– Hvis vi klarer å få med oss barnehagebarna på at det ikke er greit å kaste en brun banan eller spisbar mat generelt, er det veldig bra. Barna er fremtiden, sier Christer Rødseth, som er kaptein på det norske kokkelandslaget og kjøkkensjef på restauranten Vaaghals i Oslo.Silje Wiken Sandgrind
Mesterkokkens tips for å redusere matsvinn i barnehagen
Hvordan kan man ta grep for å hindre matsvinn i en hektisk barnehagehverdag? Norlandia Sjøflyhavna barnehage på Fornebu fikk eksperthjelp fra kokkelandslaget.
I fjor rettet kapteinen på det norske kokkelandslaget, Christer Rødseth, søkelyset mot matsvinn da han frontet NRK-serien «Matsjokket».
Tirsdag var mesterkokken på besøk i Norlandia Sjøflyhavna barnehage på Fornebu for å vise seks nysgjerrige femåringer hvordan brune bananer, godt modne appelsiner og litt gammel mango kan bli til en velsmakende smoothie.
Barnehagebarna fikk også smake på vafler hvor noe av melet var erstattet av tørre, oppsmuldrede brødskiver.
Matsvinn i Norge
Én tredjedel av maten som produseres havner i søpla.
Hver og en av oss kaster 42,6 kilo spiselig mat hvert år.
Nordmenn kaster over 35 millioner kilo kjøtt hvert år.
Årlig kaster vi 104 millioner brød i Norge (husholdningene kaster 65 millioner brød, mens 39 millioner usolgte brød fra dagligvare går i hovedsak til dyrefôr).
Hver innbygger kaster 9,3 brød i året.
I Norge kaster man fem tonn mat hvert tiende minutt.
I 2017 undertegnet regjeringen og den norske matbransjen en avtale om å redusere matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030.
(Kilde: NRK-serien «Matsjokket»)
På spørsmål fra Rødseth om vaflene var gode svarte barna et unisont:
– Ja!
– Tilby mat som ikke er perfekt
– Matsvinn setter et stort klimaavtrykk. Derfor er det flott å kunne begynne med de aller minste, for det er viktig å etablere gode vaner tidlig. Hvis disse barna som er fem år, fra nå av tenker at en brun banan er en bra banan, har vi kommet et godt stykke på vei, sier Rødseth til barnehage.no.
– Hvordan kan man forklare viktigheten av å redusere matsvinn for barna?
– Å tilby barn mat som ikke ser perfekt ut, tror jeg er et bra sted å begynne. Og gjerne også fortelle dem at for eksempel en banan fort kan bli kastet fordi den er brun utenpå, og så vise dem at den fortsatt er fin på innsiden, sier han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Annonse
Fokus på bærekraft
Rødseth var på besøk i Sjøflyhavna barnehage i forbindelse med Norlandia Quest, et årlig arrangement for alle barnehagene i Norlandia-konsernet knyttet til deres satsing på kunnskap og innovasjon.
Hvert år skal barnehagene fordype seg i ett tema over tid. I år er det fokus på FNs bærekraftsmål og Sjøflyhavna barnehage har valgt å ha ekstra fokus på bærekraftsmål nummer 12, som handler om ansvarlig forbruk og produksjon.
Havregrøtrester i brødet
Barnehagen har egen kokk som daglig tilbereder frokost, lunsj og ettermiddagsmat. Daglig leder Maria Soltvedt opplyser at de allerede har tatt en del grep for å kutte matsvinnet.
Blant annet brukes havregrøt som blir til overs fra frokosten som ingrediens i brød, mens gulrotskrell gratineres og blir til topping på supper.
– Vi har fokus på at vi skal kaste minst mulig mat. Under måltidene får barna forsyne seg selv, og vi snakker mye med dem om at de må regulerer hvor mye mat de tar på tallerkenen etter hvor sultne de er, sier Soltvedt.
Hun forteller at de også er opptatt av å la barna ta del i matlagingen.
– Vi tror de får mer lyst til å spise maten når de har vært med på å lage den, sier den daglige lederen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Veide matavfallet
I fjor hadde barnehagen et pilotprosjekt hvor de veide alt matavfallet sitt. Det førte til en bedre utnyttelse av matrester, ifølge Soltvedt.
– Etter at vi ble bevisst på hvor mye mat som ble kastet, klarte vi å redusere matsvinnet betraktelig. Planen er at vi skal begynne å veie matavfallet vårt igjen, og at vi skal ta barna med på denne prosessen, forteller hun.
Christer Rødseths tre tips til barnehager for å redusere matsvinnet:
Vis barna at man kan spise mat som ikke ser perfekt ut.
Ta kontakt med nærbutikken for å se om dere kan hjelpe dem med å bruke opp frukt og melk som butikken ellers ville ha kastet, men som fortsatt er spisbar.
Legg grønnsaker som har blitt litt slappe i isvann for å friske dem opp igjen: – Dette kan man gjøre med mange grønnsaker, for eksempel gulrøtter, sier Christer Rødseth.
– Hvis vi klarer å få med oss barnehagebarna på at det ikke er greit å kaste en brun banan eller spisbar mat generelt, er det veldig bra. Barna er fremtiden, sier Rødseth.