Nå er barnehageansatte definert som personell med samfunnsviktige funksjoner
Liste over virksomheter med kritisk samfunnsfunksjon og nøkkelpersonell som kan få tilbud om plass i barnehage og barneskole ble oppdatert mandag.
Der ble barnehageansatte tatt med i oversikten over personer med viktig samfunnsfunksjon.
– Jeg er glad for at de dyktige ansatte i barnehagene og på 1.- 4. trinn på barneskolene nå regnes som personell med samfunnsviktige funksjoner. De siste ukene har vist oss hvor viktig ansatte i vår sektor er og med dette kan de konsentrere seg om å starte opp igjen barnehage- og skoletilbudet, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i en pressemelding.
1. – 4. trinn på barneskolen skal åpnes fra 27. april. Fortsatt vil det være en del elever som har behov for hjemmeundervisning, og også dette krever ekstra tilrettelegging fra mange lærere. Det vil bli utarbeidet konkrete veiledere og opplæringsopplegg for å ivareta hensynet til smittevern både for voksne og barn, melder Kunnskapsdepartementet.
Også administrativ ledelse i skoler og barnehager, samt renholdere og annet kritisk driftspersonell er på listen over personell med samfunnsviktige funksjoner.
Listen omfatter nå:
- Ansatte i barnehager og barneskoler (barnetrinnet)
- Administrativ ledelse i barnehager og barneskoler
(barnetrinnet) - Kritisk driftspersonell knyttet til barnehager og
barneskoler
I tillegg omfatter listen nå også personell knyttet til å opprettholde virksomhet og
sysselsetting på norsk sokkel, samt nødvendig personell for å gjennomføre gravferder.
– En veiledning
I innledningen til oversikten skriver regjeringen at listen er ment som veiledning til kommuner og andre med barnehage-/skoletilbud, og til virksomheter som ivaretar samfunnskritiske funksjoner. Personell i virksomheter med samfunnskritisk funksjonen kan få tilbud om barnehage og barneskole, jf. Helsedirektoratets vedtak av 12. mars.
Listen omfatter også andre viktige samfunnsfunksjoner som ikke inngår i de 14 samfunnskritiske funksjonene, men som vurderes som viktige i tilknytning til håndteringen av utbruddet av koronaviruset. Personell som er kritisk for å opprettholde forsvarlig drift i disse virksomhetene kan også få tilbud om barnehage-/skoleplass.
Samtidig står det i retningslinjene at kommunene og eiere av private barnehager gis anledning til å foreta en selvstendig vurdering av den enkelte person som ber om barnehage-/skoleplass. Det betyr at selv om en person faller inn under en av kategoriene personell under kulepunkt 1, så får ikke vedkommende automatisk tilbud om barnehage/skoleplass for sitt/sine barn.
Kommunene og eiere at private barnehager gis også anledning til unntaksvis å tilby barnehageplass/skoleplass til barn av personell som ikke normalt jobber innenfor
samfunnskritisk funksjon, men som skal utføre en oppgave som er kritisk for en slik funksjon.
Barnehagene er stengt fram til 20. april; mandag i neste uke. Samtidig oppfordres det til en gradvis gjenåpning i tiden fram til 27. april. Det skal lages nasjonale kriterier for hvordan man skal håndtere smittespredning i en barnehage eller skole, opplyser regjeringen. Veilederen og kompetanseopplegget skal være klar 16. april for barnehager.
Her er listen over de øvrige som har kritiske samfunnsfunksjoner:
Helse og omsorg:
Alle ansatte i virksomheter som:
- Regionale Helseforetak (RHF), Helseforetak (HF), Norsk helsenett SF, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Statens legemiddelverk, legemiddelgrossister og tilvirkere av legemidler og medisinsk utstyr herunder beskyttelsesutstyr, apotek.Virksomheter som leverer produkter, varer og tjenester til helse- og omsorgstjenesten - strøm, IKT, vann, mat, renhold, vaskeri, renseri, osv.
- Kommunal helse- og omsorgstjeneste, herunder sykehjem, hjemmetjenester, legevakt, fastleger mv. Personell som inngår i det akuttilbudet som er etablert i den offentlige tannhelsetjenesten og odontologisk fakultet ved UiO.
- Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA). Kriseutvalget for atomberedskap og Kriseutvalgets rådgivere
Personell som er viktig for å opprettholde mattrygghet i Mattilsynet, Veterinærinstituttet, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), laboratorier, Havforskningsinstituttet.
