Mener at Kristiansund oppgir lønn langt under tariff: – En form for sosial dumping?
Lønnsnivåene kommunen opererer med er urealistisk lave, mener PBL. Mens klagene er til behandling, må private barnehager vurdere hvor mye lenger de kan fortsette driften.
Med høstens satsvedtak skjedde det igjen: Kristiansund kommune inntok den desiderte jumboplassen på oversikten over tilskuddsnivå i norske kommuner – for tredje år på rad.
Mens klagen på 2024-satsene fortsatt ikke er ferdig behandlet, har PBLs advokat sendt enda en, på satsvedtaket kommunen har gjort for 2025.
Det gir private barnehager i Kristiansund drøyt 41.000 kroner mindre å drifte for per småbarn det kommende året, enn gjennomsnittet er for kommuner med full foreldrebetaling her til lands.
– Det er all grunn til å slå alarm om de lave tilskuddssatsene i Kristiansund kommune. Grunnlagene for beregning av tilskudd til private barnehager, som skal være basert på driften av de kommunale barnehagene, er nå så lave at vi ikke mener det er mulig å drive et barnehagetilbud i tråd med nasjonale krav til kvalitet og innhold, og minstelønnssatsene i de nasjonale tariffavtalene, sier administrerende direktør i PBL, Jørn-Tommy Schjelderup (bildet).
– Mange i tenkeboksen
– Vi er den minste barnehagen i den kommunen som yter minst tilskudd. Det har i alle år vært beinhardt. Vi har kjempet for å vokse i håp om å bli mer drivverdig. Men sånn som situasjonen er i dag, er det bra at vi ikke er større enn vi er. For i Kristiansund er det blitt sånn nå at jo flere barn, dess mer underskudd. Det er ikke mulig å drifte en barnehage med de tilskuddene vi får.
Det sier Geir Nelvik, daglig leder hos Gårdsbarnehage AS. Han har økonomibakgrunn, og har de 12 siste årene hatt oppgaven med å «snu på krona», for at barna – nå 29 i tallet – skal få et best mulig tilbud ut fra tilskudd og foreldrebetaling.
Sist gang Gårdsbarnehage AS gikk med overskudd, var i 2021.
– Så langt jeg kan se av tilgjengelige regnskap, går også øvrige private barnehager i Kristiansund med underskudd. Mange er nok i tenkeboksen for framtida, sier han.
Venter fortsatt på svar
Lettere blir det ikke av at de fortsatt ikke kjenner endelig tilskuddsnivå for året som snart er forbi.
– Vi venter fortsatt på at klagen fra i fjor skal bli ferdig behandlet av kommune og statsforvalter, sier Nelvik.
Da barnehage.no omtalte situasjonen i Kristiansund i juni, var advokat Hans-Are Nyheim kritisk til saksbehandling og tidsbruk. Sju måneder etter at klage på 2024-tilskudd var sendt, var den ikke ferdig behandlet av kommunen, og derfor heller ikke sendt videre til statsforvalter. Økonomisjef Wenche Mostuen Eikeset i Kristiansund, pekte på forhold utenfor kommunens kontroll.
– Status nå, er at klagen ligger hos Statsforvalteren i Møre og Romsdal. Vi har bedt statsforvalter om å prioritere saken på grunn av barnehagenes uholdbare økonomiske situasjon. Vi har fått tilbakemelding om at den blir prioritert, og håper på en konklusjon før jul, opplyser Nyheim.
Ser grunn til å spørre
Etter gjennomføring av større strukturendringer noen år tilbake i tid, er det nå fem kommunale barnehager i drift i Kristiansund. Hver av dem med mellom 60 og 137 barn, ifølge tall fra Udir.
Overfor barnehage.no har økonomisjef Eikeset tidligere forklart det lave tilskuddsnivået til private med at kommunen i flere år har jobbet godt med å effektivisere driften i kommunale barnehager.
I hvert fall når det gjelder 2025-tilskuddet, er PBL av en annen oppfatning. Nemlig at Kristiansund oppgir for lave lønnskostnader i egne barnehager.
– Lønnsnivåene som kommunen opererer med i tilskuddssammenheng er urealistisk lave. Det er grunn til å stille spørsmål ved om kommunen driver med en form for sosial dumping, ved at de opererer med lønnsvilkår som er langt unna standardene i denne sektoren, og som følger av tariffene til både PBL og KS, sier administrerende direktør i PBL, Jørn-Tommy Schjelderup.
