Avvergingsplikten: Mange skjønner innholdet, men få kjenner plikten
Mishandling i nære relasjoner, vold og seksuelle overgrep mot barn er bare noe av det alle har en lovpålagt plikt til å avverge at skjer. Men det er det ikke alle som er klar over.
Mange skjønner innholdet, men få kjenner til plikten. Slik kan en undersøkelse gjennomført for plikt.no i fjor høst oppsummeres.
Mishandling i nære relasjoner, vold og seksuelle overgrep mot barn er bare noe av det alle har en lovpålagt plikt til å avverge at skjer. Plikten er tydelig beskrevet i straffeloven, og krever at du gjør noe så snart du får kunnskap om at handlingen vil skje, eller tror at det er mest sannsynlig at handlingen vil skje.
I 2019 lanserte Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) kampanjen og nettsiden plikt.no, og i år forsetter kampanjen.
– Var det opp til oss ville vi alltid hatt avvergingsplikten på agendaen og drevet opplysning rundt den, sier Thorbjørn Laundal, kommunikasjonssjef i NKVTS til barnehage.no.
Mange vet
– Vi ser gjennom undersøkelsen at mange vet hva de skal gjøre hvis de står i en tydelig situasjon. Men når man kun spør om begrepet «avvergingsplikt», så vet de ikke at det er en lov eller hva som ligger i den. Men jeg tror ikke at flesteparten melder fra på grunn av en lovbestemmelse. Det handler mer om samvittighet, kultur og oppdragelse, sier Laundal.
– Hvorfor tror du det er slik?
– Vi har heldigvis vokst opp i et samfunn som har litt normer og en kultur for å bry seg og være til stede. For hva er det verste som kan skje, hvis du tar grep og melder fra? Jo, at du tar feil. Og i slike saker er det bedre å ta feil, enn at det skal skje noe vondt, sier han.
Ønsker mer informasjon
Mange som jobber i barnehage kjenner godt til opplysningsplikten, men kanskje ikke alle har reflektert like mye over avvergingsplikten. Undersøkelsen viste at 60 prosent av ansatte innenfor helse, oppvekst og utdanning ville vite mer.
– Hvorfor tror du at mange etterspør mer informasjon?
– Noe av årsaken er nok at vi tidligere ikke har informert så mye, og brukt midler for å bygge kjennskap og kunnskap rundt det. Det er en krystallklar plikt, men man skal avveie hva man skal gjøre, sier Laundal.
Utfordrende
For ansatte i barnehager kan det være utfordrende å balansere mellom plikter man har som yrkesutøver, og om man skal tie eller tale. Avveiningene kan være mange, og kunnskap om handlingsalternativer og ulike plikter er derfor viktig å kjenne til. På nettstedet plikt.no er det mye informasjon om selve avvergingsplikten, både for privatpersoner og fagpersoner.
– Det som er viktig, spesielt for folk som jobber med mennesker, er å vite at avvergingsplikten går foran taushetsplikten. Får man informasjon i en taushetsbelagt situasjon, så trumfer avvergingsplikten taushetsplikten, sier han.