Statlig og kommunalt barnevern herunder private institusjoner som leverer institusjonsplasser til Bufetat (ved statlig bistandsplikt):
Personell som arbeider med håndtering av akutte saker eller som har kritisk kompetanse for å ivareta særlig utsatte barn.
Krisesentre: Alle ansatte.
Styring og kriseledelse:
For eksempel ordfører og rådmann/kommunedirektør samt andre ledende ansatte i kommunen.
For Regjeringen, Stortinget, Høyesterett, Kongehuset:
- Personell som er kritisk for at konstitusjonelle organer, som inkluderer Regjeringen, Stortinget, Høyesterett og Kongehuset, skal kunne utføre tillagte oppgaver.
- Nøkkelstillinger i Regjeringens biltjeneste, IKT, kommunikasjon, kontorstøtte.
For Departementene, Politidirektoratet (POD), Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Sivil klareringsmyndighet (SKM), fylkesmennene, Sysselmannen på Svalbard, kommunene, direktorater:
- Personell som er kritisk for at kommunen skal kunne ivareta forsvarlig drift av kommunale oppgaver og tjenester, samt personell som er avgjørende for håndteringen av koronautbruddet.
- Personell som er kritisk for at Sysselmannen og fylkesmennene skal kunne ivareta sine oppgaver for å håndtere Koronautbruddet, jf. Nasjonale helseberedskapsplaner og øvrige pålagte oppgaver jf. Instruks for fylkesmannens og Sysselmannen på Svalbards arbeid med samfunnssikkerhet, beredskap og krisehåndtering, samt personell som er nødvendig for å sikre en forsvarlig drift av embetenes oppgaver og tjenester.
- Personell i departementene og i departementenes underlagte etater/virksomheter som er kritiske for håndteringen av koronautbruddet, samt personell som er nødvendig for å sikre en forsvarlig drift av virksomheten.
- Personell i NRK som er kritisk for å ivareta virksomhetens ansvar for å legge til rette for at myndighetene kan nå ut til befolkningen med informasjon, og for å ivareta sitt ansvar jf. forskrift av 6. oktober 1989.
- Personell som ivaretar støttefunksjoner som er kritiske for at ovennevnte personellgrupper skal kunne utføre sitt arbeid.
Forsvar:
Ansatte i Forsvaret, både sivilt og militært personell. Dette vil også kunne omfatte personell som blir innkalt for å bistå Forsvaret.
Dette gjelder:
- Nøkkelpersonell som bemanner operative plattformer, samt kritisk støttepersonell til dette.
- Ledelse og kriseledelse.
- Beredskap- og krisehåndtering.
- Kritiske driftsfunksjoner innenfor bl.a. HR, forsyning av materiell, kritisk infrastruktur, skjermingsverdige objekter, sikkerhet, vakthold, EBA, IKT, CBRN-vern, anskaffelser, meldingstjeneste.
- Faglig nøkkelpersonell i prosjekter som må prioriteres høyt for å sikre operativ evne.
Lov og orden:
Dette vil i første rekke være personell i politiet som utfører alminnelig politiarbeid, men det kan også tenkes å omfatte domstolene – i hvert fall dommere som må avholde fengslingsmøter. Videre omfatter det personell innen grensekontroll og fengsler. Dette presiseres slik:
Domstolsadministrasjonen, domstolene, Høyesterett, Riksadvokaten:
- Dommere og statsadvokater.
- Den høyere påtalemyndigheten
Politiet:
- Ansatte med operative oppgaver, grensekontroll, ansatte på operasjonssentraler, etterforskere, påtale, sikkerhet og beredskap samt annet nøkkelpersonell som er nødvendig for å sikre en forsvarlig drift (f.eks. knyttet til kritisk IKT-funksjonalitet).
Påtalemyndighet, politiet, PST, domstolene:
- Dommere og statsadvokater i Den høyere påtalemyndighet. Virksomheter i straffesakskjeden må fungere, for eksempel gjennomføring av fengslingsmøter/varetektsfengsling og kommunikasjonskontroll.
Politiet, Tolletaten, Utlendingsdirektoratet (UDI):
- Nøkkelpersonell i UDI som ivaretar beredskap i asylmottak og ankomstsenteret (gjennomføre tiltak i og ved mottak som følge av situasjonen, logistikk, opprette nye mottak og lokaler for karantene/isolasjon, kontakt med helsemyndigheter, driftsoperatører, kommuner mv.), ansatte hos driftsoperatører ved asylmottak og ankomstsenter som ikke er ansatt i UDI, nøkkelpersonell som er nødvendig for ivareta forsvarlig drift, samt nøkkelpersonell knyttet til toppledelse og beredskapsorganisasjon i UDI og ved regionkontor.
