Utdanningsbyråd Julie Remen Midtgarden (H) sammen med barn fra Nordtvet gård barnehage og Bjarte Nord i Pioner barnehager som eier gårdsbarnehagen.

Åpner for flere private barnehageplasser: – Stort behov i enkelte delbydeler

Gårdsbarnehage i Groruddalen er første private barnehage som får klarsignal til å utvide driften under det blågrønne byrådet i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Mens det rødgrønne byrådet sa nei til nyetablering og utvidelse av private barnehager i hovedstaden, var noe av det første Høyre og Venstre gjorde da de overtok makten i høst, å ønske private aktører velkommen igjen.

Nå har det nye byrådet gitt sitt aller første tilsagn om tilskudd for utvidelse:

Nordtvet gård barnehage i bydel Grorud får utvide med én avdeling. Det gis mulighet til å øke kapasiteten tilsvarende 18 store barn.

Denne uka var byråd for utdanning, Julie Remen Midtgarden (H), på besøk i barnehagen som ligger på Kalbakken.

– Hvorfor sa dere ja til utvidelse av barnehagen?

– I denne delbydelen er det behov for flere barnehageplasser. Da er det veldig lett å si ja når det er noen som søker om å utvide. Dette er en god barnehage, det er en populær barnehage, så vi tror at dette blir veldig bra, sier Midtgarden.

Høns, sauer og kaniner

Gårdsbarnehagen, som er eid av Pioner barnehager, åpnet dørene i 2018. I dag rommer den 76 barn fordelt på fem avdelinger.

Samtlige av barnehagens avdelinger er vendt mot hjertet av huset – «det grønne rommet» – organisert rundt et innvendig tuntre.

Barnehagen har høns, sauer og kaniner. På uteområdet – både på bakkeplan og på barnehagens tak – dyrkes det grønnsaker, frukt og bær.

– Det at barna kan være sammen med dyr, vise omsorg for dem og ta vare på dem, har veldig stor verdi. Barna er med på mating, de er med når sauene skal klippes, de tover ull og henter egg i hønsehuset, forteller eier og daglig leder i Pioner barnehager, Bjarte Nord.

Han er glad for å kunne tilby slike opplevelser til barna på Kalbakken.

Nordtvet gård barnehage på Kalbakken.

Barnehagen har de siste årene fått mye oppmerksomhet for sin karakteristiske utforming. Tidligere i år mottok de DOGA-merket for design og arkitektur. Det kan du lese mer om her.

Har venteliste

Det var tilbake i 2014 at Pioner vant en konkurranse i regi av eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo kommune om oppføring og drift av en barnehage på Nordtvet.

Ifølge Nord var dette en av de siste private barnehagene som fikk godkjenning før det rødgrønne byrådet tok over makten i Oslo og la ned etableringsforbud for nye private barnehager.

– Før vi startet byggingen måtte vi ha forhåndsgaranti fra det rødgrønne byrådet for å være sikre på at vi fortsatt fikk drive. Det fikk vi heldigvis, forteller Nord.

Kalbakken er et av områdene i Groruddalen hvor det er behov for flere barnehageplasser, påpeker han.

– Denne barnehagen har alltid ventelister.

– Hvordan skal utvidelsen skje?

– Det blir en mindre ombygging innvendig, men ingen utvidelse av selve barnehagebygget. Vi har veldig mye lekeareal, så selv etter utvidelsen sitter vi igjen med mer areal enn vi er pålagt å ha, sier Nord.

Eier og daglig leder i Pioner barnehager, Bjarte Nord.

Frir til private

Utdanningsbyråd, Julie Remen Midtgarden, sier de foreløpig kun har mottatt søknad fra Nordtvet gård barnehage om å utvide.

Hun understreker at det på kommunenivå er god barnehagedekning i Oslo, men at det i enkelte bydeler og delbydeler er behov for å øke kapasiteten.

– Som her på Kalbakken. Eller i områder hvor det har vært stor boligutbygging, for eksempel på Løren. Der har det vært stor manko på barnehageplasser. Derfor ønsker vi velkommen alle gode krefter som kan bidra til at vi får nok plasser, sier Midtgarden.

– Vi går nå aktivt ut i bydeler og delbydeler der det er behov for flere barnehageplasser og oppfordrer etablerte private barnehager som har mulighet, til å søke om utvidelse, sier hun.

Kjøper fem barnehager

Tidligere i år ble det kjent at byrådet ønsker private drivere til flere planlagte Oslo-barnehager, og at Midtgarden hadde hatt møter med private aktører for å lodde interessen for å drive de nye barnehagene.

– Hvordan gikk disse møtene?

– Foreløpig har det endt med at Oslo kommune kjøper fem barnehager. De ligger i områder med høy etterspørsel etter barnehageplasser, og vi er opptatt av at disse barnehagene blir etablert i tide, sier utdanningsbyråden.

I midten av juni besluttet bystyret kjøp av fire seksjonsbarnehager på Ensjø og Løren:

  • Gladengveien 7 (36 millioner kroner for kjøpet av råbygg, og 99,3 millioner i kostnadstramme)
  • Malerhaugveien 28 (26,5 millioner kroner for kjøpet av råbygg, og 92,4 millioner i kostnadstramme)
  • Børsteveien 35 (97,8 millioner kroner)
  • Sigurd Hoels vei 14 (98,9 millioner kroner)

Fra før var det bestemt at kommunen også kjøper Gregers kvartal barnehage på Løren av USBL og Eiendomsplan for 80 millioner kroner.

Dette er barnehager som skal stå klare til høsten eller neste sommer, opplyser utdanningsbyråden.

– Barnehagekjøpene var nødvendige for å sikre kapasiteten i de aktuelle områdene. Og så vil vi vurderer videre hva vi skal gjøre med de barnehagene som skal stå ferdig på litt lengre sikt. Vi ser på om det er mulig å få private aktører til å enten kjøpe eller drive disse barnehagene, sier hun.

– Høyresiden kritiserte det forrige byrådet for å bruke mye penger på å kjøpe opp barnehager. Nå følger dere i samme spor?

– Hvis ikke barnehagene snart hadde stått ferdig, er det ikke sikkert at vi hadde foreslått for bystyret å kjøpe dem. Da hadde vi nok heller foreslått at utbyggerne skulle gå i dialog med private aktører. Det handler om å ha en litt pragmatisk holdning. Ingen er tjent med at vi rir våre ideologiske kjepphester og sier at barnehagene skal drives av private hvis det bidrar til å forsinke etableringen av en barnehage det er behov for. Da mener jeg det er viktigere å få etablert disse barnehageplassene så fort som mulig, sier Midtgarden.

– Og så jobber vi videre med hva vi kan gjøre for å få flere til å ville drive privat barnehage i Oslo igjen, legger hun til.

Utdanningsbyråd Julie Remen Midtgarden (H) i samtale med Bjarte Nord.

I 2025

Arbeidet med å utvide Nordtvet gård barnehage starter mest sannsynlig opp i begynnelsen av 2025, opplyser Bjarte Nord.

– Nå skal det legges gode planer sammen med de ansatte, sier han.

Utdanningsbyråden roser arbeidet barnehagens ansatte legger ned hver dag.

– Alt man lærer ved å være sammen med dyr, av ansvar og omsorg, det tror jeg gir veldig mye til barna. Det var derfor veldig lett å si ja til å utvide denne barnehagen, sier Midtgarden.

– Jeg gleder meg til å se hva de får til videre.

Barnehagen har høns, sauer og kaniner.
På barnehagens tak dyrkes det grønnsaker, frukt og bær.
Powered by Labrador CMS