Fagarbeider Kjetil Windsland og barna sjekker om det har kommet krabber i teinene de fikk fra Havforskningsinstituttet.Foto: Spangereid naturbarnehage
Fant ny krabbeart – fikk besøk av forskere
Da de var på tur i fjæra fant barn og ansatte i Spangereid naturbarnehage en asiatisk strandkrabbe som aldri før har blitt observert i Norge. – Krabber er nå et veldig populært tema, sier fagarbeider Kjetil Windsland.
Tirsdag 16. august var Spangereid naturbarnehage på tur i Kjerkevågen naturreservat i Lindenes kommune. Målet var å finne krabber de kunne studere.
– Vi går ofte ned til stranda for å lete etter krabber. Vi løfter på steiner og ser hva som skjuler seg under dem, forteller fagarbeider Kjetil Windsland.
Under en av steinene oppdaget han denne augustdagen en liten interessant krabat. Windsland skjønte raskt at dette var noe annet enn en vanlig strandkrabbe.
Denne typen krabbe hadde han aldri sett før.
– Jeg viste den til barna og den første kommentaren jeg fikk var: «Den var kul!» Samtalen som fulgte handlet om at både formen på skallet og klørne var litt annerledes på denne enn på de krabbene vi vanligvis finner, forteller fagarbeideren.
Første observasjon i Norge
Windsland tok en prat med styrer Anders Kaldheim om krabben de hadde funnet på turen.
– Vi ble enige om at vi burde ta noen gode bilder av den før vi slapp den ut igjen i sjøen sammen med de andre krabbene, forteller Windsland.
Han og Kaldheim lurte på om de hadde funnet en penselkrabbe (Hemigrapsus takanoi), en asiatisk strandkrabbe som for første gang ble observert i Norge sommeren 2020.
Via Facebook-siden til Havforskningsinstituttet kom de i kontakt med havforsker Vivian Husa.
Annonse
– Etter å ha studert bildene våre kunne hun fortelle at det ikke var en penselkrabbe vi hadde funnet, men en søsterart, forteller Anders Kaldheim.
Det viste seg å være en asiatisk strandkrabbe av typen Hemigrapsus sanguineus barnehagen hadde funnet. Og dette var første gang arten ble observert i Norge.
Nyheten ble først omtalt på Havforskningsinstituttets nettsider og senere i nasjonale og lokale medier.
Risiko for invasjon
På nettsidene til Havforskningsinstituttet omtales Hemigrapsus sanguineus som en høyrisiko-krabbe. Arten er nemlig vurdert til å ha svært høy risiko for invasjon siden den har stor formeringsevne.
«Den kan konkurrere med våre egne lokale strandkrabber om mat og territorium, og også påvirke andre lokale arter og økosystem negativt» skriver instituttet.
Ifølge Artsdatabanken hører den asiatiske strandkrabben hjemme i det nordlige Stillehavet. På 90-tallet dukket den opp i Europa i Le Havre-området i Frankrike.
Havforsker Vivian Husa er ikke veldig overrasket over at krabben nå er observert i Norge.
– Vi har nok ventet på denne, dessverre, da den tidligere har vært påvist langs hele vestkysten av Sverige, uttaler hun på Havforskningsinstituttets nettsider.
Asiatisk strandkrabbe (Hemigrapsus sanguineus):
Krabbens skjold varierer i farge fra grønn til lilla, orangebrun eller rødlig. Den har mørke bånd på beina og røde prikker på klørne.
Krabben er relativt lille, har et firkantet skjold med en bredde på omkring 3,5 til 4 cm. Særlige kjennetegn for krabben er tre pigger på siden av skjoldet samt at hannene har en bløt knoll i hver klosaks. Under hvert øye har asiatisk strandkrabbe en udelt og regelmessig «kant».
Siden funnet har barnehagen hatt tett kontakt med Havforskningsinstituttet, som også har sendt dem utstyr til forsøksfiske.
– Vi fikk ti krabbeteiner som vi satte ut på onsdag. På torsdag trakk vi dem sammen med to forskere fra instituttet, forteller Windsland.
Havforskerne hadde reist helt fra Bergen for å delta på forsøksfisket sammen med barna. De var nemlig på jakt etter individer til undersøkelser og videre forskning.
– Vi fikk mange vanlige strandkrabber i teinene, men ingen asiatisk strandkrabbe denne gangen, forteller Kaldheim.
– Vi satte jo ut igjen krabben vi fant i august. Det ligger i vår natur at vi «låner» dyrene litt for å studere dem. Vi behandler dem fint og så setter vi dem ut i sjøen etterpå. Forskerne skulle nok ønske at vi tok vare på krabben slik at de kunne studere den nærmere, legger han til.
Populært tema
Kaldheim forteller at krabber har vært et hett tema i barnehagen helt siden de fant den asiatiske strandkrabben under en stein i fjærekanten.
– I begynnelsen kalte vi den bare for den sjeldne krabben, men nå vet barna hva en asiatisk strandkrabbe er og de har lært seg å skille denne fra vanlig strandkrabbe. Vi har også snakket en del om hvorfor man ikke ønsker at denne krabbearten skal etablere seg her, fordi den kan ta mat fra andre krabber og påvirke artsmangfoldet, sier styreren.
Ifølge Kjetil Windsland har interessen for livet i havet og i fjæra økt de siste par ukene.
– Barna synes det er ekstra spennende å gå på oppdagelsestur i fjærekanten nå som de vet at det finnes ulike typer strandkrabber. Det blir nok mange turer langs stranda fremover. Vi kommer også til å sette ut krabbeteiner igjen for å følge litt med på utviklingen; om det etter hvert dukker opp flere asiatiske strandkrabber, sier han.