- Mottaksansatte og ankomstsenter. Asylmottak drives av driftsoperatører, og ansatte på mottak er ikke ansatt i UDI. De er imidlertid samfunnskritisk for å holde mottak oppe og ansatte kommer seg på jobb.
- Nøkkelpersonell knyttet til toppledelse og beredskapsorganisasjon i UDI og på regionkontorene (som håndterer mottak).
- Nøkkelpersonell i UDI som ivaretar drift av utlendingsforvaltningens IKT-systemer.
- Tolletaten: Personell som er kritisk for tolletatens evne til å gjennomføre nødvendig grensekontroll av varer, og derigjennom sørge for forsyningssikkerhet og at grensekryssende vareførsel overholder lovpålagte plikter.
Kriminalomsorgen, Regionale Helseforetak (RHF), Helseforetak (HF), Sekretariatet for konfliktrådene:
- Nøkkelpersonell knyttet til ledelsesfunksjoner i Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).
- IKT-tjenester for etaten (brukersenter, kontrollsentral og drift).
- Ansatte ved fengsler og friomsorgskontor som er nødvendig for å opprettholde forsvarlig drift.
- Fengselsbetjenter, fengselsførstebetjenter og sikkerhetsinspektører, fengselsledere og ass. fengselsledere.
- Friomsorgsledere.
- Nøkkelpersoner knyttet til ledelse.
- Forsvarlig antall jurister til straffegjennomføring.
- Forsvarlig antall ungdomskoordinatorer.
Redningstjeneste:
Hovedredningssentralen (HRS), Lokale redningssentraler (LRS), Redningshelikoptertjenesten, Frivillige redningsorganisasjoner, Telenor Kystradio,
Redningsselskapet, Luftambulansetjenesten, Avinor, Petroleumstilsynet:
- Personell som er kritisk for at hovedredningssentralen, og lokale redningssentraler (inkl. redningsledelsen) skal kunne utføre sitt oppdrag: Redningsledere/operativt personale, funksjonene definert som Redningsledelsen, inspektører, HRSledelse.
- Personell som er kritisk for å opprettholde drift av redningshelikoptertjenesten og luftambulansetjenesten: Besetninger, teknikere, rengjøringspersonell, ledende personell.
- Frivillige operative redningsmannskaper fra frivillige organisasjoner som kalles ut i redningsoppdrag av HRS eller LRS og som er kritisk for å kunne utføre sine oppdrag.
- Personell som er kritisk for at Telenor Kystradio skal kunne utføre sitt oppdrag: Operatører og nødvendig teknisk personell.
- Personell som er kritiske for at Redningsselskapet skal kunne utføre sine oppdrag: Faste operative mannskaper, frivillige operative mannskaper ved behov, inspektører ved behov,
kriseledelse, mannskapsseksjonen, beredskapsrådgivere. - Personell i Avinor som er kritiske for å utføre sine oppdrag for redningstjenesten.
- Personell som ivaretar støttefunksjoner som er kritiske for at ovennevnte personellgrupper skal kunne utføre sitt arbeid.
Brannvesen:
- Personell som er kritisk for at brann- og redningsvesenet og 110-sentraler skal utføre sine oppdrag iht. brann- og eksplosjonsvernloven og forskrift om organisering og dimensjonering av brannvesen: Brannsjef og avdelingsledelse, personell som har sin tjeneste på 110-sentralen, inkludert fagansvarlige mv, beredskapspersonell.
- Personell som ivaretar støttefunksjoner som er kritiske for at ovennevnte personellgrupper skal kunne utføre sitt arbeid.
Sivilforsvar, Sivilforsvarets sentrallager (SFSL):
- Personell som er kritisk for at Sivilforsvaret skal kunne utføre sitt oppdrag: Sivilforsvarsstab, distriktsstaber, tjenestepliktige når de er kalt inn til innsats. Logistikere på sentrallageret.
Storulykkevirksomheter. Industrivernpliktige virksomheter med farlig stoff eller eksplosiver.Transportører av farlig gods. Virksomheter som håndterer farlig stoff. Virksomheter som håndterer eksplosiver:
- Personell som er kritisk for å opprettholde sikker drift, sikring og egenberedskap. Personellgrupper innen: Produksjon, vedlikehold, lab, lager og logistikk, sjåfører, HMS, nødvendige administrative støttefunksjoner, industrivern.
IKT-sikkerhet i sivil sektor: Personer som har som oppgave å ivareta og opprettholde IKT-sikkerhet og tjenester i offentlig og privat sektor.