– Kristiansund kommune har ordinære lønns- og arbeidsvilkår med tariffavtaler for våre ansatte, også i barnehagene, svarer Eikeset til dette.
Avvik på 59.000-99.000
PBL firer imidlertid ikke på sin argumentasjon om urealistisk lave lønnsnivåer i tilskuddssammenheng.
Etter å ha gått siste satsvedtak nærmere etter i sømmene, bruker interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen én av de kommunale barnehagene som eksempel i sin korrespondanse med Kristiansund kommune.
Her må lønnsnivået ha lagt på 441.000 kroner per årsverk i 2023, styrer inkludert, for at resten av regnestykket skal gå opp, ifølge PBL.
Til sammenligning ligger lønnsnivået per årsverk i størrelsesorden 500.000-540.000 kroner i andre kommuners tallgrunnlag, får barnehage.no opplyst.
Det skulle gi et avvik på 59.000-99.000 kroner per årsverk.
Etter å ha etterspurt og mottatt ytterligere lønnsdokumentasjon, har samfunnsøkonomisk avdeling hos PBL nylig bedt Kristiansund kommune forklare hvordan man for den aktuelle kommunale barnehagen kan operere med fastlønnskostnader på 8,3 millioner kroner, mens avtalt årslønn for barnehagens ansatte tilsier fastlønn på om lag 10,3 millioner kroner.
– Trenerer klageprosesser
De ni private barnehagene i Kristiansund, har mellom 27 og 97 barn ifølge siste offisielle tall (som nå er ett år gamle).
– Tilskuddsnivåene og situasjonen for de private barnehagene i Kristiansund bekymrer oss veldig, og har gjort det i lang tid. Vi gjør når det vi kan for å komme til bunns i tilskuddsgrunnlagene, både for 2024 og 2025, og håper at klageprosessene som nå pågår vil resultere i sårt tiltrengt - og helt nødvendig - heving av de lave tilskuddsnivåene i kommunen, sier Schjelderup.
Slike formelle klager, er det blitt gradvis færre av på landsbasis.
– Vår erfaring er at de fleste kommunene nå har fått på plass tilfredsstillende systemer for tilskuddsberegning. Selv om det fortsatt avdekkes alt for mange feil i de kommunale tilskuddsberegningene, opplever vi at vi i mange kommuner nå har et konstruktivt og godt samarbeid om dette. I Kristiansund, derimot, opplever vi at klageprosesser treneres og hales ut i tid mens barnehagene venter på en avklaring om hva som er riktige tilskudd, fortsetter han.
90 prosent må gå til lønn
Ute i barnehagene i Kristiansund, begynner situasjonen å bli ganske fortvilt.
– Med den satsen som er presentert for 2025 nå, vil 90 prosent av våre inntekter gå til lønn. Det etterlater 10 prosent til resten. Til strøm, vedlikehold, renteutgifter, kompetanseheving, leker og så videre. Det er veldig negativt, sier Arve Sundli.
Han er daglig leder for Veslefrikk barnehage SA, med plass til 60 barn. For neste år er formingsmateriellbudsjettet på 20.000 kroner. Vedlikeholdsbudsjettet blir så å si satt til null.
– Når tilskuddssatsene i kommunen vår avviker så mye fra landsgjennomsnittet og andre sammenlignbare kommuner, må det være grunn til å stille spørsmål ved om det skyldes effektivisering eller at ordinære driftsutgifter utelates fra tilskuddsgrunnlaget til private, mener han.
– Ble du overrasket over et såpass lavt satsvedtak også for kommende år?
– Du kan si det var som fryktet.
– Barnehageplasser vil forsvinne
– Hvilke konsekvenser får det at Kristiansund kommer lavest ut på tilskudd år etter år?
– Driftsvilkårene til private barnehager blir svært dårlig. Enkelte har kanskje god egenkapital, andre har mindre egenkapital. Men ingen private bedrifter kan gå med minus over veldig mange år. Konsekvensen til slutt vil bli at barnehageplasser forsvinner, sier han.
– Er dette en problemstilling som kommunen er kjent med?
– Den negative utviklingen har foregått over flere år. Jeg har vært ute i lokalavisen tidligere. Vi er en ideell enkeltstående barnehage i et pressområde der det er knapphet på barnehageplasser, og det har vært adressert tidligere både til politikere og administrasjon, svarer Sundli.
