– Dette er bare helt fantastisk, spesielt siden vi er den første barnehagen som vinner, sa kokk i Drømmehagen barnehage, Silje Enerstvedt Garlid, da hun mottok prisen på vegne av barnehagen torsdag.
– Teamet mitt består av kjøkkenassistenten, alle de voksne som jobber på avdeling i barnehagen, og sist men ikke minst, barna. Sammen jobber vi mot matglede hver eneste dag, fortsatte hun.
Drømmehagen barnehage på Frekhaug i Meland kommune var er en av seks finalister som var nominert til prisen «Årets matgledebedrift 2019».
Prisen deles ut av Tine Partner og ble i år delt ut for 12. gang.
Vinneren kåres ut fra den innsats som gjøres for å spre matglede gjennom gode matopplevelser og inspirerende aktiviteter.
I år var totalt 34 bedrifter nominert.
– En inkluderende aktivitet
– Å skape gode matopplevelser i barnehagen er veldig viktig for oss, fortalte daglig leder Mariann Soltveit da barnehage.no intervjuet henne tidligere denne måneden i forbindelse med at barnehagen var en av finalistene
Barn og ansatte lager ofte mat på bålet når de er på tur, de lager ulike godsaker av frukt og bær de høster selv, og når det nærmer seg jul lager de tradisjonsmat som leverpostei, fårerull, sylteflesk, kryddersild og lefser til barnas eget julebord.
– Matlaging er en fin arena hvor barna kan få kjenne på mestring, både gjennom håndtering av verktøy som kokkekniv, men også gjennom å lage mat i fellesskap i barnegruppa enten med de voksne på avdelingen eller sammen med kokken vår. Matlaging er en veldig inkluderende aktivitet. For oss er det ikke sluttresultatet, men veien til målet som er det viktige, sa Soltveit.
Annonse
De ansatte i barnehagen ønsker også å spre matglede blant barnas familier. Det gjør de blant annet gjennom å invitere til matlaging på foreldremøter og gjennom å arrangere besteforeldrekafé.
Juryen ble ledet av Ørjan Johannessen, som er verdensmester i kokkekunst fra 2015.
Dette sier juryen om hvorfor Drømmehagen barnehage ble kåret til «Årets matgledebedrift»:
Disse seks bedriftene var med i finalen av «Årets matgledebedrift 2019»:
Restaurant Kokkekollektivet, Halden
Drømmehagen barnehage, Frekhaug
Scandic Hotel Nidelven, Trondheim
Ullerud sentralkjøkken, Drøbak
Hjertet kafè Sykehuset Østfold Kalnes, Sarpsborg
De 3 stuer avd. Verftsgata, Trondheim
Premien er en matfaglig reise for to til Tallinn i Estland og Bocuse d’Or Europe i slutten av mai 2020.
«De som er her er så ivrige når de blir spurt om de vil hjelpe kokken, de behersker bruk av kokkekniver og andre redskaper i matlagingen. Når de får velge, er matgruppen ofte et førstevalg. Ved å ha fokus på mat og måltid, gis det mange gode opplevelser der de mestrer praktisk matlaging, de lærer om hvor maten kommer fra, de lærer å smake nye smaker, de får lov til å komme med ønsker om hva som skal stå på menyen - de opplever matglede – de lærer rett og slett å sette pris på god, sunn mat! Noe de tar med seg hjem og videre i livet. Kanskje finner vi flere fremtidige kokker blant disse … Om ikke – så i alle fall mennesker med masse glede av mat og natur.»
– De mest engasjerte gjestene
Kokk Silje Enerstvedt Garlid avsluttet takketalen med å takke alle barnehagebarna.
– Vi har de mest kritiske gjestene, men de er også de mest engasjerte, de mest begeistrede og de mest takknemlige gjestene. Tusen takk til alle barna i Drømmehagen barnehage! sa hun.
På andreplass i konkurransen kom Restaurant Kokkekollektivet i Halden, mens Ullerud sentralkjøkken i Drøbak kom på tredjeplass.