittetilfellet i Trimveien barnehage ble kjent, fikk en ansatt i Espira Baggerødbanen barnehage påvist covid-19. Der var i alt 17 barn og ansatte definert som nærkontakter, ifølge Horten kommune sine Facebook-sider.
Dermed ble det stort press på systemet for testing, isolasjon, smittesporing og karantene (TISK) i kommunen. Medisinsk ansvarlig for luftveisklinikken i Horten, Askil Elvestad, forteller i en artikkel i avisen Gjengangeren at nærmere 700 personer skulle teste seg i løpet av helgen, flere av disse var nærkontakter.
Det er stort press på systemet også i flere andre kommuner, ifølge en sak i Dagbladet i går.
– TISK-apparatet er sterkt belastet i kommunene nå på grunn av mye smitte i yngre aldersgrupper. Derfor jobber vi med anbefalte tiltak til kommunene for å forenkle testingen og sporingen av smitteførende personer som skal i isolasjon, sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til avisen.
Aldri før har det blitt registrert så mange nye smittetilfeller i løpet av et døgn i Norge som det siste døgnet. Og aldri før har det blitt sendt ut så mange vaksinedoser til kommunene. Smitteverndirektør Geir Bukholm ved Folkehelseinstituttet er bekymret over at dette skjer samtidig, og uttrykker det i en sak i Dagbladet.
– Vi vet at kommunene er i en anstrengt situasjon fordi de både skal sette mange vaksinedoser og drive med arbeid knyttet til testing, isolasjon, smittesporing og karantene (TISK). Samtidig vet vi at det er en del av de samme personene som brukes til å gjennomføre de forskjellige oppgavene, sier Bukholm til Dagbladet.
– Systemet fungerer
Ingen andre i Trimveien barnehage har så langt fått påvist koronasmitte. Barnehagen har også sluppet unna smitte tidligere i pandemien. Nå er styreren mer bekymret for de psykiske ettervirkningene av selve testen.
– Særlig for de mest sårbare barna. Nå har de vært gjennom to runder med hurtigtester, og flere av foreldrene gir tilbakemelding om at dette vil de ikke utsette barna for igjen.
En hurtigtest tas med en vattpinne i nesa, og er over på rundt 20 sekunder. I motsetning til PCR-testen er man ikke nødt til å stikke vattpinnen langt opp i nesa eller bak i svelget.
Kommunalsjef for oppvekst Jan Einar Bruun i Horten kommune mener systemet med testing i stedet for karantene fungerer bra.
– Dette er FHI sine retningslinjer, og i Horten kommune har vi bestemt at vi skal fortsette å kjøre på grønt nivå. Samtidig, ser vi at det blir veldig mye smitte i samfunnet, eller i en enkeltbarnehage, vil vi vurdere det på nytt.
Han understreker betydningen av at barnehagene skal være åpne. Trimveien barnehage åpnet igjen allerede klokken 12 dagen etter at smittetilfellet ble kjent.
– Barnehagen er en veldig viktig del av det tannhjulet som utgjør samfunnet vårt.
– Hvor mange barnehagebarn har dere testet i løpet av pandemien?
– Det har jeg ikke tall på, men det er nok noen hundre. Jeg har ikke fått noen tilbakemelding fra foreldre på at systemet ikke har fungert.
Bruun beskriver et system for smittesporing og testing han mener fungerer godt.
– Vi har bemannet opp både på smittesporing og teststasjonen, og vurderer fortløpende hvor mange vi trenger. Det blir mange tester, og mange som må testes flere ganger for å holde seg ute av karantene.
– Har dere vært nødt til å stenge barnehager på grunn av smitte?
– Nei, ikke nå etter sommeren. Det tyder på at systemet fungerer. Når vi har et smittetilfelle har vi et team som bistår barnehagene med det praktiske, også uavhengig om de er kommunale eller private.
Kritiserer systemet
Barnehagestyrer May Krüger er klar på at hun ikke vil kritisere de lokale myndighetene eller TISK-teamet.
– Kommunene har sine direktiver de skal følge. Men rutinene med testing i stedet for karantene skaper unødvendig mye stress for barna, sier Krüger, som opplevde at mange av barna som kom i barnehagen mandag var mer utrygge enn tidligere.
– Jeg tror ikke FHI skjønner helt konsekvensen av de reglene de har iverksatt. Hvorfor kunne vi ikke ha åpnet skolene og barnehagene på gult nivå i høst, heller enn å la barna gå gjennom dette. Spesielt for de aller yngste, som kanskje ikke er helt tilvent barnehagen, og de mest sårbare barna kan dette bli en belastning, sier hun, før hun avslutter:
– Hadde vi ventet bare noen uker hadde også alle ansatte vært fullvaksinerte, og vi hadde unngått veldig mye usikkerhet.