Kurset er for personer som er nye i Norge og som ønsker å lære om det norske barnehage- og skolesystemet.

– Mange ønsker å bidra med sin kompetanse

Utdanningsdirektoratet (Udir) har utviklet et digitalt kurs for nyankomne som ønsker å jobbe i norsk barnehage eller skole.

Publisert Sist oppdatert

Målet er at flere flyktninger og innvandrere skal komme raskere ut i jobb, opplyser Udir på sine nettsider.

– Voksne nyankomne har med seg kompetanse og kan være viktige ressurser for barn og unge. Mange ønsker å bidra med sin kompetanse i meningsfulle jobber mens de er i Norge, skriver direktoratet.

Det understrekes at kurset ikke gir formell kompetanse, men en innføring i hvordan norske barnehager, skoler og SFO fungerer og henger sammen.

Personer som har fullført lærerutdanning i et land utenfor EU/EØS, enten det gjelder barnehage eller skole, må søke om å få utdanningen godkjent i Norge, påpeker Udir.

Det er Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) som behandler slike søknader.

Med eller uten relevant utdanning

Kurset har fått navnet «Barn og unge i Norge trenger deg!». Det består av tekster, filmer og podkaster, og gir kunnskap om regelverk, verdier og praksis i norske barnehager, skoler og SFO.

Målgruppen er nyankomne innvandrere og flyktninger. Kurset retter seg både mot personer som har godkjent pedagogisk eller annen relevant utdanning fra utlandet og personer som ikke har slik utdanning.

Per i dag er kurset på norsk, men i august vil det bli tilgjengelig også på engelsk og ukrainsk, opplyser Udir på sine nettsider.

– Vi trenger voksne med forskjellige bakgrunner og ulike historier som kan møte ungene våre. Som kan møte dem ut ifra deres egne behov og forutsetninger, og som kan bygge bro mellom ulike kulturer, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) i en promovideo for kurset.

Hun peker på at over 76 000 ukrainere har flyktet til Norge de siste to årene, og at regjeringen ønsker at flest mulig av dem skal ut i jobb så fort som mulig.

Dette var også grunnen til at Udir fikk i oppdrag å utvikle kurset.

Fikk over 500 søkere til 100 plasser

Barnehage.no har tidligere skrevet om hvordan personer med pedagogisk utdanning fra utlandet har strømmet til etterutdanningen Innføring i norsk barnehage og skole i regi av OsloMet.

Kurset, som går over fire måneder og kombinerer digital undervisning med fysiske samlinger, gir kunnskap om norske barnehagers og skolers verdigrunnlag, deres organisering og rammene for pedagogisk arbeid og samhandling.

Første kursrekke hadde oppstart i mars i år. Det var plass til rundt 100 deltakere – over fem ganger så mange søkte.

Til høsten dobles antall plasser på etterutdanningen, opplyser OsloMet på sine nettsider.

Powered by Labrador CMS