Har lært mye av korona-tiden
Mindre sykefravær, mer utetid og godt samarbeid med foreldrene. Bamsebo Barnehage i Bodø og Mellombølgen barnehage i Oslo har lært mye av korona-tiden.
Det første man møter når man kommer til Bamsebo barnehage i Bodø er flaska med håndsprit. Her må alle sprite hendene når man kommer og går fra barnehagen. Alt for å forhindre smitte.
– Det har vært en spesiell tid.
Styrer Gerd Anne Sæthre tar mot barnehage.no ved porten i den lille barnehagen med 20 barn, ikke langt fra Bodin leir i Bodø.
Hun ser tilbake på noen uker med usikkerhet, stadige endringer av smittevernråd og nedstegning. Skjønt, helt stengt har barnehagen ikke vært. Mens de største restriksjonene har stått på, har tre barn som har foreldre med en samfunnskritisk funksjon hatt et tilbud.
Men selv om det har vært en spesiell tid, med nye rutiner for store og små å forholde seg til, er Sæthre klar på at de også tar med seg mye positivt.
– Samarbeidet, både internt blant de ansatte og ikke minst med foreldrene, har vært utmerket. Vi har måttet løse ting på en litt annen måte, men det har vært en smidighet i alle ledd, sier Sæthre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Har rullert
Det yrer av liv utenfor Mellombølgen barnehage i Oslo, både på innsiden og utsiden av barnehagegjerdet.
Da barnehage.no snakket med styrer Espen Wiik få dager før de skulle åpne igjen 20. april, fortalte han at de i likhet med mange andre barnehager planla for å være mer ute enn vanlig.
– Vi har vært ute i rundt 90 prosent av tiden, anslår lederen nå om lag åtte uker etter gjenåpningen.
Flere av barnegruppene har etablert små «camper» i det frodige skogområdet ved barnehagen, med hengekøyer og gapahuker, opplyser Stine Grøan Tangevold. Også hun er styrer i Mellombølgen barnehage.
– Det er mange som virkelig har fått opp øynene for det å være «utegruppe», og som har stortrivdes med å få være så mye ute den siste tiden, sier hun.
– Gruppene har rullert litt på inneområdet på de verste regnværsdagene, for å få skiftet tøy og bli tørr igjen. Det har gått veldig greit, fortsetter Grøan Tangevold.
– Over all forventning
Mellombølgen barnehage holder til på Lambertseter i Bydel Nordstrand. Den kommunale barnehagen har plass til over 230 barn fordelt på 18 avdelinger, og er med det en av hovedstadens største barnehager.
– Det har gått veldig bra, over all forventning, svarer Espen Wiik på spørsmålet om hvordan de første ukene etter gjenåpningen har gått.
– Jeg er veldig imponert over personalet. De har satt seg inn i smittevernveilederen og funnet ut hvordan vi kan få den til å fungere i praksis. De har vært kreative og løsningsorienterte, sier barnehagelederen.
Lærerik
– Selv om det var veldig hektisk første uken etter åpningen, har det vært en lærerik periode.
Det sier Kine Erikstad. Hun er pedagogisk leder i Bamsebo barnehage i Bodø. Hun forteller om en spesiell åpningsuke.
– Tankene gikk på om vi gjorde det godt nok. Og det var ikke mulig å forberede seg i god tid før åpning siden vi fikk smittevernveilederen så sent som vi gjorde. Men vi samarbeidet godt, og fikk på plass rutiner og løsninger som sørget for at vi kunne ivareta både barn og smittevernoppgavene, sier hun.
Barnegruppen som teller 20 ble delt i små grupper, og barna fikk også mulighet til å komme med sine synspunkter om hvilken gruppe de skulle være en del av.
– Vi er på mange måter heldige som er en liten barnehage. Da er det enklere for alle ansatte å kjenne godt til alle barnas ønsker og behov, sier Gerd Anne Sæthre.
Mange spørsmål
Styrer Stine Grøan Tangevold i Mellombølgen barnehage forteller at hennes og styrerkollega Espen Wiik sin viktigste oppgave som ledere i denne perioden, har vært å støtte de ansatte.
– Flere var litt usikre da det ble kjent at barnehagene skulle åpne igjen, så den første tiden brukte vi på å trygge de som var usikre. Mange hadde spørsmål om smittevernveilederen og hva man kunne og ikke kunne gjøre, sier lederen.
Selv ble hun beroliget etter å ha deltatt på et webinar med Kunnskapsdepartementet, Utdanningsdirektoratet og Folkehelseinstituttet, om veilederen som ble lagt frem få dager før gjenåpningen.
– Der ble det informert om at det fortsatt var lov til å bruke skjønn og tilpasse veilederen etter lokale forhold. Det ble også understreket at vi først og fremst skulle ta hensyn til barnas beste. Det var en god bekreftelse å få, sier Tangevold.
Korte tidsfrister
– Hvordan har det vært å skulle tilpasse seg endringene i smittevernveilederen ettersom den har blitt oppdatert?
