
Da foreldrene hørte om de økonomiske utfordringene, byttet de barnehage
Den lille menighetsbarnehagen hadde to avdelinger. Nå er den ene lagt ned.
Det er Smaalenenes Avis som forteller om Menighetsbarnehagen i Trøgstad as. Den har bestått av to avdelinger, Kirkestallen på Skjønhaug i Trøgstad med 34 barn og Kirkestua i Båstad med 18 barn.
Kirkestua har vært i drift siden 70-tallet, men 1. september var den historie, og fire ansatte i ulike brøkstillinger sagt opp.
– Da foreldrene hørte om den vanskelige økonomiske situasjonen, ble det mye usikkerhet. Da søkte de ungene sine over til den kommunale barnehagen i Båstad, sier styreleder Rita Østbye til barnehage.no.
Hun forteller at de nye reglene for utregning av driftstilskudd er en medvirkende årsak til nedleggelsen, i tillegg til økte utgifter som følge av pandemien og høyt sykefravær.
– Vi skjønte egentlig i januar at vi ikke kom til å klare å drifte mye lenger, vi hadde for store underskudd. Da tok vi også kontakt med kommunen med spørsmål om de ville ta over.
To barnehager = konsern
I og med at menigheten drev to barnehager, ble de ifølge de nye reglene regnet som konsern - og fikk dermed lavere tilskuddssatser enn enkeltstående barnehager. Indre Østfold kommune, der barnehagene ligger, er en av kommunene i landet med de aller laveste tilskuddssatsene for 2022.
Styret har både søkt om høyere tilskudd og kommunal overtagelse, uten å få medhold. Det er 14 kommunale og, etter denne nedleggelsen, 19 private barnehager i Indre Østfold.
– Vi hadde en rekke møter med kommunen, og først var det meningen de skulle ta over driften av begge barnehagene. Men i juli fikk vi kontrabeskjed. De ville ikke ta over likevel, sier Østbye, og forteller at det også har vært jobbet med å selge barnehagene til andre private aktører.
– Usikkerheten gjorde at foreldrene flyttet barna, og barnehagen ble tom.
Alltid non-profit
Østbye er styreleder i selskapet som eies av menighetsrådet i tidligere Trøgstad kommune, og tok over driften av barnehagene i 2020. Tidligere var Trøgstad kirkelige fellesråd eier, men etter at Trøgstad ble en del av storkommunen Indre Østfold ble strukturen endret.
– Vi er ferske som drivere, og skulle selvfølgelig ønske at vi hadde mulighet til å bygge opp egenkapital. Noe som blir umulig med regjeringens politikk. Jeg lurer på om de egentlig skjønner konsekvensen av reglene de har innført, sier hun, og fortsetter:
– Jeg skjønner at de vil hindre de store konsernene å tjene masse penger, noe jeg ikke skjønner er mulig akkurat nå, for noen. Vi har alltid vært non-profit og ført pengene tilbake til driften, og ikke tatt utbytte.
Nå har de begynt å selge inventaret fra den nedlagte barnehagen.
– Det er vi nødt til.
– Hvordan ser framtiden ut for Kirkestallen, den andre barnehagen deres?
– Det er en større barnehage, så det skal gå. Der får vi bemannet på en annen måte.