– Arten er ikke tidligere registrert nord for Trondheim, sier biolog Hanna Hagen Bjørgaas.

Fikk gresshoppa «Grønilla» på besøk: – Skal ikke være så langt nord

– Barna var i ekstase etter funnet og laget en liten historie om hva de tror gresshoppa gjorde her, forteller Gro Tronrud i Lillevollen barnehage i Bodø.

Publisert

Det var et av barna som oppdaget det store insektet som skulle vise seg å være en grønn løvgresshoppe.

– Den sto øverst på klatrestativet vårt, forteller Tronrud som er pedagogisk leder i Bodø-barnehagen.

– Vi tok gresshoppa forsiktig i hendene, puttet den i et glass og fikk studert den på nært hold. Det var stas for både barn og ansatte, legger hun til.

– Ikke nord for Trondheim

Grønn løvgresshoppe er en av de største gresshoppeartene i Norge. Den er forholdsvis vanlig på det sentrale Østlandet og langs Sørlandskysten, ifølge Artsdatabanken.

I Nord-Norge derimot, er den et svært uvanlig syn, forteller biolog Hanna Hagen Bjørgaas som er stipendiat ved Nord Universitet.

– Ifølge artsobservasjoner lever den ikke så langt nord. Arten er ikke tidligere registrert nord for Trondheim, sier hun.

– Hvordan tror du den kom seg til Bodø?

– Da jeg fikk høre om funnet til barnehagen tok jeg kontakt med innsektsekspert Arne Fjellberg. Han mener gresshoppa sannsynligvis ikke har kommet hit for egen maskin, men kan ha kommet med en lastekonteiner på en båt.

Gresshoppa tok seg en hvil på barnehagens klatrestativ.

– Kan gjøre en forskjell

Bjørgaas roser barn og ansatte i Lillevollen barnehage for sitt oppmerksomme blikk:

– Hvis gresshoppa hadde landet i et kontorlandskap eller utenfor et kjøpesenter hadde den mest sannsynlig ikke blitt oppdaget.

Hun peker på at norske barnehager er mye ute og at de ansatte er gode på å følge opp barnas naturlige nysgjerrighet over det de oppdager ute i naturen. Dette kan også være til hjelp for forskerne, mener Bjørgaas.

– Barnehagene kan gjøre en forskjell ved å være oppmerksomme på naturen som omgir oss, spesielt i disse klimaendringstider. For vi vet jo ikke. Det kan også være at gresshoppa kom nordover fordi klimaet endrer seg og det blir varmere. Det er viktig at noen fanger opp slike unormaliteter og dokumenterer dem, sier hun.

Grønilla gresshoppe

Den grønne gjesten ble oppdaget i slutten av september, forteller Gro Tronrud.

– Barna var helt i ekstase over funnet. De syntes dette var kjempeartig.

Gresshoppa ble sluppet ut i naturen igjen før de fikk vite at de hadde gjort en så sjelden oppdagelse, opplyser den pedagogiske lederen.

– Vi er opptatt av å lære barna at vi må være forsiktige med insektene vi fanger og studerer. Vi setter dem alltid tilbake i naturen. Dette gjaldt også gresshoppa. Vi satte den ut i et tre bak barnehagen.

Hun opplyser at de i ettertid har googlet grønn løvgresshoppe og funnet frem mange bilder samt informasjon om arten.

– Vi har hatt et lite prosjekt om gresshopper. Barna har også laget en historie om hva de tror Grønilla gresshoppe, som de kalte den, gjorde her. Hvorfor kom den akkurat hit, og hvor kom den fra?

Her er barnas teori:

Grønilla syntes det var for varmt i Syden. Og hun ville møte noen nye venner. Hun ville se et nytt land.

I Bodø lette hun etter mat og hun ville oppleve litt annet vær. Hun drakk masse godt vann fra elva. Hun lette etter vennen sin. Hun ville dra på stranda. Det var varmt. Hun trodde hun var i Syden.

Da Gro og Katja slapp Grønilla fri, begynte hun å lete etter mammaen sin og vennene. Hun var veldig redd, men så fant hun poteter og gulrøtter. Men, hun hadde mest lyst på sukkerspinn. Hun måtte finne et tivoli, så derfor dro hun tilbake til Syden!

I Syden møtte hun familie, venner, mat og klærne sine.

Grønn løvgresshoppe:

Grønn løvgresshoppe er en av de største gresshoppeartene som lever i Norge. Kroppen er grønn med en brun lengdestripe fra hodet, over ryggskjoldet og utover vingene.

Arten er forholdsvis vanlig på det sentrale Østlandet og langs hele Sørlandskysten. Den er utbredt over det meste av Europa fra Middelhavet nord til de sørlige deler av Skandinavia. Østover til Sibir. Spredt i Nord-Afrika.

Arten holder til på frodige enger, i buskvegetasjon, skogbryn, hager, parker, samt åpen skog. Den kan også være meget vanlig langs veikanter. De voksne oppholder seg gjerne et stykke opp i vegetasjonen, hvor de kan sitte i tretopper eller i toppen av tistler og burot, eller i tornekratt. De er godt kamuflert og kan være svært vanskelige å få øye på. Nymfene holder gjerne til lavere i vegetasjonen.

Eggene bores ned i jord eller sand, gjerne innimellom røtter, og klekker om våren etter to eller flere overvintringer. De kan overvintre opptil syv ganger.

Både nymfer og voksne spiser både planteføde, som kløver og løvetann, og andre insekter inkludert andre gresshopper. Nymfene spiser i tillegg pollen.

Den voksne kan bite meget hardt.

(Kilde: Artsdatabanken.no)

Powered by Labrador CMS