15 millioner til forskning på ernæring hos barn
Nå skal forskere ved Universitetet i Agder lage verktøy for å fremme god ernæring tidlig i livet - blant annet til bruk i barnehagene.
Professor Nina Øverby fra Fakultet for helse- og idrettsvitenskap ved Universitetet i Agder (UiA) er tildelt 15,9 millioner kroner fra Forskningsrådets Kompetanse- og samarbeidsprosjekt. Prosjektet dreier seg om tidlig ernæring, står det i en artikkel på universitetets hjemmesider.
Øverby leder forskningssenteret Mat og ernæring i et livsløpsperspektiv.
– Vi skal lage verktøy for gravide, foreldre, barnehageansatte og helsesykepleiere for å fremme god ernæring tidlig i livet. Vi vet at tidlig innsats er viktig, og at hva vi spiser er fundamentalt for utvikling og vekst og helse, sier Øverby.
Forskningsgruppen har tidligere utviklet flere e-læringstiltak rettet mot disse gruppene. Prosjektene er analysert og vurdert, og de har vist seg å ha god effekt under kontrollerte forhold. Tiltak av denne typen blir ofte ikke tatt videre fra kontrollerte forskningsforsøk, men det skal dette prosjektet gjøre, står det i artikkelen på hjemmesiden.
– Vi gjennomfører tiltakene via helsestasjon og barnehage i kommunene der folk bor. Vi skal også finne ut om tiltakene får bedre resultat om vi gjennomfører dem samlet, sier Øverby.
Forskningsprosjektet er allerede i gang i Arendal kommune. Det skal pågå fram til år 2025. Til sammen deltar 19 forskere fra UiA, Universitetet i Oslo, Folkehelseinstituttet, og fra flere europeiske land og Australia.
– Tildelingen er svært viktig for forskningen toppforskningssenteret satser på. Jeg opplever tildelingen som en anerkjennelse av forskningen vi har gjennomført gjennom flere år, sier professor Nina Øverby.