Også han problematiserer lang saksbehandlingstid i klageprosessen.
– Det blir veldig uforutsigbart når vi ikke vet om tilskuddssatsene er reelle. Vi risikerer å bruke for mye eller for lite, og kjenner ikke fasiten før året er omme.
– Har brukt alt for lang tid
– Dette året er straks over, men fortsatt vet altså ikke de private barnehagene i Kristiansund hva som er riktig tilskudd – hva de har å drive barnehage for – i 2024. Det er over ett år siden PBL, på vegne av medlemsbarnehagene våre i kommunene, klaget på tilskuddssatsene for 2024. Kommunen har brukt alt, alt for lang tid på å vurdere klagen som nå er til vurdering hos Statsforvalteren. Det går ut over de private barnehagene, og det tilbudet som de er i stand til å gi. I verste fall kan dette føre til at gode og ønskede tilbud, som er viktige for familiene, de ansatte og kommunene, ikke lenger er mulige å drive, sier PBL-direktør Schjelderup.
– Det er i Kristiansund kommunes interesse at saken snarlig blir avklart, og at de private barnehagene mottar riktig tilskuddsbeløp for 2024, sier økonomisjef Eikeset i Kristiansund.
– Kommunen har beregnet tilskuddsbeløpene for 2024 basert på det påklagde vedtaket, datert 27.06.24. Vi utbetaler og avregner mot beløpene som allerede er utbetalt a-konto i 2024. Når saken er ferdigbehandlet hos Statsforvalteren, vil endelig vedtak bli fattet og ny avregning foretatt.
– God og effektiv drift
– Skyldes det lave tilskuddsnivået i Kristiansund effektivisering, eller at ordinære driftsutgifter utelates fra tilskuddsgrunnlaget til private?
– Tilskuddsnivået til Kristiansund kommune baserer seg på driftsnivået for kommunale barnehager, med utgangspunkt i regnskap to år tilbake. Dette er i tråd med nasjonal beregningsmåte, svarer Eikeset (bildet).
Hun fortsetter med å si at kommunen i perioden 2015 til 2019 la ned 5 mindre og bygget to nye store kommunale barnehager.
– KOSTRA viser at vi har god og effektiv drift, hevder Eikeset.
- Hvordan vurderer Kristiansund kommune barnehagenes mulighet til å gi et tilfredsstillende tilbud til barna, i tråd med nasjonale krav til kvalitet og innhold, med dagens økonomiske rammer?
– Kristiansund kommune driver kommunale barnehager med god kvalitet og innhold. Blant annet KOSTRA sine kvalitetsindikatorer viser også dette. Vi har på linje med andre kommuner noe vansker med å rekruttere barnehagelærere, og har per nå noen dispensasjoner. DMMH har barnehagelærerutdanning på Campus Kristiansund, noe som øker tilgangen på på kvalifiserte medarbeidere. Bystyret har styrket kommunale barnehager gjennom revidert budsjett i 2024, knyttet til mottak av flyktninger.
– Ønsker ikke å spekulere
– Hvordan vurderer Kristiansund kommune risikoen for at barnehageplasser forsvinner fordi økonomien tvinger private barnehager til å avvikle?
– I Kristiansund er det 9 private barnehager, med ulikt eierskap og størrelse. I bystyret har det vært reist spørsmål om tilskuddssatsene til private barnehager og en viss bekymring for den økonomiske situasjonen til noen av barnehagene, kanskje særlig de minste private barnehagene. Kristiansund kommune som barnehagemyndighet har ikke mottatt noen formell informasjon eller henvendelse fra private barnehager om problemstillingen om avvikling. Kommunen har lagt fram oversikt og strategier for politiske ledelse om status for barnehagesektoren, senest i 2023 og gitt informasjon i formannskapet om grunnlaget for beregning av tilskudd, i 2024. Kommunen har oversikt over kapasitet i både kommunale og private barnehager dersom endringer skjer på kort varsel, og gjør jevnlig vurderinger av evt. endringer i utbyggingsmønster, svarer Eikeset.
– Med landets laveste tilskudd tre år på rad: Har kommunen noen plan for et scenario der private barnehager innstiller driften?
– Kristiansund kommune ønsker ikke å spekulere i en slik situasjon, men vi har god oversikt over kapasitet i både kommunale og private barnehager.