Stian Pedersen er kronikør og pedagogisk leder i Trollskogen barnehage.Privat/Istock
Mest lest i januar: Barns gråt og regelrytteri
Her er de ti mest leste sakene i januar, hvor kronikker om barns følelser og overgrep ligger på topp sammen med barnehagens litt for strenge regler og den mye omtalte rettsaken mellom foreldre og en barnehage.
Om barnet klarer å svelge gråten, har metodene rundt det kanskje vært tilfredsstillende. For de voksne. Les Stian Pedersens kronikk om å anerkjenne barns gråt.
– Barnehagebarna kjenner ofte regelsystemet bedre enn de ansatte og de reagerer negativt på sanksjoner overfor venner, sier forsker Lisbeth Ljosdal Skreland. Hun har skrevet doktorgradsavhandling om regler i barnehagen.
Ofte ser vi ikke barna som trenger hjelp fordi de ikke gjør så mye av seg, skriver Erle Sellevåg. Vi må rett og slett bli bedre til å se og ha nok ansatte til at det faktisk er mulig.
En barnehage som ble saksøkt av et foreldrepar etter at barnehagen sendte en bekymringsmelding til barnevernet, er frifunnet i Nedre Romerike tingrett.
5. Steinerbarnehagene om ny rammeplan: – Lar seg ikke gjennomføre
Steinerbarnehageforbundet er svært kritiske til forslag til ny rammeplan og vil kjempe for metodefrihet for barnehagelærerne, også når det gjelder bruk av digitale verktøy eller ikke.
Alle har behov for en pause, et lite avbrekk i dagen. Derfor er hvilestunden vi har hver dag en verdifull stund der vi slapper av, lar tankene flyte og kroppen hvile seg, skriver styrer i Hoppensprett barnehage i Storkmarknes, Heidi Ramberg.
7. Eventyrformidling og de yngste barna i barnehagen
– Eventyrene gjør at barna får leve seg inn i en annen og fantastisk verden og bidrar til at barna utvikler sin egen fantasi, skriver Cecilie Dyrkorn Fodstad og Silje Neraas som jobber i norskseksjonen ved Dronning Mauds Minne høgskole.