Tirsdag trer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens rammeplan for barnehager i kraft. Prosjektleder ved Nasjonalt kunnskapssenter for barnehager, Vibeke Mæhlum, tror at planen vil gi et løft for sektoren.Øyvind Johansen og PBL
Nå trer ny rammeplan i kraft: Tror den vil gjøre barnehager bedre
Vent deg ingen revolusjon når du møter opp i barnehagen tirsdag. Men Vibeke Mæhlum ved Nasjonalt kunnskapssenter for barnehager tror den nye rammeplanen over tid vil føre til et merkbart løft i kvaliteten landet rundt.
– Den nye rammeplanen har mer spesifikke og tydelige krav til utbyttet som barn skal ha av å gå i barnehage. Det er mer om hva personalet skal og barnehagen må, sier prosjektleder Vibeke Mæhlum til barnehage.no.
Da kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i april la fram den nye rammeplanen, ga han uttrykk for at det er for store forskjeller mellom de gode og de ikke like gode barnehagene i Norge.
Når rammeplanen trer i kraft 1. august, vil det ikke skje noen endring over natta. Vibeke Mæhlum sier at barnehagene trolig vil bruke det første året på å implementere rammeplanen og få det nye innholdet fullt ut satt ut i praksis.
– Jeg tenker at dette er en kontinuerlig prosess, ikke noe man innfører på en bestemt dato, sier Mæhlum.
For mange barnehager vil forskjellen fra gammel til ny ikke bli så stor:
– Men for dem som har større kvalitetsutfordringer, blir det en større endring og en større utfordring når de skal oppfylle de skjerpede kravene i rammeplanen.
Tydeligere
Hun viser til at det også i den forrige rammeplanen var krav om dokumentasjon og systematisk praksis, men at de gamle formuleringene gjorde det enklere for barnehager å hevde at de oppfylte alle kravene.
Annonse
«Bør»-formuleringene gjorde det også mer vanskelig å føre reelt tilsyn med om barnehagene oppfylte kravene eller ikke.
– Nå er kravene blitt tydeligere. Det handler blant annet om å vise til hva man faktisk gjør for å oppfylle kravene om aktive voksne, personalets tilstedeværelse og det å legge til rette for lek og læringsfremmende aktiviteter, sier Mæhlum.
I Norge liker vi kanskje å tro at vi har verdens beste barnehager. Men Vibeke Mæhlum peker på at resultater fra Goban (Gode barnehager for barn i Norge) viser at vi har mye å gå på.
Hun har tro på at rammeplanen vil gi et løft – ikke bare for de barnehagene som trenger det mest:
– Hvis barnehagene bruker implementeringsprosessen godt, vil rammeplanen kunne gjøre barnehager i Norge bedre. Særlig hvis vi ser rammeplanen i sammenheng med de skjerpede kravene til kompetanse som er ventet med de nye normene for bemanningstetthet og pedagogtetthet som nå er ute på høring. Så jeg er spent på hva eventuelle nye undersøkelser litt fram i tid vil vise.
Holder kurs
Allerede to dager etter at rammeplanen ble lagt fram holdt Nasjonalt kunnskapssenter for barnehager, som er et datterselskap av PBL (Private barnehagers landsforbund), det første kurset for barnehageansatte i hvordan de skal forholde seg til planen.
Så langt har 180 deltakere i Bergen, Molde og Ålesund tatt kunnskapssenterets kurs. Utover høsten trappes kursaktiviteten ytterligere opp. Det blir kurs 16 steder landet rundt i september og oktober.
For eksempel har Bodø kommune kjøpt kurspakke for nærmere 1.000 barnehageansatte.
– Hvordan er rammeplanen blitt mottatt på grasrota?
– Den er blitt veldig godt mottatt. Det var på forhånd en frykt for at det skulle bli for mye skoleforberedelse og for lite lek. Men rammeplanen er tydelig på at leken fortsatt er det viktigste i barnehagen og at leken skal fortsatt være metoden for å legge til rette for læring og utvikling, sier Vibeke Mæhlum.
NB! Videoen under ble laget i forbindelse med framleggingen av rammeplanen 24. april i år. Her kommenterer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, Utdanningsforbundets leder Steffen Handal, FUB-leder Marie Skinstad-Jansen og PBL-direktør Arild M. Olsen rammeplanen.