DEBATT

Raymond Tiochta skriver om livsmestring - og en tur i skogen.

Høst i barnehagen: Meningsfulle hverdager skaper livsmestring

Barnehagen skal ha en helsefremmende og forebyggende funksjon og bidra til å utjevne sosiale forskjeller. Det kan man ivareta på en høsttur i skogen, skriver artikkelforfatteren.

Publisert

Endelig er det høst. Se på fargene rundt deg, og kjenn på luktene. Hør på lyden når vinden blåser av gule, brune og røde blad, eller lyden av deilig høstløv som ligger på bakken når du forserer deg fremover.

Ta deg en tur ut i skogen

Stopp opp eller legg deg ned på den kalde bakken og lukk øynene. Kjenn på de positive følelsene som oppstår når du titter opp i et fargesprak av høstblader mot den blå himmelen. Fuglene, de som ikke har dratt sydover, kvitrer. Den kalde vinden som gjør kinnene rød og den klare deilige luften som tydelig kommer frem av frostrøyken som siver ut av munnen din. Hele kroppen kjenner det er høst.

Gjennom å stoppe opp og kjenne på denne gode følelsen klarer man også å se lysere på tilværelsen. Til tross for at kveldene blir mørkere, dagene kortere og morgenstundene kaldere.

Se alltid lyst på livet

«Se alltid lyst på livet» var det en gang en kar som sang, og det er noe i det. Selv om sommeren er over, finnes det alltid noe nytt å glede seg over.

Denne gangen er det ny årstid som kommer ramlende på oss. Men i all sin prakt og sjarm kan du la deg blende, om du selv åpner opp øyene og gir det en sjanse. Det er høst over landet, den deiligste høst.

Høst og tur!

I dag var jeg så heldig at jeg fikk lov til å bli med på tur. Ikke det at jeg vanligvis ikke får lov, men i dag hadde jeg tid til å bli med på tur. HØSTTUR!

Tur er viktig, både for små og store. Rammeplanen sier blant annet:

  • Barnehagen skal bidra til at barna blir glade i naturen og får erfaringer med naturen som fremmer evnen til å orientere seg og oppholde seg i naturen til ulike årstider (rammeplan s. 52).
  • Barnehagen skal legge til rette for at barna skal få et mangfold av naturopplevelser, og få oppleve naturen som arena for lek og læring (rammeplan s. 52).

Denne turen ga meg noe spesielt.

Den ga meg naturopplevelser, og den minnet meg på hvor utrolig viktig det er med tur i skog og mark. Den minnet meg på at høsten rett og slett er en fantastisk årstid, både alene, men også med barn og voksne i barnehagen.

Helsefremmende

Barnehagen skal ha en helsefremmende og forebyggende funksjon og bidra til å utjevne sosiale forskjeller. Barnas fysiske og psykiske helse skal fremmes i barnehagen. Livet vil for de fleste vil by på både med- og motgang som må håndteres.

I rammeplanens beskrivelse av livsmestring rettes det et fokus mot å forebygge forhold som påfører barn sårbarhet og belastning. For å bli i stand til å mestre livets opp- og nedturer er det viktig at barn får en god start. Her spiller barnehagen en stor og viktig rolle.

Livsmestring handler om trivsel, velvære, å kunne håndtere vanlige utfordringer i livet og delta i sosiale fellesskap, samt bevisst arbeid for å fremme psykisk helse og forebygge psykiske vansker.

Vi legger til grunn at livsmestring handler om de positive kreftene i barns liv og at god barnehagekvalitet vil fremme livsmestring. Positive erfaringer sammen med tilstedeværende voksne og andre barn fremmer trivsel og livsglede her og nå, samtidig som de bidrar til robusthet og motstandskraft som gjør barna bedre i stand til å tåle det som senere vil komme.

Gode relasjoner fremmer barns psykiske helse og gir livsmestring. Relasjoner handler om å dele noe følelsesmessig sammen med andre. Relasjoner preget av trygghet, gjensidighet (turtaking), glede og stimulering vil skape en solid grunnmur for videre utvikling.

Turklare barn

Forventningsfulle og turklare barn på en snorrett rekke på vei mot skogen med luen på snei og refleksvesten plassert som seg hør og bør. På veien opp finnes det utallige spørsmål og betraktninger som skal underes over. Hvorfor er det huset rødt? Finnes det slanger i Norge? Liker du Bamsemums?

Så er vi der, endelig. Skogen ligger der i all sin prakt.

Vi forserer bakketoppen litt ekstra raskt slik at vi endelig kan slippe hånden vi holder i, og i rasende tempo komme oss til bålplassen. Vi samles kjapt, går igjennom de samme reglene som 48 ganger før. Full kontroll! DA, er både små og store klare for å klatre, leke, utforske og nyte høsten på nært hold i skogens vidunderlige univers.

På en slik tur i skogen sammen med barna er man innom mange ulike områder som er viktig med tanke på livsmestring. Relasjoner, lek, sosial kompetanse, barns medvirkning, følelser og mestring for å nevne noe.

Livsviktige relasjoner

Man omgås hverandre og skaper relasjoner. Utenfor barnehagen kan det også åpnes for nye, ekte, gode relasjoner som er livsviktige. Du finner kanskje ut at det finnes barn som faktisk er like glad i å samle på pinner som deg selv, eller du holder en i hånden til og fra turen som du sjelden har lekt med, men som du plutselig har masse til felles med. Du opplever at det finnes gode venner som kommer løpende til når du har satt deg fast i en gren, på vei ned det store klatretreet.

Det kan også være at den voksne, i skogens univers tenner en glød i deg, fordi du nå blir sett på en annen måte enn inne på avdelingen. Her får du plass, og det var helt greit å både løpe og skrike litt høyt, uten at den voksne snakket til deg på en streng måte. Denne gangen smilte den ansatte og skjønte at du var oppspilt og glad, og rett og slett bare måtte få løpe og skrike en stund.

Å ha gode og trygge relasjoner er viktig, både for små og store. Relasjoner handler om alt som skjer i møtet mellom mennesker. God barnehagekvalitet er gode relasjoner mellom barn-barn, og selvsagt relasjon med barnet og de ansatte i barnehagen.

Ikke noe er viktigere for at barna skal ha det bra i barnehagen, eller i dette tilfelle en høsttur til skogen.

Meningsfylte hverdager skaper livsmestring, og dette var en slik dag vil jeg påstå.

Ta en høsttur du også!

Powered by Labrador CMS