– Det har vært raske prosesser og korte tidsfrister, så vi har måttet omstille oss kjapt, sier Espen Wiik.
– Veilederen har blitt tydeligere og tydeligere etter hvert, og vi føler vi har god kontroll på situasjonen. Nå har vi fått prøve oss på alt fra det helt ekstreme med nedstenging, til nesten å være tilbake til normalen igjen, sier styreren, og viser til at de mandag i forrige uke gikk tilbake til vanlig åpningstid.
Ute
I Bodø har en av barnegruppene vært ute i åtte uker, i all slags vær. Et vognskur er gjort om til garderobe, hvor det også er satt inn et lite bord og noen stoler slik at de barna som ønsker det kan sitte litt skjermet for vær og vind.
– Det har vært en kjempesuksess. Det er klart. Vi var litt spente i starten på hvordan det skulle gå. Men vi har bare positive erfaringer og får gode tilbakemeldinger fra foreldrene, sier Erikstad.
Selv om barnehagen er liten, har de et uteområde som er mer enn stort nok for å tilpasses tre grupper som de i dag er delt inn i. I tillegg har de sin egen skog rett utenfor gjerdet hvor barna kan boltre seg. Og med bare tre skolestartere, har det også vært mulig å gjennomføre den tradisjonsrike overnattingsturen. Til stor glede for barna.
– Først hadde vi tre utegrupper som senere ble redusert til to grupper da det ble åpnet for større kohorter. To grupper med barn under tre år er lokalisert innendørs. De har også sitt eget uteområde. Fra uke 26 kommer vi til å «mykne litt mer opp» og slå sammen hele barnehagen, forteller Sæthre.
Samtidig som at barnehagedagen for enkelte av barna tilbringes ute i sin helhet og det er relativt strenge smittevernregler, har barnehagen også sett en stor nedgang i sykefravær. Både blant ansatte og barn. Også i Oslo merker barnehagen en nedgang i sykefravær som følge av strengere smitteverntiltak og mer utetid
Artikkelen fortsetter under bildet.
Redusert åpningstid
Bamsebo Barnehage har fremdeles begrenset åpningstid sammenlignet med før korona-nedstegningen. Ikke for at de må, men for at de kan.
– Vi har spurt foreldrene om når de har behov for at vi holder åpent, så har vi tilpasset åpningstidene etter det, sier Sæthre.
Og med begrenset åpningstid har barnehagen også hatt mulighet til å ha full bemanning gjennom hele barnehagedagen.
– Vi ser hvor optimalt det har vært å være fullt bemannet. Vi får mer tid til hvert enkelt barn, og får fulgt opp barnegruppa på en god måte, sier Erikstad.
– Mer tid med barna
Også i Mellombølgen barnehage har de kjent på fordelene med å være delt inn i små grupper.
– Inntrykket vi sitter igjen med, er at personalet syntes det var veldig deilig å jobbe i små grupper. De fikk mer tid med barna, sier Stine Grøan Tangevold.
– Dette handlet både om at alle ansatte var på jobb hele dagen som følge av at vi hadde redusert åpningstid de første ukene, og at vi ikke hadde plantid og personalmøter på dagen. Dette arbeidet ble lagt utenom åpningstiden, fortsetter styreren.
For kort tid siden ble det kjent at regjeringen bevilger penger til et forskningsprosjekt som skal undersøke hvordan korona-pandemien har påvirket barnehagene.
De to styrerne i Mellombølgen barnehage håper forskningen kan bidra til mer kunnskap om hvordan bemanningsnormen fungerer i praksis.
– Jeg tror de aller fleste i barnehagesektoren håper at situasjonen vi har stått i gjør det tydelig for flere enn oss selv hvor skoen trykker. Jeg håper at noen kloke politikere der ute ser at noe bør gjøres med dagens bemanningsnorm, sier Grøan Tangevold.
– Takler endringer
– Hva har dere lært i ukene etter gjenåpningen?
– Vi har lært at vi takler endring på en god måte, sier Grøan Tangevold.
– I en tid hvor personalet ikke har like stor mulighet til å samles fysisk, kjenner man samtidig på hvor viktig kommunikasjon er. Når man mister muligheten til å kommunisere så tett som man er vant med, ser vi at ting går litt tråere. Vi merker at vi har veldig behov for å samles og snakke sammen, så det savner vi. Men det gjelder å finne gode løsninger og erstatninger for dette, sier hun.
Samarbeid med foreldrene
Det er ikke bare Bamsebo barnehage som har erfart hvor viktig godt samarbeid med hjemmet er. Også i Mellombølgen har de kjent på det gjennom hele korona-perioden, både under nedstengingen og etter gjenåpningen.
– Da barnehagen var stengt delte personalet videoer og aktiviteter via MyKid. Personalet snakket også med barna på telefon - nesten daglig med de barna som syntes det var vanskelig å ikke være i barnehagen, og de holdt kontakt med foreldrene, forteller Espen Wiik.
– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger fra foreldrene på det vi har gjort, sier han.