Spesifisert:
Nasjonale felleskomponenter som ID-porten, Altinn, Digital postkasse, Kontakt- og
reservasjonsregisteret, Det sentrale folkeregisteret, Enhetsregisteret, Matrikkelen og tinglysning, Arbeids- og velferdsdirektoratet:
- Personell som jobber med drift og overvåkning av IKTsystemer.
- Personell som jobber med kritiske funksjoner hos leverandører
av tillitstjenester.
NSM, sektorvise responsmiljøer, samfunnsviktige virksomheter innenfor digital sikkerhet, eiere av kritisk infrastruktur/viktige IKT-systemer, (Unit/Uninett (forskningsnettet)/Norwegian Internet eXchange (NIX) ved universitetet i Oslo:
- Personell som jobber med hendelseshåndtering
- Personell som jobber med drift og overvåkning av IKTsystemer.
- Kriseledelsen i Unit/Uninett
- IKT-funksjonene
Natur og miljø: Omfatter blant annet personer som jobber med forurensningsberedskap, meteorologiske tjenester og overvåkning av flom- og skredfare. Nærmere bestemt:
Kystverket, interkommunale utvalg mot akutt forurensning (IUA). Miljødirektoratet:
- Personell i Kystverkets aksjonsledelse mot akutt forurensning.
- Mannskap i Kystverkets rederi.
- IUA -leder og annet nøkkelpersonell.
- Personell i innsats (ved hendelser).
Meteorologisk institutt (MET):
- Meteorologer og personell som ivaretar funksjoner for å opprettholde prioriterte meteorologiske tjenester i MET.
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), MET, Norges geologiske undersøkelser:
Personell som har:
- Ansvar for driften av NVEs generelle IT-systemer inkludert varsom.no.
- Ansvar for IT-systemer for datainnsamling, applikasjoner og modeller.
- Vakttjeneste for flomvarsling, jordskredvarsling og snøskredvarsling.
- Oppgaver knyttet til vannstandsvarsling (i en flomsituasjon).
- Oppgaver knyttet til fjellskredovervåking- og varsling.
- Dersom det blir behov for å disponere faglig personell hos Norges geologiske undersøkelse for å opprettholde overvåking og varsling av store fjellskred, og de blir underlagt NVEs ledelse, vil også disse være å anse som samfunnskritisk personell.
- Nøkkelpersonell for NVEs krisehåndtering.
Forsyningssikkerhet: Produsenter, importører, grossister, butikker innen matforsyning, og produsenter, importører, transportører, bensinstasjoner innen drivstofforsyning:
- Personell som er avgjørende for å opprettholde forsyningssikkerheten. Dette kan omfatte personell som: - sjåfører, lagerarbeidere, ansatte ved distribunaler og lagre, ansatte ved drivstoffterminaler og -anlegg, ansatte i sentrale administrative funksjoner, ansatte i fôrindustrien, personer som arbeider med husdyrproduksjon, fiskeri og havbruk, veterinærer som arbeider med husdyr, fiskeri og havbruk, ansatte i næringsmiddelindustrien, butikk- og bensinstasjonsansatte.
Drikkevannsforsyning: Vannverk: - Personell som opprettholder funksjonene vann og avløp.
Finansielle tjenester:
Norges Bank, Finanstilsynet, Finansinstitusjoner:
- Personell som understøtter kritiske leveranser, og som er kritiske for å opprettholde evnen til sikker formidling av kapital mellom aktører nasjonalt og til og fra utlandet, gjennomføring av betalinger og andre finansielle transaksjoner på en sikker måte og evne til å beholde befolkningens tilgang til nødvendige betalingsmidler, herunder kontanter.
Kraftforsyning: Personer som jobber ved kraftverk, har sentrale oppgaver innen kraftforsyning og vedlikehold av dette.
Spesifisert:
Statnett SF, Kraft- og nettselskaper:
personell på driftssentraler,
- IT-personell
- reparasjonspersonell
- medlemmer av beredskapsorganisasjon og eventuell beredskapsstab.
- Personer som er kritisk for å opprettholde forsvarlig drift.
- Nøkkelpersonell for NVEs krisehåndtering.
Elektroniske kommunikasjonstjenester: Omfatter personer som sikrer kommunikasjon, herunder telefoni og internett for å opprettholde kommunikasjonsmulighetene.
Spesifisert:
Telenor Norge, Telia Norge, Ice Communications, Altibox, NexGenTel, Global Connect, Nødnett:
- Personell som er kritisk for å opprettholde forsvarlig drift av elektroniske kommunikasjonsnett og –tjenester, herunder kritiske støttefunksjoner.
