Deler ut grønnsaksplanter til alle barnehagene i fylket
– Mange unger i dag er vant til at maten hentes i hyllene på butikken. Hva som skjer i forkant, blir mer og mer fjernt, sier Elisabeth Gjems i Innlandet Bondelag.
Denne våren deler Bondelaget ut et brett med 24 planter til alle de 380 barnehagene i Innlandet. Prosjektet er et samarbeid mellom grønnsaksbonde Louise Gjør, Statsforvalteren i Innlandet, Norgro og Innlandet Bondelag.
Blomkål, brokkoli, rødkål, romanesco, sommerkål, rosenkål og grønnkål er blant grønnsakene barnehagebarna nå skal få dyrke, se vokse og til slutt kunne smake på.
Leder i Innlandet Bondelag, Elisabeth Gjems, driver selv Ottershagen gardsbarnehage hjemme på gården i Åmot. Hun mener det er viktig å gi barna kunnskap om matens ferd fra jord til bord.
– Grønnsakshager er ikke så vanlige lenger, og mange unger i dag er vant til at maten hentes i hyllene på butikken. Hva som skjer i forkant, blir mer og mer fjernt. Derfor er det viktig å gi innblikk i hva som skal til for å produsere maten, sier Gjems i en sak publisert på Bondelagets nettsider.
Over 9000 planter
Bakgrunnen for prosjektet var et ønske fra grøntprodusent Louise Gjør om å bidra til å øke barns nysgjerrighet og kunnskap om mat og planter gjennom å gi plantebrett til barnehagene. Samtidig var Innlandet Bondelag i gang med prosjektet «Vi dyrker landet» i forbindelse med at Norges Bondelag i år fyller 125 år. Nå er disse to initiativene forent.
I drivhuset til Gjør på Fredheim gård i Stange klargjøres over 9000 grønnsaksplanter som snart skal ut til barnehagene i fylket.
– Barna skal få følge prosessen fra plante til grønnsak. De får vanne, gjødsle, se og smake. De får lære om hva som trengs av vann, hva som skjer når sola skinner, hva røttene er til for. Grønnsaker er sunt og en viktig del av vår matkultur. Jeg gleder meg til å bringe dette ut til alle barnehagene, uttaler Gjør på Bondelagets nettsider.
Torsdag i forrige uke fikk de første åtte barnehagene utlevert sine brett med kålplanter, blant dem Tjura barnehage i Grue kommune. De må stelle plantene innendørs i noen uker før temperaturen tillater å plante dem i plantekassene på barnehagens uteområde. Der er barna vant til at det er sukkererter, for barnehagen har sådd dette selv tidligere og plantet ut, opplyser Anne Feragen i barnehagen til avisa Glåmdalen (krever innlogging). Hun forteller at barna tidligere har vært veldig ivrige etter å følge med på utviklingen til det de har sådd, og har sett komme opp av jorda.
Innlandet Bondelag opplyser at resten av plantebrettene vil bli delt ut til barnehagene i siste halvdel av mai.
Markerer 125-årsjubileum
I forbindelse med at Norges Bondelags fyller 125 år inviteres barnehager over hele landet med på prosjektet «Vi dyrker landet», som har som mål at barna skal bli bedre kjent med landbruket og lære om matens vei fra jord til bord.
Bondelaget opplyser til barnehage.no at det ikke er satt i gang like omfattende prosjekter i de andre fylkene som i Innlandet, men at det mange steder i landet er barnehager som får utdelt frø, planter og dyrkingsutstyr av de lokale bondelagene.
Voss Bondelag har for eksempel delt ut frø, såkasser og jord til seks barnehager i kommunen. I Verdal har tre barnehager fått utstyr til å så og dyrke sine egne grønnsaker, mens Asker og Bærum Bondelag har delt ut agurkplanter til ulike barnehager og skoler i nærområdet.