Thomas Ekren er ansatt som idrettspedagog i Læringsverkstedet Brekkåsen idrettsbarnehage. Daglig leder Hjørvard Bjørnbeth til venstre.

43 søkte barnehagejobben - ansatte tidligere toppidrettsutøver

Responsen var over all forventning da Brekkåsen idrettsbarnehage søkte etter idrettspedagog. Til slutt falt valget på Thomas Ekren (25), som har vært norgesmester på både ski og sykkel.

Publisert

– Vi er privilegerte som fikk så mange gode søkere fra hele landet. Men det er jo ikke meg som leder som er heldig. Det er barna, som får ha gode folk rundt seg. 

Det sier Hjørvard Bjørnbeth, daglig leder i Læringsverkstedet Brekkåsen idrettsbarnehage i Melhus i Trøndelag. Barnehagen har seks avdelinger, og åpnet i 2012, allerede da med to idrettspedagoger blant de ansatte. 

– Den ene jobber her fremdeles, mens den andre slutter nå. Det er jo ikke mange slike stillinger ledig, noe vi så på søkerlista. At det var 43 søkere er en ting, men det mest overraskende var kanskje at halvparten av dem var menn. 

Toppidrettsutøver

Nettopp det var såpass oppsiktsvekkende at Trønderbladet laget sak. Avisen fulgte også opp da det ble klart at det var den tidligere toppidrettsutøveren Thomas Ekren (25) som fikk jobben. I tillegg til idrettskarrieren har han en bachelor i idrett. 

Ekren var ifølge avisen en av landets aller fremste skitalenter i flere år. Han er norgesmester som junior, og har pallplass alle årene han deltok i NM, bortsett fra det siste året, da han ble nummer fire. En skade førte ham inn i sykkelsporten, der han ble norgesmester på bane allerede første høsten han syklet.

Han startet den siste sykkelsesongen med flere måneder på samling i Spania og Hellas, der han også fikk kjørt noen ritt. Men da koronaviruset stanset all aktivitet, startet tankeprosessen om å legge idrettskarrieren bak seg, ifølge avisen.

– Jeg satte meg som mål om å komme meg opp noen hakk, og å gå all in dette året her. Men når du ikke får muligheten blir det vanskelig. Profflagene trapper ned satsingen, de mindre lagene trapper ned satsingen. Nåløyet var trangt fra før, nå blir det enda trangere. Da må man være litt fornuftig oppi det hele også, sier Ekren til Trønderbladet (krever innlogging).

Bevegelse i sentrum

Daglig leder Bjørnbeth sier han liker å tro at avgjørelsen også har sammenheng med at han fikk barnehagejobben. Men nåløyet var ekstremt trangt: I den avsluttende intervjurunden kjørte han gruppeintervju med fem søkere fra Tromsø, Oslo, Elverum, Surnadal og Gimse. Helt til slutt ble avgjørelsen tatt etter en praktisk del sammen med barna. 

– Det har jeg aldri gjort før, så det var veldig spennende. Det var to sterke kandidater som sto igjen til slutt, men helheten med Ekren gjør at jeg har veldig trua. Han har toppidrettsbakgrunn, samtidig som han sier at toppidrett ikke er sunt. Da tar han med seg det positive fra toppidretten, sier barnehagestyreren. 

Han forteller videre at barnehagen i tillegg til idrettspedagoger har satset på andre faggrupper som kokk, fysioterapeut og ergoterapeut. Barnehagen oppfyller både bemanningsnorm og pedagognorm - men styreren hadde gjerne sett at idrettspedagogene ble regnet med i sistnevnte. 

– Men det får vi ikke Udir med på, på tross av at de har bachelorutdanning. 

Barnehage.no har omtalt idrettsbarnehagen tidligere - i forbindelse med at de har vunnet Barnehage-NM i fotball flere ganger. 

– Vi har idrett i navnet, men hos oss er det et felles begrep for folkehelse, bevegelse og matglede. Å være glad i å bevege seg, og at det gir et godt grunnlag for utvikling og læring. 

– Så det er ikke derfor dere ansetter en toppidrettsutøver: For å skape små idrettstalenter? 

– Nei, det handler mer om at han har den rette innstillingen. Han er også skitrener for barn, og en veldig motiverende og inspirerende sådan. 

Nettopp idrettsglede er viktig for den tidligere toppidrettsutøveren: 

– Erfaringen fra toppidretten kommer til nytte de dagene jeg selv synes det er litt tungt. Men først og fremst er det idrettsgleden jeg skal ta med meg, selv om det snør, regner eller er drittvær. Det er motiverende at barna har en variert dag, med leketid i skogen, litt rammer hvor vi ansatte ordner leker, at barna bruker alle sansene sine i samarbeid og samspill. Jeg tror barna kommer til å være mye mer klar for å møte på håndball-, fotball-, sykkeltrening når de har gått her, sier Ekren til Trønderbladet, og fortsetter: 

– Jeg setter pris på å lære bort, og jeg er glad i unger. Jeg har lyst til å bruke kompetansen min her. I stedet for at all kompetansen flyttes til Oslo og en trenerjobb i Vålerenga eller Lyn. Det er et område jeg kjenner, og jeg er litt unge selv, så jeg passer bra sammen med likesinnede. 

Tenker likestilling

Blant de ansatte i barnehagen er det nøyaktig like mange kvinner som menn. Selv om den nye stillingen nærmest rekrutterte seg selv, som styreren kaller det, er han veldig bevisst på at likestilling i barnehagen er noe som må jobbes med. 

– En av våre kvinnelige ansatte sluttet for en tid tilbake, og da skrev jeg i stillingsannonsen at «kvinner oppfordres til å søke». Den fikk jeg litt oppmerksomhet for, sier Bjørnbeth og ler. 

Powered by Labrador CMS