Disse er med i den første utgaven av FUS poden. Fra venstre Hege Cecilie Eikseth, Hedvig Montgomery og Marius Holm Krog-Johnsen.
FUS
Lanserer egen podcast: – Retter seg mot foreldre og alle som jobber i barnehage
I dag lansererer FUS-barnehagene sin egen podcast. – Vi har blant annet tre episoder med selveste Hedvig Montgomery, sier fagsjef og podcastansvarlig i FUS, Hege Cecilie Eikseth.
– Mediene flommer over av tips og råd om oppdragelse og det å være forelder. Vi håper vi kan bidra med litt mer faglighet inn i den store mengden informasjon, og på den måten også fremme barns psykiske helse.
I dag lanseres den første episoden av FUS-poden, en podcast produsert av og med ansatte i FUS-barnehagene. I tre av de første episodene bidrar også psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery.
Den første episoden handler om Båndet mellom deg og barnet.
– Alle foreldre ønsker at de skal lykkes med sin oppdragelse; at de skal få barn som er lykkelige og har det godt. At det etableres et nært bånd mellom en selv og barnet. Likevel er det mange barn som opplever at livet ikke er så godt, sier fagansvarlig Hege Cecilie Eikseth, som sammen med markedsansvarlig i FUS og firebarnspappa Marius Holm Krog-Johnsen er ansvarlig for arbeidet med podcasten.
De vanligste foreldrefeilene
I omtalen av den første episoden skriver de dette:
Hedvig Montgomery som er gjest i første episode av FUS poden sier det så riktig; Det er starten som virkelig teller. De «1001 viktigste» dagene, det er der grunnlaget legges for hvordan du vil utvikle deg som menneske. I denne episoden snakker vi om hvordan vi kan bygge en trygg base og gi barnet bekreftelse. Vi lærer også om de vanligste foreldrefeilene.
– Hvem lager dere podcasten for?
FAKTA Fus-poden
Episode 1: Båndet mellom deg og barnet med Hedvig Montogomery.
Episode 2: Riktig mat og måltidsglede for barn i barnehagealder med Christine Henriksen.
Episode 3: Trygg tilvenning i barnehagen med May Britt Drugli.
Episode 4: Grenser og konsekvenser med Hedvig Montgomery.
Episode 5: Hvordan møte barns følelser med Ingrid Lund.
Episode 6: Hva gjør du når det brenner med Hedvig Montgomery.
– Først og fremst til foreldrene, sier Eikseth, og legger til:
– Podcasten skal ta opp relevante tema og områder som alle foreldre med barn i barnehagealder finner relevant, er opptatt av eller på en eller annen måte finner utfordrende i de gylne og viktige årene barna er i barnehagen. Poden vil også være høyst relevant for ansatte i barnehagen og andre som er interessert i barns oppvekstvilkår.
I FUS-poden inviteres ulike fageksperter inn for å diskutere ulike tema som oppdragelse, grensesetting, krenkelser og mobbing, trygg og utrygg tilknytning og mat og måltid for å nevne noe. Øvrige som vil dukke opp i FUS-poden er blant andre May Britt Drugli og Ingrid Lund.
– En av de neste episodene handler om når det «brenner» og man virkelig ikke får det til. For eksempel når barnet absolutt ikke vil i barnehagen. Etter hvert vil det også komme tema som mat og måltider i barnehagealder, der vi skal snakke om ting som sukkerfrie barnehager - ønsker vi det eller ikke? Vi tar også for oss tema som krenkelser og mobbing, og om hvorvidt vi voksne orker å ta inn over oss hele barnets følelsesregister, sier fagsjefen.
Faglig, interessant og morsom
Mens hun er barnehagelærer, er makkeren firebarnspappa. Det borger for både gode diskusjoner og hyggelige økter i studio - sammen med ulike fagpersoner.
– Podcasten skal være faglig, men også interessant og morsom. Det er også viktig at det er en arena for å ta opp de virkelig vanskelige spørsmålene. Det er et poeng for oss å ivareta samfunnsoppdraget vårt - som blant annet handler om å fremme psykisk helse. På denne måten kan vi nå foreldrene, og bidra til den delen som handler om tidlig innsats, sier Eikseth.
Etter planen skal det lanseres en ny episode hver uke, og de legges ut via Soundcloud på FUS-barnehagenes hjemmeside.
– Det blir ikke tid til å gjøre så mye mer enn å lage podcast i tiden framover?
– Joda, vi lager også filmer og skriver fagartikler. Men å lage podcast har så langt vært veldig lærerikt, og vi har vært heldige som får med oss fagfolk som deler av sin forskning og kunnskap, sier hun.
I september i fjor skrev barnehage.no om Bærepoden, som inntil da var en av de første podcastene som ble laget for barnehagesektoren. I forrige uke lanserte Espira sin Barnehagepod.
– Podcast er en spennende flate med tanke på særlig å nå ut til foreldrene. Vi opplever at mange foreldre kan bli litt usikre rundt mange ulike tema, sier fagsjefen, før hun avslutter:
– Dessuten er det en fin måte å markedsføre oss på. Ikke bare til foreldre, men også andre som er opptatt av barns oppvekst. Til sjuende og sist handler det om å være opptatt av oppvekst og å skape en god og trygg arena for barna våre.
Her kan du høre den første episoden av FUS-poden: