Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR).

Bevilger 3,6 millioner: – Avgjørende at vi skaper gode rammer for språkutvikling

20 barnehager, fra Vadsø i nord til Røros i sør, får midler fra Sametingsrådet til prosjekter og utviklingsarbeid som har som mål å heve kvaliteten på samisk språk- og kulturtilbud for barn.

Publisert Sist oppdatert

– Disse midlene er en god investering i fremtiden for samisk språk og kultur. Det er avgjørende at vi skaper gode rammer for språkutvikling i barnehagene, slik at kommende generasjoner kan bære språket videre og vår rike kulturtradisjon, uttaler sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR) i en pressemelding.

Tilskuddsordningen han viser til retter seg mot barnehager som tilbyr samiskspråklige tjenester til samiske barn, eller som ønsker å fremme samisk språk og kulturkompetanse.

3,6 millioner fordeles nå på fem språkutviklingsprosjekter, 14 lokale utviklingsprosjekter med vekt på samisk tradisjonelt arbeid og én etablering av et nytt samiskspråklig barnehagetilbud, opplyser Sametinget i pressemeldingen.

En av de 20 barnehagene som mottar midler, er Stubben barnehage i Vadsø. De er tildelt 200 000 kroner til et prosjekt hvor målet er å utvikle samiske barns språk og kunnskap. Midlene skal gå til en samiskspråklig ressurs som skal være på toppen av grunnbemanningen. Språkressursen vil ha ansvar for formidling av samisk språk og kultur i samiskgruppa i barnehagen. Barna vil få lære seg samiske ord, sanger og eventyr, samt lære seg om samisk duodji, matlaging og få kjennskap til aktiviteter knyttet til besøk i reingjerdet, opplyser Sametinget.

En annen barnehage som får midler, er Læringsverkstedet Furua Naturbarnehage i Alta. De får 243 000 kroner til prosjektet «Livet i og ved lavvoen». Midlene skal gå til frikjøp av samiskspråklig ressurs i barnehagen, som skal planlegge aktivitetene knyttet til prosjektet og holde samlingsstunder der barna vil få innblikk i samisk språk, musikk, kultur og tradisjonelt levesett. Barnehagen skal også på ulike turer der de ønsker at samisk kultur skal ha større fokus.

Powered by Labrador CMS