Arendal kommune må spare penger og bystyret har besluttet å kutte i antall telletidspunkter.

– Jeg forstår at det må kuttes, men her har kuttet gått for langt

Bystyret i Arendal har vedtatt å gå fra fire til ett telletidspunkt i året. Opposisjonen reagerer.

Publisert Sist oppdatert

Fra og med neste år blir det ett barnehageopptak i året i Arendal. Dermed kan det bli vanskeligere å få barnehageplass for familier med behov for, men ikke formelt krav på plass, skriver Agderposten.

Frem til i dag har Arendal hatt ett hovedopptak i august, samt supplerende opptak og tellinger i januar, september og desember. Det blir det altså slutt på nå.

Fremover skal tilskudd til hver enkelt barnehage vedtas med bakgrunn i antall barn, barnas alder og oppholdstid som er rapportert inn per 15. desember.

Endringen gjøres for å spare nærmere 18 millioner kroner.

«De samfunnsøkonomiske konsekvensene som følge av forslaget må sees i sammenheng, og vurderes opp mot kommunens alvorlige økonomiske situasjon. Kommunen gir i dag tilskudd for flere barn uten rett til barnehageplass. Det er et attraktivt og godt tilbud med mange fordeler for foreldre, barnehager, barn, tjenester og kommune, men det er ikke lovpålagt. Kommunedirektøren foreslår å forholde seg til minstekravet i loven for fremtidige vedtak om tilskudd. Sektoren kan gjøre nødvendige innsparinger ved dette tiltaket» står det i saksfremlegget til kommunedirektøren.

Bystyret behandlet saken torsdag i forrige uke. Posisjonspartiene Ap, Venstre, SV, Sp og Helsepartiet stilte seg bak administrasjonens forslag og fikk flertall for ett telletidspunkt, med støtte fra Rødt.

Det ble samtidig besluttet at ordningen skal evalueres etter ett år.

– Går for langt

Forslaget om å gå fra fire til ett telletidspunkt har møtt kritikk fra både barnefamilier som bekymrer seg for redusert fleksibilitet, barnehager som frykter at endringen i verste fall kan føre til nedbemanninger, og den politiske opposisjonen i Arendal.

FrPs Andreas Arff mener god fleksibilitet i barnehageopptaket har vært viktig for kommunens attraktivitet, og at vedtaket derfor er et feilgrep.

– Jeg er bekymret for at det er en del barnefamilier som nå vil velge andre kommuner å bosette seg i. Vi har tomme barnehageplasser og skoleplasser i kommunen i dag som vi trenger å fylle opp. Da tror vi at dette grepet blir veldig feil. Vi forstår at det er en krevende økonomisk tid og at man må ta noen kutt, men her går kuttet for langt, sa han under bystyremøtet.

Høyre, FrP, Pensjonistpartiet og KrF foreslo å heller gå ned til to telletidspunkter – noe som ville gitt en innsparing på om lag syv millioner kroner. De fikk altså ikke med seg flertallet på dette.

Må spare

Aps Steinar Ostermann forsvarte vedtaket med at det vil gi store innsparinger for kommunen.

– Dette er et betydelig beløp. Kanskje noe i retning av 10-15 prosent av de nedskjæringene vi vil måtte gjøre neste år. Da kan vi ikke unnlate seriøst å vurdere dette, sa han da bystyret behandlet saken.

Posisjonspartiene understreket under møtet at det heller ikke fra deres side var ønskelig å redusere antall telletidspunkter, og at de derfor ønsker å gå tilbake til fire telletidspunkter når økonomien tillater det.

Bystyrets vedtak

1. Arendal bystyre vedtar opphevelse av lokale retningslinjer pkt. 4 «telling av barn» fastsatt 1.1.2020. En opphevelse innebærer at telletidspunktet reduseres til en gang i året. Tilskudd vedtas med bakgrunn av antall barn, barnas alder og oppholdstid som er rapportert inn pr. 15. desember.

2. Endringen iverksettes for budsjettåret 2025.

3. Bystyret vil følge utviklingen og så snart kommunens økonomi tillater vil vi legge til rette for gjeninnføring av 4 telletidspunkter.

4. Endringene i telletidspunktene evalueres etter ett år.

(Vedtatt 10.10.2024)

Powered by Labrador CMS