Styrer Margareth Olsen i Molkeholen barnehage på Madla i Stavanger måte håndtere en sjelden utfordring mandag denne uka. Foto: privat
Margareth skjønte lite da flere tusen bier slo seg ned i barnehagen
- Barna var veldig opptatt av at biene likte seg på lekeplassen deres og at de var fulle av honning – og at honning er godt, sier barnehagestyrer Margareth Olsen etter det litt uventede besøket.
Denne uka startet litt annerledes enn vanlig i Molkeholen barnehage på Madla i Stavanger. I løpet av helga hadde barnehagen fått gjester. Ganske mange gjester. Trolig mellom 2.000 og 3.000 gjester.
- Vi går en kontrollrunde på området hver morgen for å sjekke at miljøet er sikkert før vi slipper barna ut. Det er for å sikre at barna ikke kommer i kontakt med alt fra snusposer, sigarettsneiper og hundebæsj til sprøyter. Da en av de ansatte var ute på runden mandag morgen, kom hun tilbake og sa at hun trodde først at det lå et teppe i en av buskene, men når hun så nærmere lurte hun på om det var et bol sier styrer Margareth Olsen til barnehage.no.
Da styreren selv gikk med for å sjekke, så hun at det var en gedigen sverm med veps eller bier. Det var knapt til å tro.
- Selv ikke i vår villeste fantasi kunne vi skjønne at så mange bier kunne lande ned der, sier Margareth Olsen.
Umiddelbart stengte vi av uteområdet hvor den store svermen befant seg og sjekket om det fantes barn i barnehagen som var hyperallergiske mot stikk fra bier. Det var det ikke.
Vi vet jo at bier er fredet. Samtidig hadde de slått seg ned i et lekemiljø, og vår hovedoppgave er å ivareta barna.
Margareth Olsen, styrer i Molkeholen barnehage
- Biene så ut til å holde seg i ro, men vi visste ikke hvor mye de ville bli berørt av at det kom masse barn ut for å leke så vi fant det tryggest å stenge av den delen av uteområdet hvor den store svermen befant seg, sier Margareth Olsen.
Fikk et dilemma
Hun tok så kontakt med vaktmester tilknyttet Stavanger kommune for å spørre hva hun skulle gjøre. Vaktmesteren kom og så – og tok kontakt med Rentokil, som driver med skadedyrbekjemping.
Annonse
En mann fra Rentokil kom til stedet og bekreftet at det var bier. Det ga barnehagestyreren et dilemma.
- Vi vet jo at bier er fredet. Samtidig hadde de slått seg ned i et lekemiljø, og vår hovedoppgave er å ivareta barna. Det ble enighet mellom Rentokil og vaktmesteren om at de måtte finne en løsning på dette og finne et nytt hjem for dem, og at de eventuelt måtte vurdere å avlive dem. Det siste kjentes ikke helt greit, for verden trenger jo bier, sier Margareth Olsen. Hun startet da jobben med å komme i kontakt med Norsk birøkterlag.
Fantastisk opplevelse
Etter hvert kom de i kontakt med en lokal birøkter som ville komme for å fange insektene. Men da de igjen skulle gå og se til bisvermen rundt klokka 15.10 samme ettermiddag, var den vekk.
- Stavanger Aftenblad hadde vært her for å skrive om saken, og de hadde en artikkel ute på nett. Jeg så på kvelden i et av kommentarfeltet der at noen hadde observert at svermen fløy over hustakene. Det magiske øyeblikket da svermen tok av gårde, skulle vi veldig gjerne ha fått oppleve, sier barnehagestyreren.
For både store og små i barnehagen ble besøket uansett en fantastisk opplevelse og en kilde til læring. Noen av barna fikk lov til å komme tett innpå svermen mens den hang i buska.
- Barna var veldig opptatt av at biene likte seg på lekeplassen deres og at de var fulle av honning – og at honning er godt, sier Margareth Olsen.
Selv er hun veldig glad for at biene tok ansvar selv for å finne et annet sted å bo.
- Vi har fått høre at det ikke er sikkert at de klarer seg over vinteren hvis de ikke bor i en bikube. Men samtidig tenker jeg at de får i hvert fall en god sommer og at nå er det opp til naturen å avgjøre deres skjebne, sier styreren.
Kan komme flere
Leder i Jæren birøkterlag, Georg Grødheim, sier til barnehage.no at det ikke er han som har antydet at antallet bier i barnehagen var mellom 2000 og 3000. Men:
- Slik jeg ser det på bildene, er det ikke et urealistisk antall, men det kan også være enda flere. Det ser ut som en helt middels stor sverm, sier Grødheim.
Han sier at biene har fått med seg en dronning og rømt fra en kube. Mens de har oppholdt seg i barnehagen, har de hatt «utespeidere» i felten for å finne et nytt egnet bosted. Når disse har kommet tilbake, har de fått med seg resten av svermen.
Dette var første gangen at denne barnehagen fikk en slik bisverm på besøk. Men det behøver ifølge Georg Grødheim ikke å være siste gang - selv om det ikke er helt dagligdags med bisvermer på rømmen.
- Biene setter fra seg luktstoff der de har vært, og den lukta tiltrekker seg nye bisvermer. Så da er det ikke umulig at det kan komme en annen bisverm dit en gang senere i sommer, eller kanskje til neste år, sier Grødheim.