- Hvor lenge orker de ansatte arbeide under tidspress og mangel på tid til det enkelte barn? spør Trine Mæsel.

Skildringen fra «Løvebakken barnehage» ble mest lest i 2019

– Bemanningsnormen som kom i høst førte ikke til det store løftet barnehagene så sårt hadde behøvd, skrev Trine Mæsel i mai. Hennes beskrivelse av «en helt vanlig dag i Løvebakken barnehage» ble den mest leste saken på barnehage.no i året som gikk.

Publisert

2019 er historie og vi i barnehage.no-redaksjonen ønsker alle våre lesere et godt nytt år!

Under har vi listet opp de ti mest leste sakene på barnehage.no i året som gikk:

1. «Klokken nærmer seg 15.30 i Løvebakken barnehage en vanlig dag i mai»

«Jeg ser det er 15 barn igjen i dag også. Vil du jeg skal gå litt lenger?»

«Neida,» sier jeg. «Jeg tar med ungene ut; det er enklere å ha alle ute alene enn inne. Vi klarer oss vi!»

Jeg henter frem listen med navn, og begynner runden. Per Willy, Henrik og Liv Signe springer bort til meg og vil ha meg med på å spille fotball.

«Klart jeg vil!» svarer jeg. «Jeg må bare være sikker på hvor de andre barna er først, bare vent her ved fotballbanen, så kommer jeg så fort jeg kan!»

Borte ved lekehytta skjer det ett eller annet mellom Trond og Sylvi. De to har strevd mye med samspillet dem imellom i det siste. På vei dit blir Jan hentet av besteforeldrene.

– Bemanningsnormen som kom i høst førte ikke til det store løftet barnehagene så sårt hadde behøvd, skrev barnehageopprører og pedagogisk leder Trine Mæsel i mai.

Hennes beskrivelse av «en helt vanlig dag i Løvebakken barnehage» ble den mest leste artikkelen på barnehage.no i 2019.

Les hele debattinnlegget her.

2. «Små barn skal ikke vekkes etter 30 minutter i barnehagen», skrev de på Facebook. – Så tok internett fyr!

Rett før jul i fjor skapte Grete Helle og Tom Rune Fløgstad stort engasjement da de postet et innlegg om søvn i barnehagen.

– Vi postet det blant annet fordi vi har registrert at barnehageansatte vet alt for lite om søvnens betydning for barns utvikling, sier de.

Les artikkelen her.

3. Disse 248 barnehagene er foreldrene aller mest fornøyd med

I alt 248 barnehager oppnådde toppkarakterene 4,9 eller 5,0 i foreldreundersøkelsen til Utdanningsdirektoratet som ble publisert i januar i år.

Se hele lista her.

4. Barnefri - stjeler tid

«Ordet barnefri lager ikke lenger rød krøllstrek i skriveprogrammet Word. Det er blitt en del av dagligtalen,» skriver pedagog, kursholder og forfatter Inger-Lise Køltzow.

Les debattinnlegget her.

5. – Barn må lære å håndtere livet

Gjennom samtaler, aktivitet og relasjoner i hverdagssituasjoner kan barnehageansatte hjelpe barna for resten av livet, mener psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery.

– Vi må gjøre barna i stand til å håndtere dette livet. De har allerede verktøyene i seg, vi må bare hjelpe dem å ta dem i bruk, sa Montgomery da hun holdt foredrag under barnehagekonferansen «Livsmestring og helse» i regi av Utviklingsforum og Tromsø kommune i 2017.

Les artikkelen som fortsatt engasjerer her.

6. Voksne som kjefter på barn

«Det er aldri barnets ansvar å tåle det som skjer, det er de voksnes ansvar at det ikke skjer,» skriver Nina Mellem Wiig i denne kronikken.

Les hele artikkelen her.

7. En bønn til foreldre: Ikke bli sure når vi ringer

«Når vi ringer, er det ikke for å lette vår hverdag, og det er ikke for å plage foreldrene. Da er det etter at vi har nøye vurdert og diskutert hva som er best for barnet,» skriver Vanja Cecilie Aspenes.

Les debattinnlegget her.

8. – Jeg så nesten aldri noen engasjerte voksne som deltok i barnas lek

– Å fraskrive seg ansvar for hvordan et barn føler og ser på seg selv er veldig alvorlig. Kvalitet i barnehagen handler om verdighet og respekt for det enkelte barn. Barnehagelærere skal møte kritikk med åpenhet og faglige argumenter, skriver kronikkforfatteren.

Les artikkelen her.

9. «Hvordan sette grenser og samtidig vise kjærlighet for barnet ditt?»

Hva gjør du når barnet begynner å hyle i butikken, eller nekter å ta på seg klærne når det hentes i barnehagen?

Her er noen råd om grensesetting fra familieterapeut og pedagogisk leder Ida Angelsen.

Les artikkelen her.

10. Seksårsreformen 20 år etter: – Gi seksåringene førskolen tilbake

I juni 2017 rettet barnehage.no søkelyset mot Reform 97, 20 år etter at seksåringene ble sendt ut av barnehagen og inn i skolen. Dette resulterte i et enormt engasjement blant våre lesere.

Temaet skapte mye engasjement også i 2019.

– Konklusjonen ut fra det vi vet etter 20 år, er at Reform 97 ikke har hatt noen konsekvenser for barns læring i det hele tatt, sier pedagogikkprofessor Peder Haug i artikkelen som ble den tiende mest leste saken på barnehage.no i fjor.

Les artikkelen her.

Powered by Labrador CMS