
Full av forventning etter maktskiftet: – Sissel kjenner oss
PBLs lokallagsleder i Stavanger har stor tro på at endringene er til det bedre.
‒ Dette er en gledens dag. Vi er virkelig fornøyde med
skiftet, sier Linda Næsheim Dahl etter at siste rest av tvil var feid til side
i den meget jevne valgduellen i Stavanger – og det er klart at Sissel Knutsen
Hegdal (H) tar over ordførerkjedet fra Kari Nessa Nordtun (Ap) i landets fjerde
største by.
Som følge av velgernes dom, mister koalisjonen med Arbeiderpartiet, MDG, Rødt, Senterpartiet SV og Folkets parti sin posisjon. Inn kommer Høyre, Frp, Venstre, KrF og Pensjonistpartiet.
– Veldig fin dialog
Linda Næsheim Dahl leder PBL (Private Barnehagers Landsforbund) sitt lokallag i Stavanger. Hun er dessuten daglig leder for Dronningåsen barnehage, som er en andelsbarnehage eid og drevet av foreldre med plass til hundre barn.
‒ Forventer du at det politiske skiftet i Stavanger vil få betydning for de private barnehagene i kommunen?
‒ Ja, det har jeg voldsomt store forventninger til. Hun som nå skal bli ordfører har en veldig fin dialog med oss som driver private barnehager. Vi opplever at hun kjemper for likebehandling og mangfold, som vi er opptatt av. Sissel kjenner godt til oss, og har snakket mye med oss, sier Dahl – som ikke legger skjul på at hun oppfatter den borgerlige siden som mer lydhør enn venstresiden.
‒ Det jeg liker er at de har fokus på gode barnehager og kvalitet uavhengig av eierform og om det er kommunal eller privat barnehage.
Ressurssenter forsvant
Lokallaget har jobbet aktivt opp mot politikerne over tid, og forsøkt å bidra med sitt perspektiv på grepene som er gjort Stavangers barnehagesektor de senere år.
‒ Vi har snakket mye om bemanning, likebehandling og nedleggelse av et ressurssenter for spesialpedagogikk, forklarer Dahl.
‒ Kommunen har omorganisert og plassert spesialpedagogene ut i de kommunale barnehagene. Det medfører en skjevfordeling som gjør det vanskeligere å få spesialpedagoger til barn med behov for slik hjelp i private barnehager, utdyper hun.
At Stavanger har gjort om på barnehagestrukturen og dannet større kommunale virksomheter, bidrar heller ikke til å gjøre hverdagen enklere for private.
‒ Det har vært et ønske om at den nye kommunale strukturen skal overføres til oss i de private barnehagene.
‒ Det har også vært mye fokus på styrking av de kommunale barnehagene.
Mindre likebehandling
Opplevelsen er at tilværelsen har blitt stadig tøffere de senere år. For ti år siden var man nærmere likebehandling enn nå, fastslår Dahl.
‒ Og det er viktig for oss: At barn skal ha samme rettigheter uansett barnehage. Om den er kommunalt eller privat eid, om det er en kjede- eller andelsbarnehage, så bør barn få det samme.
Dessuten bør foreldrenes valgfrihet ligge til grunn for opp- og nedjustering av kapasitet, mener hun.
For tiden pågår for øvrig et prøveprosjekt knyttet til sekstimersdagen ved en av Stavangers kommunale barnehager. Dahl sier at interessen for å være med på denne typen forsøk og bemanningssatsinger også er stor blant private barnehager. Men at det i praksis har vist seg umulig.
‒ Vi har fått tilbud om å låne penger av kommunen for å være med, men det kan vi ikke ta sjansen på. Vi vet ikke om prosjektet blir videreført, og det ville uansett være høyst usikkert om vi fikk noe av våre kostnader dekket inn på sikt.
– Handler om kunnskap
Lokallagslederen har inntrykk av den nye posisjonen har forståelse for mange av disse argumentene.
Men hun har uansett tanker om å invitere dem til ny barnehagedebatt snarest, for å forsikre seg om at de husker og står ved det som tidligere er blitt sagt om å arbeide for de private barnehagene.
‒ Selv om det har vært maktskifte lokalt, er det fortsatt regjeringen som styrer mye av barnehagepolitikken. Har du likevel tro på at lokalpolitikerne har vilje og påvirkningskraft nok til å endre situasjonen til det bedre for private barnehager i Stavanger?
‒ Ja. Jeg tror egentlig det. Jeg tror mye handler om kunnskap – om å kjenne til hvordan det er rundt om – når man skal gjøre politiske bestillinger hos egen administrasjon. Vi opplever at mange av politikerne ønsker å snakke med oss, men ikke alle. Forsøk på dialog med oppvekstutvalget har vi opplevd som utfordrende. Så vi tror det har noe å si hvem som styrer lokalt i Stavanger, svarer Dahl.