
Mest lest: Hva skjer i en barnehage når alarmen går, og bekymringsmeldingen kommer?
I saken som ble mest lest på barnehage.no i november forteller barnehageleder Anne Saksvik Buhaug i Brøset barnehage om hva som skjedde da barnehagen fikk bekymringsmelding fra foreldrene, og hvordan det ble en solid vekker.
Her er de ti mest leste sakene på barnehage.no i november:
1. – Det første som skjer, er at man går i forsvar. Det kan ikke være sant!
Hva skjer i en barnehage når alarmen går, og bekymringsmeldingen kommer? Barnehageleder Anne Saksvik Buhaug i Brøset barnehage i Trondheim opplevde akkurat det.
– Vi ble nødt til å dykke ned i hvem vi er, hva som er vår kultur, og hvordan vi jobber. Vi begynte å stille oss noen spørsmål som hvem er vi nå, da? Er vi en barnehage som ikke tar foreldrenes perspektiv på alvor? Har vi oversett signalene i barnegruppa? Hvordan har vårtr syn og våre holdninger til disse foreldrene preget oss over tid, slik at vi ikke har sett det som skjer med barna deres? Hvem er vi i møte med disse foreldrene, og hvem er vi i møte med barna deres? Ser vi alle barna? sier Buhaug.
I denne artikkelen kan du lese om hennes erfaringer.
2. Seks av åtte barn på småbarnsavdeling ble syke
Barnehage i Bodø holdt stengt fredag 29. november etter mistanke om utbrudd av Norovirus. Også to av de ansatte ble syke.
3. «Små barn skal ikke vekkes etter 30 minutter i barnehagen», skrev de på Facebook. – Så tok internett fyr!
Grete Helle og Tom Rune Fløgstad skapte stort engasjement da de rett før jul i fjor postet et innlegg om søvn i barnehagen.
– Vi postet det blant annet fordi vi har registrert at barnehageansatte vet alt for lite om søvnens betydning for barns utvikling, sier de.
4. – Min egen datter ble utsatt for time-out. Jeg byttet barnehage umiddelbart!
– Jeg har selv skrevet en masteroppgave hvor jeg blant annet har sett på bruken av time-out i barnehagen, og stort sett de fleste hadde et veldig reflektert forhold til dette. Det ble brukt i svært liten grad, og det var bare i ekstreme tilfeller. Imidlertid har jeg selv opplevd at min egen datter, som da var 1,5 år, ble utsatt for time-out (hvor hun ble plassert for seg selv). Dette var ingen etablert prosedyre i barnehagen, og var et enkelt innfall av en barnehageansatt – som ikke hadde lest en eneste atferdsanalytisk bok. Jeg byttet barnehage umiddelbart! skriver Kristian Aasdal-Hansen.
5. «I dag overhørte jeg et barn si til et annet: Hvis du går ut av den døra en gang til, så dreper jeg deg!»
«Vi har mye makt i kraft av å være voksen. Vi tolker også alt ut ifra vårt perspektiv: Voksen-perspektivet. Det er en fallgruve vi må være klar over når vi overhører barn bruke ord og uttrykk», skriver pedagogisk leder Ingeborg Gabrielsen.
6. – Overbeskyttelse skader barnas psykiske helse
Kan man lære noe av å ta fram igjen de gamle bøkene om Albert Åberg, spør artikkelforfatteren, som skriver om hvordan vi i stadig større grad overbeskytter barna.
7. Hvert eneste møte barn har med en voksen betyr noe
«Du får i retur de signalene du sender ut». Dette sitatet er hentet fra den amerikanske nevro-forskeren og psykiateren Bruce Perry. Den store forskjellen på voksne og barn er at det ALLTID er den voksne som er ansvarlig for relasjonenes kvalitet, skriver professor Ingrid Lund i denne kronikken.
8. Fem kommuner skal delta i pilotprosjekter for å gi barn et mer inkluderende og tilpasset tilbud
Utdanningsdirektoratet har på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet delt ut tre millioner kroner til fem kommuner som ønsker å prøve ut mer inkluderende og bedre tilpasset hjelp i skoler og barnehager.
9. Den lille, store skolestarteren!
«Trenger vi å bruke siste året i barnehagen på å øve på å sitte ved bordet og skrive bokstaver og tall? Nei vi kan leke oss igjennom dette verdifulle året,» skriver Marianne Haugeby.
10. Vikarbruk: Hvor mye koster et barn?
«Overlevelse i barnehagen, eller gode dager for barn. Og hva med de voksne?» spør Gerd Heen, barnehagelærer, norsklærer og pedagogisk veileder i vikarbyrået Alvens.