- Nødnett: Personell som er kritisk for drift av Nødnett ved Nødnett driftssenter, Nødnettvakt og Branns driftsorganisasjon (BDO).
Transport: Arbeidstakere innenfor veitransport, luftfart, jernbane og maritim transport. Omfatter også kritisk personell som er nødvendig for å opprettholde denne, for eksempel reparasjoner, kontroll og tilgang på materiell – og personer som jobber med å sikre transporten, som for eksempel flygeledere, togledere, loser.
Spesifisert:
Trafikksentraler, transportører, Sjøfartsnæringene, Norges Rederiforbund, NORTRASHIP-ledelsen:
- Førere og annet personell som utfører gods- og persontransport med tog, tunnelbane, sporvei, buss i rute og kjøretøy i oppdrag for helsevesenet, lastebil, taxi, ferjer, skip, fly og helikopter.
- Mannskapsmedlemmer på skip og rigger knyttet til transport og olje- og gassproduksjon.
- Ansatte i rederier og skipsfartsnæringen med vesentlige oppgaver knyttet til å opprettholde operative logistikk-kjeder og energiproduksjon.
Personell med oppgaver som er avgjørende for at ovennevnte transport kan gjennomføres på daglig basis.
- Operatører av kritiske tjenester, som f.eks. trafikkstyring, lostjeneste, o.l.
- Nøkkelpersonell knyttet til drift av transportterminaler og havner
- Driftsentreprenører av infrastruktur, f.eks. i form av brøyting, feilretting, o.l.
- Nøkkelpersonell på godkjente verksteder som vedlikeholder og reparer transportmidler og distributører av deler til disse.
- Personell i bilbergingstjeneste
- Nøkkelpersonell med oppgaver knyttet til ledelse og logistikk i transportvirksomheter.
I tillegg kommer nøkkelpersonell involvert i sjøfartsadministrasjon i Sjøfartsdirektoratet.
Gravferdsbransjen: Personer som har til oppgave å utføre nødvendig henting og transport av døde fra dødssted til egnet oppbevaring.
Satellittbaserte tjenester: Personer som jobber med å opprettholde muligheten til å ivareta sikkerheten til å kunne motta nødvendige satellitt-tjenester: Norsk romsenter, Kongsberg Satellite Services, Space Norway, Kartverket:
- Virksomhetsledelsen i Space Norway med samme fullmakter som de samfunnsviktige ekomselskapene, jf. ovenfor.
- Nøkkelpersoner innen posisjoners- og satellittjenester hos Kartverket
- Personell i f.eks. Kystverket som er nødvendig for drift av navigasjonssystemer så identifiseres dette i henhold til funksjonen transport.
- KSAT – Personell involvert i satellittoperasjon, nedlesning (Galileo, Copernicus o.a.).
I tillegg kommer personell i enkelte samfunnsoppgaver som regnes som viktige:
Personell med ansvar for utbetaling av livsoppholdsytelser:
- IKT- personell og nøkkelpersonell knyttet til ledelsesfunksjoner.
Personell med ansvar for innsamling og håndtering av avfall fra husholdninger og næringsliv:
- Sjåfører, logistikkmedarbeiderne, ansatte ved anlegg for mottak, sortering, lagring, forbrenning og eventuelt annen avfallsbehandling som er nødvendig for å samle inn og håndtere avfall.
Medier:
- Personell som er kritisk for å ivareta behovet for informasjon til publikum, jf. smittevernloven § 4-8 om massemedienes informasjonsplikt.
Gravferd:
- Prester som gjennomfører gravferdsseremonier og formidler dødsbudskap til pårørende ved uventet dødsfall, på oppdrag fra politiet.
- Personell som har oppgaver med å grave graver, håndtere kister og administrere gravferd.
- Nøkkelpersonell ved krematoriene.
Opprettholde virksomhet og sysselsetting på norsk sokkel:
- Kontrollromspersonell knyttet til gassverdikjeden.
- Kritisk driftspersonell knyttet til gassverdikjeden.
- Kritisk bemanning offshore for å opprettholde oljeog gassproduksjon.
Barnehager og barneskoler 1. - 4. trinn (barnetrinnet). Personell som skal Legge til rette for gjenåpning og drift av barnehager og barneskoler (barnetrinnet):
- Ansatte i barnehager og barneskoler (barnetrinnet)
- Administrativ ledelse i barnehager og barneskoler
(barnetrinnet) - Kritisk driftspersonell knyttet til barnehager og
barneskoler