Økologisk matlaging og å utvikle smakssansene er en sentral del av Steinerpedagogikken. Bildet er fra Sommerfuglen Steinerbarnehage i Trondheim.

Steinerbarnehagene vant pris: – De lar barnas sanser, lek og nysgjerrighet styre

«De lar barnas sanser, lek og nysgjerrighet styre - da er det enklere å forstå og undre seg over sammenhengen mellom kumøkk og kløver, kål og kraft, og blomster og bier!» Denne uken stakk Steinerbarnehageforbundet av med gjev pris.

Publisert

Denne uken ble Matprisen 2019 arrangert på Vippa i Oslo, en stor festaften til ære for dem som spiller en viktig rolle i å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat. Heinrich Jung stakk av med seieren i priskategorien Matprisen, og Under vant Årets kjøkken. 

En av kategoriene i kåringen var Barne- og ungdomsprisen. Der var det Steinerbarnehageforbundet som stakk av med prisen. 

– Det er veldig stas. Det har vært stor aktivitet i innboksen fra Steinerbarnehager over hele landet de siste dagene, det er mange som er glade og stolte, sier Aurelia Udo de Haes. 

Hun er styreleder og IASWECE-representant i Steinerbarnehageforbundet, og jobber til daglig i Sommerfuglen Steinerbarnehage i Trondheim. Forbundet teller i dag 45 Steinerbarnehager over hele landet. 

Skiller seg ut

Det var tre nominerte i Barne- og ungdomsprisen. I tillegg til Steinerbarnehageforbundet, som til slutt stakk av med prisen, var Bydel St. Hanshaugen i Oslo kommune og Holt læringstun nominert. 

I nominasjonen sto det: 

Steinerbarnehagene i Norge integrerer matlaging og selve måltidet i hverdagen i barnehagen. De bruker gjennomgående økologiske og biodynamiske råvarer, og flere av barnehagene har en sertifisering fra Debio for sin økoandel. I barnehagene er en grunnleggende pedagogisk åre å involvere barna i prosessene fra jord til bord, og det legges til rette for at barna skal oppdage og forstå sammenhengene, utvide perspektiver og få ny innsikt gjennom maten. Steinerbarnehagene følger sesongene gjennom

FAKTA: MATPRISEN

Matprisen ble etablert i 2014 av ØQ – Økologisk mat i storhusholdninger og DebioInfo, og går av stabelen for sjette gang i år.

Matprisen eies nå av DebioInfo, og tar utgangspunkt i konseptet «Et bærekraftig måltid» i alle våre aktiviteter.

Et bærekraftige måltider er:

  • Laget fra bunnen av
  • Med fokus grønnsaker, belgvekster og korn
  • Sesongbasert
  • Med bevisste valg av kjøtt og sjømat
  • Med fokus på å redusere matsvinn
  • Med økologiske råvarer

Matprisen løfter frem og hedrer bønder, kokker og de som bryr seg om bærekraftige måltider. Målet er å bidra til at det serveres og konsumeres flere bærekraftige måltider. Gjennom en årlig prisutdeling hedres enkeltmennesker og virksomheter som bryr seg. Gjennom andre møteplasser for samarbeidspartnere og publikum bidrar prisen til nettverksbygging, kunnskapsutveksling og inspirasjon.

Juryen er en bredt sammensatt gruppe med ulike kompetanser og tyngder innen matpaletten i Norge. Alle i juryen har fokus på bærekraftig matproduksjon, og juryen består av Idun Bjerkvik Leinaas, Andreas Viestad, Elise Matilde Lund, Else Thorenfeldt, Ingrid Kleiva Møller, Liv Solemdal, Thomas Horne, Hanne Frosta og Morten Karlsen.

årstidssykluser og bruker sine omgivelser aktivt i formgivingen av barnehagedagene. De har vært, og er fremdeles, pionerer i sin satsning på bærekraftige måltider til barna, og har med dette gitt et livsviktig bidrag til de oppvoksende generasjoner i flere generasjoner.

– Vi skiller oss litt ut fra de andre nominerte, i og med at bærekraft og økologisk mat har hatt et sterkt fokus i Steinerbarnehagene helt siden starten. Det er sterkt fokus på dette akkurat nå, og kanskje spesielt med at temaet ble tatt inn som en del av Rammeplanen i 2017. For vår del er det litt ekstra stas at vi blir anerkjent for dette, sier Udo de Haes. 

Matprisen ble etablert i 2014, og deles ut hvert år.

– Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker og andre mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider. Dette gjør vi fordi måten vi produserer maten vår på, og det vi spiser, kan være nøkkelen til å møte klimautfordringene i vår tid. Vår matproduksjon må endres for å minske ressursbruken, og for å ta vare på det viktige jordlivet og sikre lokale kretsløp. Matprisen samler hele næringskjeden i matbransjen med utgangspunkt i tematikker knyttet til bærekraft og økologi, sier jurymedlem og direktør Innkjøp og verving, NHO Reiseliv, Morten Karlsen til Horecanytt.

Lærer gjennom erfaringer

Aurelia Udo de Haes er svært bevisst påvirkningskraften de voksne har i barnehagen. 

FAKTA: JURYENS BEGRUNNELSE

Bare bok gjør ingen klok. Vi lærer best gjennom å gjøre, prøve og feile.

Årets vinner lar barn lære om mat på egne premisser. De lar barnas sanser, lek og nysgjerrighet styre - da er det enklere å forstå og undre seg over sammenhengen mellom kumøkk og kløver, kål og kraft, og blomster og bier!

For Steinerbarnehageforbundet er det bærekraftig måltidet det bærende elementet i opplæringen og har vært det i lange tider.

– På godt og vondt. Alt man gjør og sier påvirker de man har rundt seg. Fokuset på bærekraft gjennomsyrer hverdagen vår, og er en veldig integrert og inkludert i hverdagen vår i Steinerbarnehagen. Samtidig gjør vi veldig mye sammen med barna. Som det påpekes i juryens begrunnelse: Bare bok gjør ingen klok. Barn må erfare for å lære, sier hun, og fortsetter med et eksempel: 

– Vi snakker ikke så mye om kildesortering, men når vi går ut med kompostbøtta har vi alltid et par-tre unger i hælene. Det er ikke snakk om en intellektuell tilnærming, men at barna ser og opplever hva vi gjør, sier hun. 

Et av de sentrale elementene i Steinerpedagogikken handler om å legge et godt grunnlag for et godt forhold til naturen, og å utvikle sansene gjennom smaksopplevelser. Økologisk matlaging er også en viktig del av Steinerbarnehagenes årshjul, som er sirkulær og følger årstidene. 

– Målet er at barna skal føle seg som en del av naturen. Det innebærer også kunnskap om hvor maten kommer fra - helt fra frøet sås til kornet skjæres, males og bakes. Det er kanskje spesielt viktig i en tid der vi ser at barn blir stadig mer fremmede for disse prosessene, sier Udo de Haes, før hun avslutter: 

– Matlaging er også en integrert del av barnehagehverdagen, og blir enda mer synlig nå som bærekraft og økologisk mat er en del av rammeplanen. Man hører av og til fra andre barnehager om at de fortviler over at matlaging tar tid, og tid borte fra barna. Men for Steinerbarnehagene er det helt naturlig at vi gjør dette sammen med barna, og på deres premisser. 

Powered by Labrador CMS