– Vi fortsetter å gjøre mange av de tingene som er viktige i barnehagen ellers, bare at vi nå gjør dem på en litt annen måte, sier Jørgen Kjørven i Småtjern naturbarnehage.

Stengt barnehage: Nå drar de ansatte hjem til barna i stedet

Da barnehagene ble stengt, ville de ansatte i Småtjern naturbarnehage opprettholde kontakten med barna. Ved hjelp av god planlegging og med godkjenning fra kommuneoverlegen, bidrar barnehagen til at hverdagen blir så normal som mulig.

Publisert

Mange små og store har fått en ganske annerledes hverdag etter at det ble besluttet at alle barnehager i landet må holde stengt på grunn av koronavirus-utbruddet.

Den umiddelbare tanken til barnehageeier og styrer Jørgen Kjørven var at han måtte finne en måte å opprettholde kontakten mellom barnehagen og barna på, selv om barna ikke kan være fysisk til stede lenger.

«Det er en rar opplevelse å skulle drive barnehage nå om dagen. Samtidig tror vi det er viktig at vi opprettholder en liten grad av normalitet. Under finner dere vårt bidrag for å gjøre hverdagen litt bedre for ungene som ikke lenger får vært sammen med gode venner, og vi håper det kan bidra til at det blir litt lettere å «holde seg hjemme»!» skrev han på barnehagens Facebook-side søndag 15. mars.

Bidraget som nevnes i Facebook-innlegget går blant annet ut på at barnehagens ansatte leverer utstyr til barnehagebarna – som de kan holde på med når de nå må være hjemme.

– Dette tilbudet handler egentlig ikke om det vi deler ut. Det handler om å få en mulighet til å komme ut og si til barna og foreldrene deres at barnehagen fortsatt er der, og at vi fortsetter med det vi driver med til vanlig også i denne perioden, sier Kjørven til barnehage.no.

– Vi ønsker å bidra til at overgangen fra å gå i barnehagen hver dag til å plutselig bare skulle være hjemme, ikke oppleves så brå, fortsetter han.

– Fin mulighet til å slå av en prat

Eier og styrer i Småtjern naturbarnehage, Jørgen Kjørven.

Mandag satte Kjørven og kollegene seg i hver sin bil og dro ut for å levere tegnebøker og poser fylt med leire til barnehagebarna. Til sammen dro de ut til 22 familier.

– Vi gjør dette først og fremst for å kunne opprettholde kontakten med barn og foreldre gjennom denne spesielle tiden. Når vi leverer materialene har vi en fin mulighet til å slå av en prat med barna. Foreldrene kan også spørre om hjelp hvis de har behov for det, sier han.

– Onsdag dro vi ut på ny, og vi fikk se hva barna hadde laget av leiren. Samtidig delte vi ut ull som de kan tove, hvis de har lyst, forteller Kjørven.

Han understreker at det er barna og foreldrene selv som bestemmer om de ønsker å motta og å bruke materialene de får utdelt.

– Ønsket vårt er å bidra med noen aktiviteter barna har erfaring med fra før og som de kan mestre på egenhånd, for vi vil ikke gi foreldrene ekstraarbeid, sier Kjørven.

– Må ha gode rutiner

Barnehagestyreren understreker at man ikke bør starte opp et slikt tilbud uten å ha gode og nøye gjennomtenkte rutiner på plass først.

– Vi begynte allerede forrige fredag med å lage rutiner for hvordan vi skulle håndtere materialene vi deler ut og gjennomføre avleveringen, opplyser Kjørven.

– Jeg har også vært i kontakt med barnehagefaglig rådgiver i kommunen og kommuneoverlegen. Alle rutinene ble klarert og godkjent av kommuneoverlegen før vi dro ut på mandag. Hvis ikke hadde vi ikke kunnet gjøre dette, forteller han.

Andre barnehager kan eventuelt kontakte oss og få våre rutiner, så kan de sendes til kommunelegen for godkjenning eller revidering.

Dersom andre barnehager vurderer å gjøre noe lignende, bør de utarbeide gode rutiner og få dem godkjent av kommuneoverlegen i sin kommune før de setter i gang, råder Kjørven.

– Andre barnehager kan eventuelt kontakte oss og få våre rutiner, så kan de sendes til kommunelegen for godkjenning eller revidering. Det er viktig at vi ikke bryr helsetjenesten mer enn nødvendig i disse tider, sier han.

