Det siste barnehageåret har de eldste barna i de sju Gnist-barnehagene i Ålesund vært en del av et helt spesielt prosjekt. Et år fylt av musikkopplevelser og mestring, der barna har fått oppleve gleden av samspill, komponering, innspilling av sin egen singel sammen med Robert Post og konsert med fullt band foran full sal.
– Det var rundt 650 foreldre, foresatte og søsken i salen. Den var helt fylt opp. Så ble lysene senket, og så kom Gnist-koret på scenen. Derfra og ut var det ren magi. Når du så hvordan ungene gnistret...
Samarbeid med festivalarrangør
Markeds- og informasjonssjef Børre Andreassen i Gnist Barnehager forteller om et prosjekt der skolestarterne virkelig har fått boltre seg.
Prosjektet Rockeringen er et samarbeid med arrangørselskapet Momentium, som blant annet står bak festivalene Ålesund Live, Sommerfesten på Giske, Jugendfest og Minijugend, som alle finner sted på Sunnmøre. Selskapet er også sentrale i driften av Ocean Sound Recordings på Giske, Øygardshallen på Giske, Terminalen Byscene og Molo Brew i Ålesund sentrum. Kickoff for prosjektet var allerede i fjor vår, da Gnist-koret var en del av Minijugend og fikk varme opp for Marcus og Martinus.
– Prosjektet startet med workshop i barnehagene i fjor høst, i samarbeid mellom vår egen musikkpedagog Siv Vang og artisten Robert Post. Gjennom hele prosjektet har de lagt vekt på rytme, fellesskap og kroppsbeherskelse, sier Andreassen.
FAKTA: GNIST BARNEHAGER
- Gnist Barnehager er en privat barnehagekjede med barnehager i Hordaland, Møre og Romsdal og Trøndelag. Startet driften av sin første barnehage i 2004 under navnet Grønmyr Barnehage.
- I dag består Gnist av 17 barnehager og har planer om å utvide konseptet til enda større deler av landet.
- Har i dag rundt 450 ansatte og 2000 barn i til sammen 17 barnehager.
Andre sentrale stikkord for prosjektet er kreativitet og samspill, sosial utvikling, vennskap og lek.
– Vi vet at musikk er en døråpner inn til menneskehjertet og med musikk skal vi bygge felleskap samtidig som det enkelte barn kjenner på trygghet og glede, sier prosjektleder Heidi Pedersen når hun beskriver Rockeringen.
At musikk har vært viktig for akkurat disse barnehagene, er ikke nytt: Gjennom de siste årene har Gnist-koret blitt et fenomen, og noe barna har kunnet se fram til å være en del av året før de skal begynne på skolen.
– Som med det meste annet starter det med initiativ og engasjement fra medarbeiderne våre. Musikkpedagogen vår har gjort en stor jobb for å dra dette i gang, og så har det utviklet seg derfra. De siste årene har vi hatt kulturhuset i Ålesund som arena for konserter, men dette er første året vi samarbeider med andre aktører, og at barna har fått være med på plateinnspilling, sier Andreassen.
Minifestival for barnehagene
Det var også første gang i år at barnehagene flyttet ut og la hele barnehagedagen til øya Giske. Der ble det arrangert nærmest en minifestival, der ungene puljevis var i studio for å spille inn singel, og der dagen kulminerte i konsert på kvelden.
– Det var en stor øvelse i logistikk, der til sammen 160 barn skulle ha en god opplevelse. Tanken var at i stedet for å ta barna ut av barnehagen, tok vi med barnehagen til Giske. De ansatte tok med seg alt de trengte, det ble gjort en risikovurdering, vi lagde en god plan for når barna skulle i studio, og det ble lagt til rette for både aktiviteter og hvile, sier Andreassen, som skryter av innsatsen de ansatte la ned.
– Det fløt veldig godt, og dagen gikk kjempefint. Når barna kom i studio, fikk de hilse på studiosjefen, og Robert Post - som etter hvert er blitt et kjent fjes for barna. Han fikk også noen rare spørsmål, som om han bodde der. Barna syntes det var så koselig i studio, med tepper på gulvene, sier han og ler.
Andreassen understreker at noe av det viktigste med dagen, var å sørge for at barna kom hjem med en god opplevelse - selv etter en lang dag.
– Vi lyktes med det viktigste, at barna skulle føle seg trygge, og oppleve mestring. Samarbeidet med Momentium har også fungert veldig bra hele veien. Her hadde de lagt opp til nærmest en festivallogistikk, men tilpasset barn. Ungene hadde blant annet sin egen lounge, der de fikk slappet litt av. Generalprøven gjorde at barna ble kjent med både scenen, lyd og lys - og musikerne i bandet, sier Andreassen.
Spellemann-vinner
Gnist-sangen som ble spilt inn, har Robert Fylling, med artistnavnet Robert Post, komponert i samarbeid med barna i løpet av prosjektperioden. Når den er ferdig produsert skal den gis i gave til foreldrene.
Musikeren slo gjennom med sitt selvtitulerte debutalbum i 2005, og året etter vant han Spellemannsprisen både som Årets mannlige artist og for Beste video med låta Got None. Han ga ut sin foreløpig siste plate i 2013.
Rockeringen-prosjektet ble avsluttet med dagen på Giske i forrige uke. Nå evalueres prosjektet.
– Vi kommer til å fortsette med Rockeringen, men omfang og nivå er noe vi vurderer hele veien. At et slikt prosjekt blir vellykket, fordrer at både barna, foreldrene og de ansatte er helhjertet med på det. Samtidig må barnehagesektoren ha rammevilkår og muligheter til å kunne gjennomføre slike prosjekter. Jeg håper det vil være rom for det også i framtiden; det er noe som virkelig kommer barna til gode, sier Børre Andreassen.
Det er i alt 17 Gnist-barnehager, og denne uken passerte kjeden en milepæl da de passerte 2000 barn.
– Vi er en allmennpedagogisk barnehage, og skal ikke drive med ulike nisjer. Men det skal være rom for å gjøre ulike prosjekter, så lenge det er en interesse og en god plan bak. Så kan man ta det skritt for skritt. Rommet til en barnehage trenger ikke begrenses til bare den fysiske barnehagen - det ligger store muligheter der ute, sier han, før han avslutter:
– Jeg ønsker at foreldrene skal se at dette er mer enn et stunt. Det ligger mer bak enn som så. Det ligger litt i kulturen vår at vi er gode til å planlegge og organisere, og ikke minst det store engasjementet til de ansatte. Prosjektet sier litt om hva man kan få til med et slikt engasjement.