Heidi Simensen i Liøya barnehage, her fotografert under PBLs landsmøte i mai 2017.
Øyvind Johansen
Frykter at barnehager som hennes er borte om 10-15 år
Heidi Simensen synes det er smigrende med friere, men synes noen av barnehagekjedene som ønsker å kjøpe Liøya barnehage er vel pågående.
På PBLs landsmøte tirsdag ga Simensen fra talerstolen uttrykk for at hun frykter at en økt kommersialisering i sektoren går på bekostning av mangfoldet.
– Jeg er blitt oppringt av flere aktører som sier at de har sett av regnskapstallene våre at vi har god økonomi, og så lurer de på om vi vil selge, sa hun.
– Må ikke være naive
Hun mener det i for stor grad er underkommunisert innad i sektoren at det også kan være økonomisk attraktivt å kjøpe barnehager.
– Jeg har lest en del om dette, og vi må ikke være så naive at vi tror at alle vil overta barnehager «bare for å være snille», sier Simensen.
Hun sier at PBL i media har vært tydelig på at det skal være greit å tjene penger på å eie barnehager.
– Nå etterlyser jeg at PBL også er veldig tydelig på hva som ikke er greit, sier Heidi Simensen.
Frykter at de forsvinner
Selv er hun daglig leder i Liøya barnehage på Støren i Midtre Gauldal kommune.
– Min bekymring er at den utviklingen vi ser vil gå ut over mangfoldet. Jeg har sett utviklingen på landsmøtene jeg har deltatt på: Det er færre og færre enkeltstående barnehager. Og foreldreeide barnehager som vår frykter jeg at snart er borte.
– Hvilket tidsperspektiv snakker du om da?
– Kanskje 10-15 år. Og jeg forstår det til en viss grad. Jeg forstår foreldre som ikke orker å ha det ansvaret lenger. Men nettopp derfor må også PBL være veldig tydelig på at man ønsker å bevare mangfoldet og på at ikke alt av kommersiell drift er like greit, sier hun.
Fikk gjennom forslag
Under debatten om PBLs strategiplan på landsmøtet var det flere som ga uttrykk for noe av den samme bekymringen.
Arve Hansen fra Eplehagen barnehage SA i Kristiansand var en av dem. Han viste til punktet om kvalitet og mangfold.
– Jeg hører om en enormt god satsing på kvalitet. Private barnehager er i spissen for en god og sterk faglig utvikling. Det jeg savner er en klar holdning til å verne om det unike mangfoldet som er bygd opp i den norske barnehagesektoren. Hvordan dette skal følges opp, kan jeg ikke se i forslaget til strategiplan, sa Hansen.
Han ba om å få følgende punkt inn: «PBL skal vurdere konkrete tiltak for å sikre det unike mangfoldet blant private barnehager i neste periode.» Forslaget ble vedtatt med 730 stemmer mot 549.
Demokratisk utfordring
Bente Seierstad fra Trollsteinen barnehage SA i Larvik pekte på det hun omtalte som en demokratisk utfordring på landsmøtet:
– 36 prosent av de private barnehagene er større virksomheter og i konsern. 64 prosent er enkeltstående. I denne salen sitter det ti aktører for de største konsernene og representerer over 50 prosent av stemmene, sa hun og pekte på at PBL må ha en klarere bevissthet på at det er en sammensatt organisasjon:
– Et større fokus på forretningsdrift vil ha støtte hos mange, men ikke alle. Dersom den mangfoldige medlemsmassen skal støtte opp om PBL, er det nødvendig å sikre mangfoldet innad i PBL, sa Seierstad.
Læringsverkstedet: -Ivaretar mangfoldet
Eier og daglig leder i Læringsverkstedet, Hans Jacob Sundby, sier til barnehage.no at det ikke er noen motsetning mellom det å drive en stor kjede og det å jobbe for et stort mangfold i sektoren.
– Jeg forstår at det stilles slike spørsmål. Men hos oss i Læringsverkstedet har vi både naturbarnehager, kristne barnehager, musikkbarnehager og idrettsbarnehager. Så jeg mener at vi bidrar til å ivareta mangfoldet i sektoren, sier Sundby.
Han påpekte fra PBL-landsmøtets talerstol at både Læringsverkstedet, Espira og andre kjeder har det samme ønsket som de enkeltstående, små barnehagene: Å skape best mulig barnehager.
– Det er heller ikke sånn at vi foretar en McDonalds-standardisering av de barnehagene vi kjøper. Hver eneste av våre barnehager er unik. Vi lever etter to verdier, og det er at det skal være lokal forankring og delekultur, sier han til barnehage.no.
– Vi tvinger ingen
Sundby har ingen problemer med å innrømme at de er aktive på det å kjøpe opp flere enkeltstående barnehager.
– Men vi får jo bare kjøpt de barnehagene der de som eier ønsker å selge. Vi har ingen midler til å tvinge dem som ikke vil selge.
– Er dere pågående når dere henvender dere til mulige selgere?
– Vi tar jo kontakt. Men jeg håper at vi oppfattes som høflige. Og hvis folk sier at de ikke ønsker å snakke med oss, skal vi respektere det.
– Tror du enkeltstående foreldreeide barnehager er borte om 10-15 år?
– Jeg tror ikke de er borte. Men det er jo over tid mange som ønsker å selge. Og er det noen som vil selge, vil det finnes en kjøper, sier Læringsverkstedet-eier Hans Jacob Sundby.
Følg barnehage.no Facebook og Twitter.