I fjor ble over halvparten av hønene i Medbroen gårdsbarnehage stjålet. I år ble tyven tatt på fersk gjerning.
I fjor ble over halvparten av hønene i Medbroen gårdsbarnehage stjålet. I år ble tyven tatt på fersk gjerning.

– Lurer på om det er en «hønsemafia» på ferde

I Medbroen gårdsbarnehage teller de hønene like ofte som de teller barna. 

Publisert

– Vi har en del rovdyr på gården, men de verste går på to bein. 

Det sier Hjørdis Kindem Thyholt i Medbroen gårdsbarnehage til Stjørdalens Blad, som omtalte saken først. 

Gårdsbarnehagen i Stjørdal har eget hønsehus, i tillegg til en rekke andre dyr på gården. Kyllingene blir ruget fram i barnehagen, fra egg av ulike renrasede høns, og de vokser opp sammen med barna. 

– Eggene blir lagt i rugemaskiner, med kalender som barna krysser av for hver dag. Så er det gjennomlysning på dag elleve. Kyllingene er i barnehagen fram til de blir store nok til å være ute i hønsehuset, til stor glede for barna. Vi bruker mye tid på å gjøre de håndtamme, og der er barna veldig delaktige. De får jo sine favoritter, og blir glade i kyllingene. Det er en barnegruppe hvert år som er ekstra tett på. Så det er kjempeleit når de forsvinner. Men vi må jo bare fortelle at det er mennesker som har tatt dem, sier Thyholt til barnehage.no. 

Mistet over halve flokken

I fjor ble over halvparten av flokken på tjue stjålet.

Hjørdis Kindem Thyholt fra Medbroen gårdsbarnehage gikk av som leder Nettverk for natur- og gårdsbarnehager for to år siden.
Hjørdis Kindem Thyholt.

– Vi har en god del rovdyr på gården. For det første har vi en oter som har tatt noen ender. Vi har også en rev som vi følger nøye med, for den snoker rundt omkring. Den er aktiv på natta og vi tar inn hønene i rett tid om kvelden. Og så har vi noen grevlinger. De snoker også etter høns. Men de verste er de som går på to bein, og som har lyktes flere ganger, sier Thyholt til avisa.

I fjor ble først fire av hønene borte. 

– Jeg trodde det var Stian, gårdsbestyreren, som hadde knerta dem av hensyn til dyrevelferden eller at de var blitt syke. Mens han trodde det var meg. Vi oppdaget det ikke først. Men så forsvant sju til, alle kyllingene. De forsvant mellom klokka ti og to på en mandag, midt i barnehagens åpningstid. 

Det er ikke første gang tyver har vært på ferde på gården, som ligger sentralt i sentrum av Stjørdal. Thyholt forteller at før hun startet barnehagen, hadde hun gjess på gården. 

– Plutselig forsvant ei og ei gås. Det pågikk helt til vi begynte å ta de inn tidligere om kvelden, samtidig som hestene. 

Tok tyven på fersken

Oppmerksomme leietakere på gården har så langt holdt hønsene trygge i år. Men det har vært nære på: Thyholt forteller om et besøk tidligere i sommer; to stykker som syklet rundt og så ut som de kikket etter noe. 

De ble skremt bort av hunder på gården. 

Men en søndag for noen uker siden kom en av dem tilbake - utkledd med store damesolbriller, lue og sykkelhjelm. Vedkommende hadde med seg en stor plastsekk som ble pakket ut på låvebrua, klar til å ta med seg kyllingene som holdt til i skyggen under brua. 

– Den ene som bor her på gården klarte å snike seg under brua. Da tyven kom, sto han klar og forsøkte å ta bilde av han. Da tyven ble oppdaget, forsvant han som et olja lyn. 

Dermed er alle hønene fremdeles i god behold. Thyholt kan ikke la være å undre seg over hva bakgrunnen for tyveriene kan være. 

– Jeg har hørt om andre som har opplevd det samme, både her på Stjørdal og i Trondheim. Men jeg kan ikke skjønne hvorfor de vil ta en sånn risiko for høns, som man kan kjøpe ganske billig i butikken. Kanskje de vil ha levende høner selv? Eller at det er en hønsemafia, sier hun og ler. 

– Det skulle vært interessant å vite om dette er noe som skjer over hele landet, eller om det er et mer lokalt fenomen. 

Må følge med

Nå er hun i gang med å sette opp overvåkningskamera på gården. 

– Det er ikke bare høner som blir borte. Vi har også opplevd at en av bilene våre ble fullstendig strippet ned. Og så er det veldig fint her, så plutselig oppdager vi masse folk som har slått seg ned og spiser lunsj. 

Hun har også opplevd barn som har blitt løftet opp på ryggen til en av ponniene på gården - med smilende foreldre like ved. 

– En dag satt det en unge oppå robotklipperen vår, med en stolt far ved siden av... Enkelte kan være ganske ubetenksomme. Når man driver både gård og barnehage har man et stort ansvar for sikkerheten, både til barna, dyrene og de ansatte. Så jeg har vært nødt til å sette ned foten og be uvedkommende om å forlate området, forteller hun, før hun legger til: 

– Heldigvis bor det mye folk på gården. Og både foreldrene og de som jobber her er flinke til å passe på. De føler litt at det er deres gård, også, så det blir et veldig fint samarbeid. 

Nå er også rutinene endret: 

– Vi følger nøye med folk som kommer på gården. I barnehagen er det rutine på at vi teller barna hver halvtime, og nå har vi lagt til en ny rutine med at vi teller høns hver halvtime.

Powered by Labrador CMS