Insekter og sansekalender er stikkord for de to prosjektene som stakk av med Forskerfrøprisen for 2020.Foto: Espira Kniveåsen barnehage / Bratsberg FUS kulturbarnehage
– Det er tydelig at personalet har hatt småbarns måte å oppleve og utforske verden på i tankene
Bratsberg FUS kulturbarnehage i Trondheim og Espira Kniveåsen barnehage i Drammen er vinnere av Forskerfrøprisen 2020.
Prisen deles årlig ut av Naturfagssenteret til to barnehager som viser god evne til å stimulere til naturfaglig utforskning, ivaretar barnas nysgjerrighet og undring, og tar utgangspunkt i biologi, kjemi, fysikk, astronomi, geologi eller bærekraftig utvikling i barnehagen.
– I år var det 14 innsendte bidrag, og vi har sett mye forskjellig. For å nevne noe; dinosaurlekelandskap med lydeffekter, egenlaget verdensrom, bondegårdslekemiljø, dyrlegerom. Det har vært forskning på edelkreps, kattugla, kubæsj og solsikker, fortalte Camilla Blikstad Halstvedt ved Høgskolen i Østfold da hun tirsdag delte ut Forskerfrøprisen under den digitale konferansen Forskerfrø 2021.
Halstvedt som har sittet i juryen sammen med pedagogisk leder Rikke Messel i Rodeløkka barnehage, kunne fortelle at de har hatt en vanskelig jobb med å plukke ut to vinnere.
– Det er flere som veldig gjerne skulle vært løftet frem som eksempler på at man jobber godt med naturfag og utforskende arbeid i barnehagene, sa hun.
Insektenes hemmeligheter
Avdeling Polarstjernen i Espira Kniveåsen barnehage i Drammen mottok Forskerfrøprisen 2020 for sitt insektsprosjekt.
Kan omsorg for innsekter skapes gjennom relasjon, kunnskap og forståelse?
Med utgangspunkt i barneboka «Insektenes hemmeligheter» av Anne Sverdrup-Thygeson fikk barna lære om insekter i samlingsstund, for så å utforske nærområdet og barnehagen på jakt etter innsekter, bygge insektshotell, bruke bestemmelsesduk og tegne og male insekter.
Barnas spørsmål spilte hele veien en viktig rolle for hvilken retning utforskningen av insektene tok:
Hva foregår inne på insektshotellet? Hvorfor er insektene viktige? Hvor er insektene om vinteren?
Annonse
– Barna ble etter hvert mer opptatt av, fikk økt kunnskap om, mer empati for og omsorg overfor insekter. Vi i juryen synes dette prosjektet hadde en spesielt fin helhet og sammenheng. Det viser at arbeid med relasjon, kunnskap og forståelse bidrar til holdningsendring. En eksemplarisk måte å jobbe med bærekraftig utvikling i barnehagen på, er det også, sa jurymedlem Halstvedt da hun annonserte vinnerne.
Pedagogisk leder i Espira Kniveåsen barnehage, Rolf Ramberg, sier det er svært motiverende å få en slik anerkjennelse.
- Slike prosjekter er en spennende måte å implementere realfaglig arbeid på i barnehagen for både store og små, og ikke minst veldig lærerikt og gøy. At en jury bestående av kompetansepersoner mener at vi gjennomfører prosjektarbeid på en så god måte at vi fortjener Forskerfrøprisen, gjør oss både stolte og takknemlige, sier han.
Laget sansekalender
Avdeling Svanesjøen i Bratsberg FUS kulturbarnehage i Trondheim, ble tildelt Forskerfrøprisen for et prosjekt som gikk ut på å lage en annerledes adventskalender for toåringene på avdelingen – en kreativ sansekalender.
Diverse julematerialer ble puttet i hvert sitt syltetøyglass og barna fikk utforske ved at personalet la til rette for variete sanseopplevelser hver dag.
Nellikspiker, klementinskall, grønnsåpe, safran, rødkål, granbar og mange andre typiske julematerialer ble utforsket nøye ved å lukte, kjenne, noen ganger smake, høre, og ved å bruke forstørrelsesglass og mikroskop for å se nærmere på spennende detaljer.
Materialene som etter hvert kom frem i kalenderen fikk stå fremme i hele desember slik at barna kunne fortsette å utforske dem på eget initiativ.
– Det hele ble utførlig dokumentert gjennom flotte bilder. Noen ble også hengt opp slik at barna hadde mulighet til å skape videre refleksjoner sammen med personalet eller med foreldrene sine. Det er tydelig at personalet har hatt småbarns måte å oppleve og utforske verden på i tankene. Gjennom hver eneste luke i sansekalenderen la personalet til rette for at barna skulle få mange varierte sanseopplevelser, sa jurymedlem Halstvedt under prisutdelingen.
Elisabeth Valø Johansen og Robin Jarulf Settli i Bratsberg FUS kulturbarnehage synes det er fantastisk og surrealistisk å vinne Forskerfrøprisen 2020.
– Vi har jo lekt med tanken «hva om vi vinner?», men hadde aldri forestilt oss at det kom til å skje. Å kunne ha «forskerbrillene» på og undre seg sammen med barna er noe vi trives veldig godt med. Da blir det ekstra stas at vår forskning og refleksjoner blir verdsatt av flere! sier de.
Om Forskerfrøprisen
Prisen tildeles barnehager som gjennom bilder og skriftlig beskrivelse dokumenterer en av følgende; en situasjon av naturfaglig karakter fra barns spontane og utforskende lek, eller et planlagt og systematisk prosjekt ledet av de voksne i barnehagen og som inkluderer barns medvirkning.
Premien er selvvalgt utstyr til naturfaglig arbeid i barnehagen til en verdi av 10.000 kroner.