Tuberkulose er sjelden i Norge: Siden 2016 har det blitt registrert under 300 tilfeller årlig, ifølge FHI.

Ansatt fikk tuberkulose - var på jobb i fire ulike barnehager

En ansatt som har vært på jobb i flere barnehager i Kristiansand har fått påvist tuberkulose. Smittesporing pågår.

Publisert

Det kommer fram i en sak i Fædrelandsvennen (krever innlogging).

– Det er viktig å sjekke de gruppene som har vært eksponert for smitte for å fange opp eventuelle smittede og behandle disse. Kommunens smittesporingsteam har kontaktet nærkontakter, husstandsmedlemmer, venner og familie av den smittede personen, sier kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik til avisen.

Den tuberkulosesmittede har vært på jobb i to private og to kommunale barnehager i Kristiansand i perioden 18. august til 17. september. Foreldre og foresatte i de aktuelle barnehagene er informert.

Folkehelseinstituttet opplyser på sine nettsider at tuberkulose kan være en alvorlig sykdom hvis den ikke blir behandlet. De aller fleste som får behandling blir imidlertid helt friske. Mens forekomsten av tuberkulose på verdensbasis fortsatt er høy, er forekomsten i Norge synkende og blant verdens laveste. Antall tuberkulosetilfeller her i landet har gått jevnt ned siden 2013. Siden 2016 har det blitt registrert under 300 tilfeller årlig, det vil si mellom fire og seks tilfeller per 100 000 innbyggere. Alle tilfeller av tuberkulosesykdom skal meldes til Folkehelseinstituttet, ifølge FHI.

Tuberkulose kan forekomme i alle kroppens organer. Lungetuberkulose er vanligst, og er i praksis den eneste formen som smitter andre. Den vanlige smittemåten er dråpekjernesmitte fra en person med ubehandlet lungetuberkulose som hoster.

– Tuberkulose er ikke spesielt smittsomt, og det smitter normalt kun til de nærmeste ved at man puster inn bakterier fra lufta. Den som har vært i kontakt med en person med tuberkulose i smitteførende periode i mer enn åtte timer bør testes, sier Vik til Fædrelandsvennen.

Nærkontakter av den smittede skal nå sjekkes.

Powered by Labrador CMS