Anne Gundersen en av tre kandidater til «Viktigste leder»-prisen.

Barnehageleder nominert til pris: – Rørt

Anne Gundersen gikk fra å være medarbeider til å bli enhetsleder i Sand barnehage like før pandemien. Nå er hun en av tre kandidater til ny lederpris.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag 25. september vil kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) avsløre vinneren av «Viktigste leder»-prisen under Skolelederforbundets lederkonferanse på Gardermoen.

Dette er aller første gang prisen deles ut, og tre nominerte er nå valgt ut blant en rekke gode kandidater fra barnehage, SFO/AKS og skole, opplyser forbundet i en pressemelding.

De nominerte er:

  • Ottar Sakseid, SFO-leder ved Sande skole i Sola kommune
  • Michelle Varga Weme, rektor ved Vik skole i Hole kommune
  • Anne Gundersen, enhetsleder ved Sand barnehage i Nord-Odal kommune

Samtlige kandidater beskrives av de som har nominert dem som tydelige og løsningsorienterte ledere som viser godt lederskap gjennom å være inkluderende, omsorgsfulle og trygge.

Stig Johannessen, forbundsleder i Skolelederforbundet.

– Disse tre er gode representanter for de viktigste lederne i Norge. De har god fagkompetanse og de er gode på å involvere og løfte personalet, får alle til å løfte sammen og de setter barn og unge i fokus, uttaler Stig Johannessen, forbundsleder i Skolelederforbundet, i pressemeldingen.

Formålet med prisen er å hedre dyktige ledere i barnehage og skole, og rette oppmerksomhet mot betydningen god ledelse har for barnehager, skoler og voksenopplæring.

– Ledere i barnehage og skole blir ikke anerkjent og verdsatt så mye som de fortjener. Dette er dyktige og fokuserte ledere som jobber steinhardt for at barn og unge skal ha det bra, trives og lære, sier Johannessen.

Om prisen:

«Viktigste Leder»-prisen deles ut annethvert år i forbindelse med Skolelederforbundets konferanse Viktigste leder.

Alle kan sende inn et begrunnet forslag på en kandidat som de mener har gjort en ekstraordinær innsats som leder innenfor barnehage, SFO/AKS og skole, i tråd med Skolelederforbundets verdier: Kompetent, handlekraftig og fremtidsrettet.

Premiesummen er på 40 000 kroner.

Prisvinneren vil motta et signert silketrykk laget av illustratør Per Ragnar Møkleby.

Juryen 2024 består av:

  • Stig Johannessen, Skolelederforbundet
  • Lars Runar Zahl-Jensen, KS
  • Madelen Kloster, Elevorganisasjonen
  • Ståle Kalkvik, FUG
  • Tomas Breidablik Reikvam, Skolenes Landsforbund
  • May-Britt Sundal, Fagforbundet

– Rørt

Blant kandidatene finner vi altså barnehageleder Anne Gundersen. Hun gikk fra å være medarbeider til å bli enhetsleder i Sand barnehage i Nord-Odal kommune rett før pandemien.

– Hvordan er det å være nominert?

– Først og fremst synes jeg det er kjempefint at Skolelederforbundet har valgt å fremheve lederrollen innenfor oppvekstfeltet. Å være leder i barnehage og skole innebærer et stort ansvar. Det handler om barn og unge som vi skal ta vare på og hjelpe opp og frem – selvsagt i samarbeid med foreldrene og våre medarbeidere – jeg synes derfor det er viktig at selve rollen blir fremhevet. Og så er det veldig rørende for meg at mine egne kolleger ser innsatsen jeg legger ned i jobben, og at de har valgt å nominere meg til en slik pris, sier barnehagelederen.

«Omsorgsfull, trygg og ærlig»

Alle har kunnet sende inn forslag på kandidater de mener har gjort en ekstraordinær innsats som leder i barnehage, SFO/AKS eller skole.

En jury bestående av personer fra sentrale organisasjoner innen skole og oppvekst har deretter plukket ut tre nominerte.

Om Gundersen sier de:

«Hun har stått i tøffe prosesser med nedbemanning og sammenslåing, men har ivaretatt et godt psykososialt arbeidsmiljø og fellesskap. Hun er løsningsorientert, inkluderende, omsorgsfull, trygg og ærlig. Hun er opptatt av at alle skal holde fokus og nå målene som er satt for virksomheten.

Hun er god på å involvere, skaper engasjement og refleksjon rundt mål og praksis. Hun har god innsikt i faget og sørger for at rammeplanen er styrende for innholdet i barnehagen, at barna har et godt lekemiljø og mulighet til å utfolde seg.»

– Hvordan er det å høre sånne ord om seg selv?

– Jeg blir veldig glad, for det oppsummerer mye av målet for min yrkesutøvelse, sier Gundersen.

– Hva er det aller viktigste for deg som leder?

– Å skape engasjement samt bygge gode team. Team som trekker i samme retning og som vet hva vi skal gjøre når vi kommer på jobb og hva som forventes av oss, sier barnehagelederen.

– Alle vi som jobber her i barnehagen er avhengige av godt samspill, at vi er et godt lag rundt barnegruppene og for vår barnehage. Det er små unger som kommer hit hver dag. De velger det ikke selv, det valget er det foreldrene og samfunnet vårt som har tatt for dem. Så det engasjementet de ansatte sammen skaper her for å gjøre det beste for hvert enkelt barn, det brenner jeg virkelig for. Vi er helt avhengige av å ha de gode teamene og være til stede her-og-nå sammen med ungene for å kunne gi dem en verdifull og betydningsfull hverdag, sier Gundersen.

Dette sier juryen om de andre kandidatene:

Ottar Sakseid, SFO-leder, Sande skole i Sola kommune:

Ottar overtok en privat SFO med 50 barn i 2020, og har ledet prosessen med å gjøre denne enheten kommunal, og gir i dag tilbud til 150 barn.

Medarbeider som nominerer beskriver Ottar som en leder med god fagkompetanse og personalforståelse, som utnytter de ansattes kompetanse og interesse. Han er opptatt av å utvikle tilbudet, rutiner og innhold. Han er til stede, er synlig og får ting gjort. Han bidrar til at enheten er engasjert i programmer og prosesser, og er opptatt av å løfte SFO-lederes anerkjennelse som ledere i kommunen. For å utvikle sin egen kompetanse er han nå i gang med bachelor i skolefritidsordning.

Michelle Varga Weme, rektor, Vik skole i Hole kommune:

Michelle jobber godt etter nasjonale retningslinjer og kommunens verdier, utøver et distribuert og tillitsbasert lederskap. Hun er opptatt av å fremme et godt arbeidsmiljø og medbestemmelse. Hun bruker skolens resultater fra prøver, kartlegginger og undersøkelser, ser dem i sammenheng og jobber med personalet på trinnene for å utvikle skolens og elevenes læring og for å utvikle et godt skole- og læringsmiljø. Hun sørger for god sammenheng mellom skole og SFO, og legger til rette for samarbeidsarenaer for alle medarbeidere. Hun bidrar aktivt til at skolen samarbeider med eksterne for å skape praktiske og varierte aktiviteter. Michelle er en rektor som ser elevene, er aktiv i elevmiljøet og holder samarbeidet med FAU høyt.

Avsløres om tre uker

Så gjenstår det å se om det blir en leder i skole, barnehage eller SFO som stikker av med prisen under Skolelederforbundets «Viktigste leder»-konferanse på Gardermoen 25. september.

Prisvinneren vil motta 40 000 kroner og et signert silketrykk laget av illustratør Per Ragnar Møkleby.

Powered by Labrador CMS