Nøye med hygienen

– Hvordan fungerer disse avleveringene hos familiene rent praktisk?

– Materialer vi tar med fra barnehagen er ting som er innpakket og aldri har vært åpnet, eller som har stått urørt så lenge at det ikke kan være virus på det. Vi desinfiserer også det som har vært åpnet. Før vi pakker materialene tar vi på oss engangshansker, og vi er nøye med håndvask både før vi går inn i barnehagen, mens vi er i barnehagen og etter at vi har vært i barnehagen. Vi har de samme rutinene for håndhygiene i bilen, forteller Kjørven.

– Når vi er fremme ved barnas hjem setter vi pakken utenfor døra. På forhånd har vi pratet med både barna og foreldrene, slik at de vet hva de skal gjøre når vi kommer. Vi trekker oss unna døra. Så kommer barna enten i vinduet eller i døråpningen og vi kan slå av en prat med dem mens vi holder oss et par meter unna, forteller han.

Er barnet ute når den ansatte kommer, sørger man for å holde en avstand på minimum tre meter, forteller barnehagestyreren.

– Barna synes nok det er litt rart å måtte holde så god avstand til oss, men de er veldig lydhøre og flinke til å følge denne regelen, sier Kjørven.

– Vi overdriver rådet fra helsemyndighetene om å holde én meters avstand fra hverandre og legger på et par meter. Barna synes nok det er litt rart å måtte holde så god avstand til oss, men de er veldig lydhøre og flinke til å følge denne regelen, sier Kjørven.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Leser eventyr på YouTube

Barnehagestyreren forteller at de også oppfordrer barn og foreldre til å ta kontakt med barnehagen både på FaceTime, Skype og Snapchat.

– Vi oppfordrer samtidig foreldrene til å legge til rette for at barna kan kommunisere med hverandre i digitale kanaler. Ønsket vårt er å bevare fellesskapet gjennom denne perioden, sier Kjørven.

Nylig ble det opprettet en lukket YouTube-kanal for barnehagen, der det blant annet legges ut videoer av de ansatte som forteller eventyr barna kjenner fra før.

– Fremover skal vi lese inn en del bøker barna er godt kjent med, sier Kjørven, og legger til:

– Vi fortsetter å gjøre mange av de tingene som er viktige i barnehagen ellers, bare at vi nå gjør dem på en litt annen måte.

Gode tilbakemeldinger

– Hvordan har disse tilbudene blitt tatt imot av barn og foreldre?

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra både foreldrene og barna. Jeg tror mange synes det er fint å ha noen å prate med i denne perioden. Barna ringer og FaceTimer, og vi får tilsendt filmsnutter fra foreldrene som viser at barna holder på med materialene vi har levert ut, sier Kjørven.

Han mener det er viktig å legge til rette for god kontakt mellom barnehage og hjem i perioden barnehagene må holde stengt.

– Vi vet jo ikke hvor lenge dette vil vare. Kanskje må barnehagene holde stengt i mer enn 14 dager, og da er det viktig at vi ivaretar familiene. Forhåpentligvis kan vi med de sosiale tiltakene vi har satt i gang, bidra til å holde humøret oppe og gjøre det litt lettere for barna og familiene i tiden de må holde seg hjemme, sier han.

Veiledning og tips til aktiviteter

Det var avisa Hadeland som først omtalte denne saken. (Krever innlogging)

Til avisa bekrefter barnehagefaglig rådgiver Mette Grønmyr i Lunner kommune, at Kjørven har holdt henne løpende oppdatert om hvordan de ønsker å opprettholde kontakten med barna nå som barnehagen er stengt.

– Jeg tenker at alle barnehager bør ha et fokus på både veiledning av foreldre, tips til aktiviteter, samt kommunisere ut til foreldre og barna at det er mulig å ta kontakt om det er et ønske, skriver Grønmyr i en e-post til avisa Hadeland.

Om andre barnehager i kommunen ønsker å gjøre noe tilsvarende som Småtjern naturbarnehage, er det avgjørende at kommuneoverlegen godkjenner opplegget sett fra et smittevernhensyn, skriver Grønmyr videre til avisa.

Powered by Labrador CMS