Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen 26. oktober.
Foto: Eirin Larsen, SMK
Klar tale fra Melby: – Det skal ikke kuttes i vikarer
Regjeringen vil bevilge én milliard ekstra for å sikre at koronapengene når helt fram til barna i barnehage og skole.
– Hvis en barnehagelærer er syk og må holde seg hjemme, skal det settes inn vikar. Det skal ikke kuttes i tiltak i skolen for å spare penger til koronatiltak, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) under en pressekonferanse i dag.
Nå oppfordrer hun lokalpolitikerne om å sørge for at ansatte i barnehager og skoler merker de ekstra pengene regjeringen nå vil bevilge, slik at pengene når helt ut i klasserommene og barnehagene.
- Vi er alle enige om at barn og unges utdanning ikke skal bli skadelidende under koronakrisen. Da må skoler og barnehager prioriteres lokalt når de bevilges nasjonalt.
- For mange har holdt igjen
Pandemien krever ekstra innsats fra mange. Og den krever ekstra penger, påpeker Melby.
- Det å ha mindre grupper med barn for å følge smittevernveilederen, det koster. Å sette inn vikar fordi en lærer er borte på grunn av forkjølelse, koster. Overtid koster. Ekstra renhold, såpe og antibac sto ikke i skolens budsjetter da de ble laget for 2020.
Hun peker videre på at flere skoler har hatt merkostnader som følge av at mange elever med milde symptomer på forkjølelse må være hjemme, samtidig som de har krav på et godt opplæringstilbud.
Her kan du se hva Guri Melby sa under dagens pressekonferanse. Saken fortsetter under videoen.
Merutgiftene i skoler og barnehager er særlig knyttet til et økt behov for vikarer og overtidsbruk. Under pressekonferansen sa Melby at hun har oppfordret kommunene om å bruke penger på å sette inn vikarer der det trengs.
- Dessverre ser vi at alt for mange har holdt igjen, sier Melby, og viser til en undersøkelse fra Utdanningsforbundet.
Der kommer det blant annet fram at 69 prosent av styrerne oppga at sykefraværet blant de ansatte har økt etter sommerferien og 44 prosent av styrerne oppga at de i mindre eller ingen grad har penger til vikarer ved sykdom i tiden framover.
- Vi vet at enkelte skoler og barnehager har rapportert inn for lave kostnader. I stedet for å bruke ekstra penger, har kuttet i andre ting for å få budsjettet til å gå opp. I tillegg ser vi at mange kommuner ikke har skalert opp arbeidet med testing, isolasjon, smitte og karantene. Vi er opptatt av at barn og unge, og sårbare, ikke skal bli påvirka hvis kommunene må omdisponere penger. Derfor kommer det nå en milliard kroner utover det regnestykket som har ligget til grunn. Vi tar i for å sikre nok penger til smittesporing og nok penger til skoler og barnehager, sier Melby.
I alt over syv milliarder
Koronapandemien har ført til store utgifter for kommunene. Nå foreslår regjeringen å bevilge i alt mer enn syv milliarder kroner ekstra til kommunesektoren i neste års statsbudsjett. Pengene skal dekke merutgifter og mindreinntekter i kommunene i første halvår.
De ekstra bevilgningene knyttet til koronatiltakene vil legges fram i et ekstranummer til statsbudsjettet 6. november, ifølge kommunalminister Nikolai Astrup.